Z najstnico na Szigetu oziroma kako sem stopila iz cone udobja (piše: Goga)

Na otoku svobode - dobesedno!

5.9.2019 ob 6:10 | Foto: Rockstar Photographers

Slika avtorja - Goga Gordana Sredojević Piše:

Goga Gordana Sredojević

izvršna urednica revije ZPStest na Zvezi potrošnikov Slovenije

Z najstnico na Szigetu oziroma kako sem stopila iz cone udobja (piše: Goga)

To poletje sem dobila še eno državljanstvo. Na otoku sredi Budimpešte, sredi Donave sem skupaj z mojo najstnico dobila nov potni list, ki združuje ljudi z vsega sveta in na katerem piše Sziget. Postala sem državljanka Szigeta in s tem državljanka sveta! PridružIla sem se Revoluciji ljubezni in v trenutku, ko sem prečkala most, opremljen z velikanskim številom barvnih trakov, sem postala pripadnica kultur z vseh koncev našega planeta. Tam, v tisti množici ljudi, v množici, ki v enem tednu šteje več kot pol miljona, sem spoznala, da nam trenutki, kot so ti, navdihujejo življenje, ustvarjajo neprecenljive spomine in moja hči in jaz bova vedno imeli Sziget!

Mislim, da ne Mila, ne jaz, nisva točno vedeli, kaj naju čaka. A vstopili sva. 

Plesali, vpili, snemali vsak korak izvajalcev, ki so naju očarali. 

Mila je zapisala svojo željo: Before I die I wish … na zid želja. 

Stopila sem v področje, ki mi je že dolgo časa tuje. Preveč ljudi, nenehna gneča in hrup. A obljuba je obljuba. Hčeri sem rekla, da greva po njenem prvem letniku srednje šole na Sziget festival.V Evropi in tudi po svetu Sziget zavzema eno vodilnih mest med festivali. Je najbolj pomemben dogodek na Madžarskem in največji festival v srednji Evropi. Obiščejo ga ljudje s celega sveta. Na lestvicah ima najboljše opise in priporočila in lokacija Szigeta je nepozabna. Otok sredi Donave, na katerega dostopate s sprehodom čez most ali pa z ladjico. 
 
Tako sem se naenkrat znašla med ljudmi in zastavami z vsega sveta.

Po nekaj magičnih trenutkih na festivalu in ko sem opazovala množico, ki je mahala s pisanimi zastavami, pisanimi trakovi in lučkami sem pomislila: “Je to paradoks, da sem v Orbanovi Madžarski, na otoku revolucije in ljubezni, najbolj začutila združeno Evropo?” Tam so mladi, ki imajo volilno pravico, a svoje prepričanje izrazijo na festivalu, ne na voliščih. Na festivalu, ki zagovarja varovanje okolja, ljubezen, ki naj bo za vse enaka, ne glede na spol, raso, narodnost. 

27. obletnica festivala je minila tako kot leto pred tem pod sloganom Love Revolution in z veliko zavzetostjo reševanja planeta. Leto prej so imeli še slogan Suck off, ki je poudarjal, da naj se prekine z uporabo plastičnih slamic, ki ubijajo želve. Letos smo ščitili okolje in porabili 3.000.000 manj plastičnih kozarcev z uporabo takšnih, ki smo jih lahko kupili za spomin in ki smo jih lahko vračali v ponovni obtok.

Pomešale so se narodnosti, rase, različne zvrsti glasbe, vere, spolne usmerjenosti, … in iz trenutka v trenutek smo praznovali in delili najboljše iz vseh kultur, običajev in delov sveta. Tu sem premagala sebe! Danes se mi bolj zdi, da sem zopet stopila v stik s seboj. Občutek, da se prepustiš, da se stopiš z množico, ki v močnem trenutku deli ljubezen do glasbe, ljubezen do svoje prave in najbolj pomembne domovine - Zemlje, ljubezen do različnosti, ki je na otoku svobode največji povezovalni element. Trenutki sredi Donave niso samo trenutki zabave in uživanja, ko gledate največje glasbene zvezde, temveč so trenutki povezanosti, neomejenosti in spoznavanja razlik in spoznavanja vsega, kar nam je skupno. 

Ne boste kot postarani hipi, ampak le nekdo, ki uživa v življenju, se ga veseli in ga odkriva kot otrok.

Na otoku sredi Budimpešte - Margit Island - sem spoznala sebe malce drugače. Ja, tipično bi bilo reči, da sem še danes mlada po srcu. A je to nepotreben kliše. Bolj se mi zdi zanimivo, da sem uživala v prvih vrstah na koncertih vrhunskih glasbenikov. Ko sva prispeli v Budimpešto in delali načrt, kaj vse bi lahko videli, sem rekla: “Veš kaj, nenazadnje sva prišli na festival! Zato bodiva čim več na festivalu.” Sziget je čaroben svet, poln pisanih trakov, s čarobnim vrtiljakom, lučkami na drevesih, s tablo in drevesi želja, s potovanjem v vesolje, s kuhinjami iz različnih koncev sveta, z ličili, ki se bleščijo, s Coca cola prostorom, kjer poleti pada sneg in kjer lahko govorite z Božičkom, z velikim številom odrov, z velikim številom zvenečih glasbenih imen. Na dan nastopi po 80 umetnikov, ne samo glasbenih. Festvial pa traja teden dni.

Zakaj je Sziget tako čarobno mesto? Ker ni samo glasbeni festival! Ampak tam lahko igrate različne športe, obiščete različne delavnice, srečate svetovno znane aktiviste, se borite za naš planet, vidite različne predstave - tudi cirkuške in predstave izraznosti, ker si lahko izdelate svoje spominčke v DIY delavnici, nakupujete, okušate različne kuhinje sveta, telovadite, se zabavate na ladjici, ali after partyju, ker lahko spite v različnih kampih - tudi VIP in v družinskem kampu. 

Boste zdaj rekli, to ni zame, sem že prestar-a? Ja, precej podobno sem razmišljala. A ne, to je doživetje in razodetje. Ne boste kot postarani hipi, ampak le nekdo, ki uživa v življenju, se ga veseli in ga odkriva kot otrok. Nekaj glasbenih izvajalcev sem pred začetkom koncertov poznala, nekaj ne. Vsekakor je bilo največ različnih generacij na nastopu Eda Sheerana. Post Malone mi je znan iz Spidermana, ostali so mi razen kakšne pesmi precej neznani. A presenečenje, vsi so me presenetili s svojimi nastopi. In vsi so me presenetili z neverjetno energijo, kar ni čudno, saj so bili sami vzhičeni in čustveni, ker jih je v enem večeru gledalo toliko ljudi. Nekateri so imeli solzne oči, drugi so se zahvaljevali, tretji so to napisali na družbenih omrežjih. Energija med množico in nastopajočimi je bila neprecenljiva. Ni čudno, da ima Sziget odlično oceno obiskovalcev in nastopajočih. Predvsem pa na vsakem kotičku Szigeta piše:  MAKE THE WORLD A BETTER PLACE! Pomembno je, da se na tem tudi aktivno dela. Mladi v resnici vedo, kaj je za njihovo prihodnost najbolj pomembno.

Na letošnjem festivalu, smo na glavnem odru videli tudi naslednje glasbenike: Ed Sheeran, 1975, Martin Garrix, Richard Ashcroft, 6LACK, Macklemore, James Blake, National, Mura Masa, Post Malone, Years & Years, Jungle, Florence & The Machine, Catfish & The Bottlemen, Foo Fighters

Po nastopu je Macklemore zapisal na Instagramu: “75,000 tonight in Budapest at Sziget. THIS IS LIFE & I LOVE YALL. Thank you for giving me this platform to be on stage & do what I’ve always loved. Grateful beyond words.” 

Na Twitterju je Martin Garrix zapisal: “One of the craziest shows of my life … thank you @szigetofficial that was magical!”

Preberite še: Bil je moj učitelj slovenščine. Tisti, ki ga ne pozabiš (piše: Goga)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)