Štirje kratki dokumentarci ene režiserke z jasnim sporočilom: Mi nismo izgubljena generacija

Le še nekaj dni je do premiere dokumentarnih filmov režiserke Tine Lagler, pri katerem so sodelovali mladi slovenski ustvarjalci.

18.7.2020 ob 5:35 | Foto: OSM Films

Štirje kratki dokumentarci ene režiserke z jasnim sporočilom: Mi nismo izgubljena generacija

23. julija bo premiero doživel cikel kratkih dokumentarnih filmov Mi nismo izgubljena generacija, v katerem režiserka Tina Lagler predstavlja pet mladih slovenskih ustvarjalcev, ki se s svojim delom bodisi preživljajo bodisi jim to poleg redne službe prinaša dodaten zaslužek. 

Mi nismo izgubljena generacija je serija štirih kratkih dokumentarnih filmov mlade režiserke, snemalke in montažerke Tine Lagler, ki predstavlja pet mladih slovenskih ustvarjalcev – akademsko slikarko Klavdijo Zupanc, izdelovalca koles po meri Davida Krevsa, izdelovalca unikatnih snowboardov Jureta Sodjo ter izdelovalca uporabnih keramičnih izdelkov Nino Mrđenović in Jošta Bukovca.

S svojim delom se bodisi preživljajo bodisi jim to prinaša dodaten zaslužek poleg redne službe. V času, ko je prekarno delo za mlade zaposlitev, ko čas teče prehitro, ko nas z vseh strani oblegajo oglasi, kaj vse potrebujemo, pa v resnici ne, v času, ko ljudi preveva vse večji negativizem, anksioznost, nepotrpežljivost, netolerantnost in še bi lahko naštevali, so med nami čudovito navdihujoči ustvarjalci, ki s svojimi rokami obujajo in nadaljujejo obrt, močno prepleteno z umetnostjo in, čeprav bi včasih najraje vrgli puško v koruzo, ne obupajo, temveč dokazujejo, da mi nismo izgubljena generacija.

V filmu se bodo gledalci prepričali o neizmernem talentu in volji prav vseh ustvarjalcev, ki jih je Laglerjeva postavila pred kamero. Izjemna fotografija in dovršeni posnetki pa izkazujejo tudi neverjeten talent in znanje Tine Lagler in direktorja fotografije Blaža Mikliča

Film si lahko premierno ogledate v četrtek, 23.7. na dvorišču Muzeja za arhitekturo in oblikovanje - MAO ob 21.15 uri

 

Pred tem, pa vas vabimo, da skozi besedo spoznate nastopajoče ustvarjalce. 

Klavdija Zupanc

Klavdija je čudovita slikarka, grafičarka in ilustratorka. Kot mlada akademska slikarka, ki je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost, je polna upov in ambicij iskala svoj prostor pod soncem in zdi se, da ga je v različnih ustvarjalnih (in birokratskih) vlogah, v katerih se vsi znajdemo v tem (včasih norem) svetu, končno našla.

Pod umetniškim imenom Ustvarjeno na podstrešju ustvarja unikatne grafike, prepletene z ilustracijo in različnimi tehnikami, iz katerih je moč razbrati vse malenkosti, ki jo pri delu navdihujejo in vodijo.

David Krevs

David je navdihujoč kolesarski krojač, ki z lastnimi rokami izdeluje osupljiva kolesa po meri. Pred nekaj leti se je odločil, da bo iz svoje strasti ustvaril delo, ki mu bo prinašalo kruh in plačevalo položnice, vendar je sčasoma spoznal, da kot krojač, ki poleg tega skrbi še za vse drugo, kar pride zraven, terja še veliko več, zato je ubral drugačno, zelo razumno, pot – svojo strast je obdržal kot stransko službo, ki mu obenem pri ustvarjanju omogoča veliko več svobode. Vendarle je zanj svoboda tudi vožnja s prijatelji. David pod imenom Karussell dokazuje, da življenje res ni samo delo, delo, delo, temveč vrtiljak vsega, kar nas izpopolnjuje.

Jure Sodja

Jure je svojo ljubezen do snowboardnja spremenil v delo in se, potem, ko je spoznal, da želi v življenju delati nekaj, kar ga bo res osrečevalo in izpolnjevalo, odločil, da bo izdeloval unikatne snowboarde. Čeprav ima poleg izdelave desk še redno službo, ne obupa – ko pride popoldan domov, se zapre v svojo delavnico ter oblikuje in izdeluje deske, ki zdaj pod imenom Moonchild Snowboards že drvijo po snežnih strminah po svetu. Kot športnik, ki nadvse rad potuje po svetu, ki nam vsem ustvarjalcem prinaša enkraten navdih, si želi, da se bo, ko bo star, obrnil nazaj in za seboj videl dolgo zasneženo sled, polno preplezanih vzponov, in ta bo dokaz, da je v življenju počel tisto, kar ga je res veselilo.

Nina Mrđenović in Jošt Bukovec

Nina in Jošt sta zabaven, ljubeč in navdihujoč par ter sta avtorja uporabnih keramičnih izdelkov z imenom Shrusko. Nina in Jošt živita v hiški sredi gozdov, nekje na Dolenjskem, kjer izdelujeta keramične skodelice, sklede, vaze, krožnike, pladnje in še kaj, skrbita za vrt, se zabavata z mačkami in racami okoli hiše in uživata življenje. Sliši se sanjsko, vendar zna življenje pokazati svoje zobe, kar pa Nina in Jošt prelijeta v pravljične in zabavne ilustracije, ki spremljajo njune izdelke in nam hkrati predstavljata ogledalo družbe in dejstva, da smo vsi v isti pašti. Pa kaj, saj smo skupaj!

 

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)