Skrivna večerja med tanki, podmornico in helikopterji

Chef Ivo Tomšič je postregel svoj vojaški menu sredi Parka vojaške zgodovine.

8.10.2019 ob 2:00 | Foto: David Lotrič Banovič

Slika avtorja - Daša Mavrič Piše:

Daša Mavrič

dasa.mavric@delo.si

Skrivna večerja med tanki, podmornico in helikopterji

Povabila na Skrivno večerjo se seveda razveseliš. Ker veš, da so bile pretekle lokacije zanimive in atraktivne in ker veš, da za dogodki stojita Andreja, ki ve, kaj je dobra hrana in Melinda, ki ve, kako morajo potekati dogodki. Z Andrejo Freyer in Melindo Rebrek smo se na Mični že pogovarjali, tukaj si lahko preberete njun intervju

Po dveh letih prirejanja kulinaričnih večerov, se je Skrivne večerje udeležilo tudi naše uredništvo in bili smo navdušeni. Štiri ure pred dogodkom smo dobili sporočilo o zbornem mestu – Park vojaške zgodovine v Pivki. In čeprav lačni želodčki običajno niso najboljši poslušalci kakršnihkoli predavanj, nas je direktor muzeja Janko Boštjančič z zanimivimi dejstvi polpretekle zgodovine popeljal skozi muzej do najbolj zanimive sobe, kjer se je naša večerja začela. Kakšna je ta soba, vam ne bomo razkrili, raje obiščite muzej in doživite navdušenje sami. 

Muzej v Pivki je največji muzejski kompleks v Sloveniji in tudi eden največjih vojaško zgodovinskih kompleksov v tem delu Evrope. Na ogled je več pomembnih razstav in zbirk. Zelo zanimiva je razstava o nastanku slovenske države in vojni za njeno samostojnost leta 1991, posebno zanimanje pa zbujajo tudi tankovska, artilerijska in letalska zbirka ter podmornica, kot največji in najatraktivnejši eksponat Parka. 

Jesenski njoki - bučni njoki, feta, ohrovt, ožgana koruza. Za spremljavo pa Tressa belo 2017

In prav med tanki, helikopterji in s podmornico v bližini se je nadaljeval naš gurmanski večer, ki ga je zakuhal mojster Ivo Tomšič. Jedi, ki jih je pripravljal pred kulinaričnimi navdušenci, pa so spremljala vina Sveti Martin iz Vipave.

Kaj smo jedli? Vojaški pozdrav z divjačinsko pašteto in pujskovim doručkom, hladna predjed je vključevala izjemno okusen oslovski tonato, nadaljevali smo z božanskimi bučnimi njoki, ohrovtom in ožgano koruzo, za glavno predjed pa nam je Ivo Tomšič pričaral gozd na krožniku – ličnice divjega prašiča, gozdne gobe in pire v senu pečenih gomoljnic. Krepke, za vojake primerne jedi, je zaokrožila tudi sladica s karakterjem – tart slane karamele z evaporirano kavno smetano in fermantiranim poletnim jagodičevjem. 

Chef Ivo Tomšič

Se vam cedijo sline? Naj vam namignemo, da bo naslednja Skrivna večerja za valentinovo, če pa se zgodi še kakšna vmes, boste to prvi izvedeli, če sledite Skrivni večerji na družabnih omrežjih. 

V galeriji si oglejte utrinke, kako smo se imeli v Pivki. 

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)