Zakaj je v življenju potrebno načrtovati NEUSPEH?

"Če vsake toliko ne padeš, je to znak, da ne počneš ničesar inovativnega," je o pomembnosti neuspehov, pa naj si bo v šoli, na delovnem mestu, v športu ali v odnosih, povedal Woody Allen.

22.5.2019 ob 8:52

zalostna_zenska_premisljuje_gleda_skozi_okno.jpg

Je že res, da neuspeh spremljajo boleči občutki, od žalosti, jeze, frustracij in celo do strahu, kako naprej, a številni uspešni ljudje so dokaz, da se prav iz neuspehov rojevajo genialne reči. Še več! Ne samo, da se neuspehov ne bi smeli bati, morali bi jih celo načrtovati.

Vsak človek se v življenju in poslu nemalokrat znajde v situaciji, ko si želi početi nekaj drugega, kot počne trenutno. Želi si uspehov in v močni želji vse prihranke, energijo in upe položi v ambiciozno poslovno idejo, čeprav so podjetniške izkušnje in znanje ničelne.

"V takšnih situacijah se pogosto zgodi katastrofalni neuspeh, ki zelo boli in od katerega si posamezniki mogoče celo nikoli ne opomorejo. Pogosto celo izgubijo pogum in se vdajo v usodo, da bodo pač počeli nekaj, kar jih ne veseli, še vse življenje," pripoveduje dr. Sara Brezigar, soustanoviteljica Akademije Panta Rei in spletnega portala za podjetnike BusinessTitans.online, docentka na Pedagoški fakulteti UP in raziskovalka na INV ter strokovnjakinja s strateškega upravljanja s človeškimi viri, in dodaja, kako pomembno je načrtovati neuspeh in ga umestiti v svoj plan na poti k uspehu.

Neuspeh ima neverjetno moč. Skrbi, da posameznik k rečem pristopa z entuziazmom in vztraja toliko časa, da izpolni zadane cilje ali jih celo preseže.

Neuspeh je ključna sestavina uspeha in po besedah Churchilla se neuspehu niti ne bi smeli izogibati, pač pa celo načrtovati dejavnosti, ki vodijo v neuspeh tako, kot je sam v drugi svetovni vojni načrtoval britanski neuspeh v boju z Nemci na bojišču v Afriki, da bi na koncu slavil uspeh.


Učenje nekaj stane


Vsaka pot do uspeha zahteva svoj vložek. Morda je to začetna investicija. Morda ogromno znanja in izkušenj, ki jih mora posameznik vlagati vase ob redni službi in ga pridobi skozi »pro bono« projekte ali kot »freelancer« v svojem prostem času.

Na začetku podjetniške poti je, torej, potrebno ugotoviti, kakšna znanja so potrebna za uspeh v podjetništvu in na novi karierni poti, a kot pravi dr. Brezigarjeva, se mora vsak posameznik zavedati, da je pot do uspeha vedno tlakovana z neuspehom.

"Kot vsaka šola, tudi učenje iz neuspeha ni zastonj. Ceno je potrebno plačati in plača se jo z neugodjem, izgubo ali s tem, da je potrebno začeti znova," realistično obrazloži dr. Sara Brezigar, a hkrati pomiri z besedami, da je cena neuspeha precej nižja, če slednjega načrtujemo in smo nanj pripravljeni kot na del procesa, ki vodi do uspeha.


Pripravila: S. S.
Foto: Thinkstock

Preberite še: 3 nasveti iz filma Bohemian Rhapsody, ki vodijo do uspeha ali pa Ste ves čas lačni? To so (najbolj verjetni) razlogi za to

Priporočamo tudi: Sara Zavernik navdušuje na poslovnem obisku v Ameriki: "Vse skupaj se odvija noro hitro"


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)