Ideja za izlet: Piran malo drugače - 7 skrivnosti, za katere vedo redki

Piran je biser naše riviere, kjer vas čakajo številni imenitni razgledi. In čeprav se tja marsikdaj odpravimo zgolj na kavo, sladoled ali kozarec vina in se po vseh njegovih ozkih uličicah sprehodimo v kakšni uri, mesto skriva nekaj zgodb, ki jih morda sploh še ne poznate.

15.6.2018 ob 9:29

piran_obala_morje_slovenija_izlet_trartinijev_trg_pica_batana_picerija5.jpg

Mična se je na kratek oddih tokrat podala kar na slovensko obalo. Preizkusili smo prenovljene sobe v hotelu Bernardin, zaradi njegove strateške pozicije med Portorožem in Piranom, pa smo se do tega idiličnega mesteca lahko kar sprehodili. Če se odpravljate v Piran, lahko na primer parkirate v garažni hiši Fornače, ki je tik pred mestom, do njegovega strogega središča pa na 15 minut vozi brezplačen avtobus. Ali pa greste, tako kot mi iz Bernardina, kar peš po lepo urejeni poti ob obali.

Med obiskom mesta so nam v njihovem turističnem centru pripravili posebno turo in nam med sprehodom po tem obalnem biseru zaupali nekaj skrivnosti, ki jih o mestu morda še nismo vedeli. 

1 Na Tartinijevem trgu so se nekoč zibale ladje

piran_obala_morje_slovenija_izlet_trartinijev_trg_pica_batana_picerija9.jpg

Ko boste naslednjič stali sredi Tartinijevega trga, si predstavljajte, da je bilo tam nekoč morje! Mestni trg je bil nekoč namreč mandrač, pristanišče, a so ga leta 1894 zasuli z ostanki obzidja, ki je nekoč kot obrambni ščit obdajalo vse mesto in tudi ločevalo določene predele. Tako je nastal trg, po katerem so v letih med 1909 in 1953 celo tekle tirnice električne železnice, ki je Piran povezovala s Portorožem in Lucijo! Trg pa je tako dobil ime po violinskem virtuozu Guiseppu Tartiniju, ki se je rodil v Piranu.

2 Po obzidju cerkve sv. Jurija rastejo kapre!

piran_obala_morje_slovenija_izlet_trartinijev_trg_pica_batana_picerija12.jpg

Če se boste povpeli nad mesto, od koder vas čaka čudovit razgled, bodite pozorni na obzidje pod cerkvijo sv. Jurija. Del zidu, ki gleda na mesto, je močno poraščen, če dobro pogledate, pa boste ugotovili, da so to pravzaprav kapre!

3 V Piranu najdete najstarejšo picerijo na Obali

IMG_20180612_134911.jpg

Picerija Batana, ki jo najdete tik ob Tartinijevem trgu, pod arkadami stavbe, ki je bila nekoč zapor, kasneje javno stranišče, je že 44 let kraj, kjer nastajajo slastne pice. Tam že od leta 1974 pečejo pice po enakem receptu, nespremenjenem od samega začetka. Zanimivo je tudi, da testo za pice iz moke, soli, vode, kvasa in sladkorja že leta mesita dve gospe, ki pa bosta kmalu odšli v pokoj, kar pomeni, da bosta morali skrivni recept za krhko testo, ki ga Pirančani obožujejo, kmalu predati naprej.

IMG_20180612_134846.jpg

Picerija je dobila ime po batani, tipu lesenega čolna, ki so ga nekoč uporabljali za ribolov v tržaškem zalivu in on obalah Istre. Trenutno so v postopku osveževanja ponudbe, a nekatere klasike, po katerih slovijo, ostajajo.

4 Benečanka ni več rdeča!

piran_obala_morje_slovenija_izlet_trartinijev_trg_pica_batana_picerija11.jpg

Poseben pečat Tartinijevem trgu daje Benečanka, sredi 15. stoletja zgrajena prelepa stavba, primerek beneškogotske arhitekture. Kot pravi legenda, jo je dal za lepo Pirančanko, v katero se je zaljubil, zgraditi bogat beneški trgovec. Hiša ima tudi prikupen balkon, s katerega je dekle gledalo v morje in čakalo na svojega Benečana. Zidovi Benečanke naj bi jo varovali pred zlobnimi jeziki, ki so nasprotovali njunemu razmerju. Zato boste med oknoma našli tudi ploščo, na kateri piše "Lassa Pur Dir", kar pomeni "Naj le govorijo."

IMG_20180612_143527.jpg

Benečanka je bila pred leti sicer rdeča, a so jo prebarvali v bolj avtohtono barvo. Če dobro opazujete turiste iz daljnih držav, lahko sem in tja opazite njihovo zmedenost, ko na trgu iščejo legendarno rdečo hišo, kar Benečanka več ni.

5 Piran, piroman?

IMG_20180612_151435.jpg

Piran je bil menda prvič omenjen v sedmem ali osmem stoletju, v antiki mu je bilo ime Piranon. V Piranu ima prav posebno vlogo pri poimenovanju mesta tudi svetilnik, ki krasi številne razglednice tega obalnega mesta. Nekateri znanstveniki podpirajo domnevo, da je ime Piran utegnilo nastati iz keltske besede bior-dun, ki naj bi pomenila kraj na griču, druga razlaga pa Piran povezuje z grško besedo pyr, ki pomeni ogenj. (Od tod tudi beseda piroman!) Kraj, kjer danes stoji svetilnik, naj bi nekoč namreč služil za nalaganje kresov, ki so so bili kot svetilnik za ladje, ki so plule v bližnjo grško kolonijo Aegido na območju današnjega Kopra.

6 Na freskah v cerkvi sv. Jurija se skriva Piran

piran_obala_morje_slovenija_izlet_trartinijev_trg_pica_batana_picerija13.jpg

Vrt pred cerkvijo sv. Jurija odpira veličastne poglede na 3 države. Vidite slovensko obalo, v lepem vremenu celo naše Alpe, pa tudi Hrvaško in Italijo. Pokukate pa lahko tudi v cerkev. Če boste dovolj pozorni, lahko opazite, da se na freskah po cerkvi skrivajo simboli mesta, ki je nedvomno Piran!

IMG_20180612_151543.jpg

7 Na Trgu sv. Maja vas čakata Postava in Pravica 

Trg 1. maja ali Stari trg (Piazza vecchia), kot se je prvotno imenoval, je središče stare Punte. Nanj se stekajo glavne piranske ulice, vse do 13. stoletja pa je veljal za upravno središče mesta. Tu je stala stara mestna palača, danes je na njenem mestu gostišče Delfin. Sredi trga stoji kamnit zbiralnik deževnice, ki so ga zgradili po hudi suši leta 1775.

V zadnjem delu zbiralnika sta dva kipa puttov na podstavkih; prvi drži ribo, drugi posodo. V zbiralnik so bili speljani žlebovi s streh okoliških hiš. Voda je pronicala skozi kamnite bloke, pesek in mivko ter se prečiščena zbirala v velikem vodnjaku. Sredi ploščadi se nahajata dva manjša vodnjaka, ki pa sta služila čiščenju velikega vodnjaka.

piran_obala_morje_slovenija_izlet_trartinijev_trg_pica_batana_picerija14.jpg

Na ploščad vodijo stopnice, ki jih krasita alegorična kipa Postave in Pravice. Na ščitu Postave beremo podatke o vodnjaku: letnico, namen gradnje in imena meščanov, ki so prispevali sredstva za njegovo ureditev. Na ščitu Pravice pa so mestni grb, grb družine Marcello in grb družine Bemba.

piran_obala_morje_slovenija_izlet_trartinijev_trg_pica_batana_picerija3.jpg

Tako, to je bil šopek skritih kotičkov in zgodb Pirana, tega čudovitega morskega kraja, ki je v celoti zaščiten kot mesto – spomenik, zato naj nikar ne izpade iz vašega seznama kotičkov, ki jih morate pogosteje obiskati! 

Besedilo in fotografije: Maja Fister


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)