Gospod Ego preprosto mora biti moški. Preko slovnice ne morem

Namesto alkohola, boksarske vreče ali terapije je raje izbrala pisanje. In nastala je uspešnica.

30.6.2017 ob 9:50

ingrid_17448X0043.jpg

Mesec nazaj je v slovenskem jeziku izšla knjiga hrvaške avtorice Ingrid Divković s provokativnim naslovom Vas j**e ego? Očitno je bila izbira naslova odlična, saj je knjiga na Hrvaškem doživela že svoj tretji ponatis, Ingrid Divković pa je ena najbolje prodajanih in branih hrvaških avtoric.

Knjigo je najprej mlada pisateljica izdala v samozaložbi, a je k sreči prišla v roke avtorici bloga in Facebook strani Čitaj knjigu Alisi Marić, ki je v njej takoj prepoznala priložnost.  »Alis je moja bookmama, zelo sem srečna, da spremlja moje delo, da jaz sledim njej in da najina zgodba traja že dve leti. Iskreno sem vesela, da je verjela v mojo zgodbo, tudi ko drugi niso. Ko sem izdala v samozaložbi, me namreč niti ena založba ni hotela, sedaj pa smo že pri deset tisoč prodanih izvodih in celo prevodu v slovenščino,« je ob slovenski izdaji pri Mladinski knjigi povedala Divkovićeva.

Preprosto morala sem ga pretvoriti v moški spol

Knjiga, ki je med bralci dvignila veliko prahu, govori o gospodu Egu. Nevidnemu morilcu, tihemu sovražniku, razdiralcu družin, karier in razmerij. »Morda se zdaj lahko o gospodu Egu šalimo, da je prebrisan, šarmanten, ampak seveda ni samo tak. Obstaja tudi njegova temačna stran, lahko je zelo neprijeten moški. Mimogrede, morala sem ga pretvoriti v moški spol, kot je ljubezen ženskega spola, je ego moškega, dlje od slovnice pač ne gre,« pripoveduje avtorica.

Sicer pa je knjiga nastala zato, ker Ingrid ni imela denarja za terapijo in si je pomagala s pisanjem. Vse svoje misli, bes, jezo in še druge občutke je zlila na tipkovnico, kjer je naenkrat nastalo polno močnih misli, ki so sedaj že znani citati. »Veste kakšen pozitiven show je nastal iz moje misli 'koga čakaš, da se zgodiš sebi',« pripoveduje Ingrid in nas ob tem sprašuje, kaj čakamo? Je to plača, mož, zelena luč na semaforju? »Ves čas nekaj čakamo, a da se zgodimo sami sebi, ne potrebujemo nič čakanja.«

ingrid_17448X0114.jpg

No, Ingrid ni več čakala, in zato se tudi mi vrnimo k pisanju knjige. Napisala jo je pri 27 letih, ko je končala fakulteto, bila zdrava, a se počutila grozno. »Zdrava, produktivna, mlada, lahko bi pomikala gore, a sama sem bila v krču. Intelektualno, finančno, čustveno sem dosegla dno. Vedela sem, da moram nekaj spremeniti in začela sem veliko brati, delati na sebi. Rekla sem si, da se bom spremenila, se ne ozirala na druge temveč spremenila sebe. Takrat sem dojela, da imam sama problem z egom in se odločila to spremeniti. Spraševala sem se, kje je problem. Povsod se je nekaj zablokiralo, med prijatelji, v službi, na fakulteti, med moškimi. Ta zgodba me je bolela. In ker nisem za alkohol, občutim ga namreč že po kozarcu vina, za boksarsko vrečo sem prešibka, za terapijo nisem imela denarja, sem začela pisati. Knjigo sem napisala v 13 dneh in bila povsem brez pričakovanj. Naredila sem jo zase.« A njena knjiga je šla dlje, prebirale so jo ženske, ki so se v njej prepoznale. 

Sedaj ne mine dan, da Ingrid v svoj elektronski nabiralnik ali na Facebook ne bi dobila sporočila bralk, ki so si pomagale prav z branjem njene knjige. »Pisale so mi punce 'Ingrid, pustila sem fanta, ' 'Ingrid, dala sem odpoved'. Seveda sem se ustrašila ampak po drugi strani vidim, da moja knjiga ženskam daje malo hrabrosti.«

Nisem ženska, ki lahko vso težo nosi na svoji duši

Ob predstavitvi knjige je Ingrid poudarila, kaj jo je takrat najbolj dušilo. »Sovražim, ko ljudje lepijo etikete. Bolele so me presoje, ki jih ljudje dajejo, predno koga sploh spoznajo. Prav tako so me dušila pričakovanja družbe in bližnjih, starši so pričakovali, da se zaposlim, fant je pričakoval nekaj, drugi spet nekaj drugega, recimo, da postanem mama. Vsi so nekaj pričakovali! Ali mene kdo sploh vpraša, česa si želim? Vsi ti stereotipi so me boleli. So ženske, ki z vso to težo na duši lahko živijo, jaz pa pač tega ne zmorem. V enem trenutku sem se osvobodila, svojemu egu rekla 'pa saj nisi tako slab, nisi niti tako velik'. Vsake toliko mi morda diha za vrat in če me moti ga odrinem, vsake toliko, sploh v tem poslu, pa mi včasih tudi koristi,« pravi Ingrid.

Biti sam s seboj je najbolj zdrav odnos, ki ga lahko imamo

Ingrid pravi, da moramo lasten ego ozavestiti, do tega pa pridemo tako, da si vzamemo čas zase in smo sami s seboj. »Obožujem biti sama. To je najbolj zdrav odnos, na katerem moram še veliko delati. Imam 32 let in še ogromno dela na sebi,« pove Ingrid in doda, da smo ljudje sedaj ves čas podvrženi distrakcijam, ki nas odvračajo od tega, da bi bili sami s seboj. »Ko si priznamo problem in se ga zavedamo, smo naredili že pol poti. A to nam lahko uspe, le če smo veliko sami s seboj,« še pove mlada pisateljica, ki seveda piše naprej, saj je pisanje tisto, kar v življenju najraje počne.

Bi brala prve strani knjige Vas j**e ego? Že jutri, v nedeljo in še v ponedeljek, bomo objavili prva tri poglavja uspešnice. Ostani z Mično.

Avtorica: Daša Mavrič
Foto: Mediaspeed

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)