Neobičajni, a zgovorni znaki, da zdravje šepa

Če jih boste ignorirali, ne bodo izginili.

9.2.2018 ob 7:05

zenska_hrib_micna.jpg

Telo se na težave vedno odzove z določenimi opozorilnimi znaki. Žal pa ti velikokrat ostanejo spregledani. Kot je namreč pokazala ena od raziskav, zlasti pripadnice nežnejšega spola kljub težavam ne obiščejo zdravnika. Ker nimajo časa ali ker nočejo manjkati na delu. Velikokrat pa tudi zato, ker se jim zdi opozorila lažje ignorirati, kot se z njimi soočiti.

Pa vendar: "Zgodnja postavitev diagnoze je tista, ki omogoča primerno zdravljenje, preden zadeve postanejo neobvladljive," je za Woman's Day povedala klinična inštruktorica interne medicine na medicinskem centru univerze New York, Margarita Rohr in dodala: "Kadar opazite nekaj neobičajnega je pravi trenutek za ukrepanje. Ob sledečih znakih ne oklevajte in obiščite zdravnika."

Zatekle noge

"Kadar opazite, da so spodnji deli vaših nog ekstremno zatečeni in zabuhli, čeprav niste cel dan nosili pet, je kaj lahko v težavah vaša ščitnica, lahko pa gre tudi za nepravilno delovanje srca ali ledvic," opozarja Rohrova.

Pomembno je, da na to, zlasti, če se pojavlja vsak dan, opozorite zdravnika. S primernim zdravljenjem je namreč mogoče vzpostaviti normalno delovanje žleze ščitnice, ki vpliva na številne procese v telesu in na skoraj vse organe ter njihove funkcije.

Daljši prstanec

Kaj vam telo sporoča z dolžino prstov? Kot so dokazali na univerzi Nottingham, veliko. V študiji tamkajšnjih strokovnjakov se je namreč izkazalo, da je pri posameznikih, katerih prstanec je daljši od sredinca, višje tveganje za osteoartritis, zlasti v kolenih.

Kako natančno je to povezano, znanstveniki še niso dognali, a vendar vse, pri katerih je ta razlika opazna opozarjajo na pomen preventive: primerna vadba, zdrava telesna teža in redni zdravniški pregledi.

Želja po ledu

"Če pogosto v hladilniku ne iščete sladoleda, temveč namesto po ledeni sladici posegate po ledenih kockah, ki se jim nikakor ne morete upreti, vam najbrž primanjkuje železa v krvi," opozarja strokovnjakinja. Zakaj? Ljudje, ki jim v krvi primanjkuje železa, pogosto razvijejo željo po nečem, kar v resnici nima prehranske vrednosti, kot je denimo led, obstajajo pa tudi primeri, ko se posamezniki ne morejo upreti zemlji ali papirju.

Natančen izvor težave lahko s krvnimi testi določi zdravnik ter predpiše primerno terapijo, sami pa v prehrano umestite več z železom bogatih živil: rdeče meso, zelena zelenjava, žita. Uživajte jih v kombinaciji z vitaminom C, ki zagotavlja boljšo absorpcijo tega minerala.

Gube na neobičajnih delih telesa

Drži, gubam, ki jih na koži pušča čas, se ni mogoče izogniti. A vendar včasih nakazujejo na resnejše težave, kot je staranje. V publikaciji The Journals of Gerontology povzemajo študijo, ki je dokazala, da gube na delih telesa, ki praviloma niso izpostavljeni soncu (notranja stran nadlahtnic) nakazujejo na povišan krvni tlak.

Če jih opazite tam, obiščite zdravnika in nekoliko zmanjšajte uživanje alkohola ter soli.

Slab zadah

Če mentolov bombon in umivanje zob ne pomagajo in gre za kroničen slab zadah, ta kaj lahko opozarja na gingvitis, ki se lahko razvije v resno obolenje dlesni in v končni fazi privede do izgube zob. Poskrbite torej za temeljito ustno higieno in se o zdravju svojih dlesni posvetujte z zobozdravnikom.

Temen urin

Temnejši urin močnejšega vonja je še en od pokazateljev, da je vaše telo v stiski. Morda je zgolj posledica dehidracije, torej pijte več tekočine. "Možno pa je, da temnejši urin nakazuje na resne težave z jetri in ledvicami in če se njegova barva kljub povečanemu vnosu tekočine ne spremeni, ne oklevajte ter o težavi obvestite zdravnika, ki bo preveril zdravje vaših jeter in ledvic," priporoča Rohrova.

Temno blato

Če veste, da vzrok za temno barvo blata ni določena hrana, ga nikar zgolj ne odplaknite in pozabite nanj. Vselej temno blato je namreč po besedah Margarite Rohr dokaj verjeten pokazatelj notranje krvavitve, ki je posledica čira na želodcu. Izogibajte se bogato začinjeni hrani in obiščite zdravnika.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)