Kaj se zgodi, ko premalo pijete

Metabolizem je oviran, koža se hitreje stara, dehidracija pa vpliva tudi na koncentracijo.

10.4.2015 ob 12:00

voda_shutterstock_141717046.jpg

Skoraj tri četrtine našega telesa sestavlja voda. To pa z znojenjem, opravljanjem male potrebe pa tudi zgolj dihanjem neprestano izgubljamo. Prav zato jo je treba nadomeščati. Po priporočilih strokovnjakov naj bi vsak dan zaužili vsaj šest kozarcev vode.

Seveda pa je količina te odvisna od mnogih dejavnikov: od posameznikove velikosti, teže, spola, fizične aktivnosti in še bi lahko naštevali.

Kdaj piti

Ne, ko ste že žejni. Žeja je namreč prvo opozorilo telesa, da je dehidrirano. Prav zato bi morali po dodatni tekočini posegati, preden se ta občutek pojavi. V nasprotnem primeru uničujete svoje telo. Poglejte, kaj se v njem ob pomanjkanju tekočine dogaja.

Ogroženo je zdravje

Primerne količine zaužite vode so povezane z zmanjšanim tveganjem za nastanek ledvičnih kamnov, raka debelega črevesa ter srčne kapi.

Oviran je metabolizem

Osnovni metabolizem, torej količina porabljenih kalorij v stanju mirovanja organizma, je hitrejši, kadar je telo optimalno navlaženo.

Koncentracija slabi

V eni od britanskih raziskav so najstniki, ki niso pili dovolj vode, težje reševali miselne naloge v primerjavi z vrstniki, ki so med reševanjem zaužili več tekočine.

shutterstock_261168071.jpg

Več jeste

Ljudje, ki pred kosilom popijejo dva decilitra vode, pojedo med obrokom do 70 odstotkov manj kalorij, je pokazala britanska raziskava.

Hitreje nastajajo gube

Optimalna navlaženost organizma zagotavlja lepšo in mladostnejšo polt, saj se gube na njej pojavijo kasneje in so manj izrazite.

Slabše ste razpoloženi

Ljudje, ki pijejo premalo, so dokazano bolj utrujeni in razdražljivi ter večkrat jezni, napeti in žalostni.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)