7 opozoril, da bi morala zamenjati svojo kontracepcijo

Na voljo je veliko metod kontracepcije, vendar vsaka vsaki ne odgovarja. Kako vedeti, da je tista, ki jo uporabljate sami, morda neprimerna za vas?

19.7.2018 ob 3:34

zenska_ocala_tableta_micna.jpg

Kontracepcijske tabletke, maternični vložki in druge metode varujejo pred nezaželeno nosečnostjo, kar je nedvomno plus. Lahko pa napačna izbira zaščite negativno vpliva na telo. Večina stranskim učinkom neposrečeno izbrane kontracepcije ne posveča pretirane pozornosti, oziroma tegob ne pripisuje metodi zaščite, čeprav prav z njimi telo opozarja na stisko.

Katerih pokazateljev, da izbrana kontracepcija za vas ni prava, po mnenju ginekologinje Prudence Hall in po pisanju portala Pop Sugar ne bi smeli ignorirati?

Izdatno krvavenje in močni krči

Močne, čeprav redne krvavitve in izraziti krči niso dejstva, s katerimi bi morali živeti. "Morda bi morali razmisliti o zamenjavi tabletk in skupaj z ginekologom izbrati takšne, ob katerih bodo krvavitve blažje ter krči manj izraziti," je prepričana Hallova.

Vaše razpoloženje se hitro spreminja

Napadi evforije, ki jim sledi malodušje in celo depresija, skratka, izrazita nihanja razpoloženja so pogosto posledica neposrečene izbire metode zaščite.

Vaš libido se spreminja

Hormonska kontracepcija včasih negativno vpliva na libido. V kolikor po začetku jemanja tabletk opazite izrazit padec tega, se posvetujte s svojim ginekologom.

Sprememba teka

Pogost stranski učinek hormonske kontracepcije je povečan ali zmanjšan tek. Ne glede na to, kakšna sprememba je po začetku uporabe zaščite opazna, nobena ni sprejemljiva.

Izčrpanost, vrtoglavica, slabost, bruhanje

To so sicer ekstremni stranski učinki kontracepcije, o katerih bi morali nemudoma obvestiti svojega zdravnika. 

Pretirana občutljivost dojk

Pri nekaterih oblikah zaščite je blažja občutljivost dojk nekaj običajnega, kadar pa je ta izrazita in meji že na bolečino, pomeni razlog za skrb.

Izrazite akne

Ženske, ki so podvržene aknam, lahko po začetku jemanja kontracepcijskih tabletk ali po vstavitvi hormonskega materničnega vložka, opazijo poslabšanje kože, za kar so odgovorni v zaščiti prisotni hormoni.

Telesu dajte čas

"Po začetku jemanja ali uporabe izbranega načina kontracepcije, telo potrebuje približno tri mesece, da se nanj privadi. Blažje spremembe v razpoloženju, na videzu polti in v teku so tedaj nekaj običajnega in ne pomenijo razloga za skrb. Tudi vmesne in močnejše krvavitve sprva niso neobičajne. V kolikor pa so ti znaki izraziti in trajajo dlje, o njih obvestite ginekologa, ki bo predlagal drug način zaščite. Prav tako učinkovit, le primernejši za vaše telo," svetuje Hallova.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Vsakdanje navade uspešnih ljudi: Alenka Košir ali pa Najbolj luksuzna modna znamka na svetu ni Hermès niti Vuitton, ampak …


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)