4 odlični razlogi za sladkanje s temno čokolado

Čokolada ni le okusna, ampak premore tudi povsem konkretne pozitivne učinke na zdravje.

27.2.2019 ob 5:12

zenska_je_cokolado_temna_cokolada.jpg

Poznate koga, ki se sooča s konstantno kronično bolečino? Če je vaš odgovor pozitiven, mu lahko pomagate s priročnim nasvetom: pogosteje se posladkaj s temno čokolado. Kajti prav ta dokazano omili bolečino in pozitivno vpliva na splošno zdravje. V resnici tako močno, da tej žlahtni sladici mnogi pravijo kar superživilo.

Zasluga za to gre njeni glavni sestavini kakavu. Višji kot je v njej delež tega, bolj prijazna je zdravju.

Temna čokolada
, torej tista, z vsaj 65 odstotki kakava, po učinkih na zdravje mlečno prekaša, saj vsebuje več nenasičenih maščob, manj ogljikovih hidratov, manj sladkorja, več vlaken, več železa, magnezija, fosforja in kalija.

Tu so še v njej znatneje zastopani flavonoidi, ki dokazano zmanjšujejo vnetne procese v organizmu in krepijo odpornost. Nekaj konkretnih učinkov temne čokolade na zdravje pa takole izpostavlja Your Tango.


1 Zagotavlja boljše razpoloženje

Čokolada spodbuja nastajanje enodrfinov, ki so znani pod imenom naravni opijati. Pod njihovim vplivom se zmanjšajo telesne bolečine in izboljša razpoloženje. V njej je zastopan anandamid, snov, ki blaži bolečino.

Hkrati pod vplivom temne sladice v organizmu pospešeno nastajajo amfetamini, med drugim feniletilamin, ki dviga raven energije. Tu je še serotonin, nevrotransmitor in naravni antidepresiv, ki spodbudno vpliva na razpoloženje.

V vsem tem tiči odgovor na vprašanje, zakaj nam tedaj, ko smo slabe volje tako diši prav čokolada.


2 Dobra je za srce

Učinki temne čokolade na srce niso zanemarljivi. Spodbudno namreč vpliva na zdravje arterij in preprečuje nalaganje oblog na stenah ožilja.

Uživanje temne čokolade ob tem dokazano znižuje količino slabega holesterola v krvi, kar pomeni, da niža tveganje za aterosklerozo in ščiti pred srčno kapjo.


3 Dobra je za možgane

Ne samo za srce, čokolada je dobra tudi za možgane. Raziskava medicinke šole Harvard je dokazala, da dve skodelici vroče čokolade dnevno spodbujata krvni pretok v malih sivih celicah ter tako med drugim možgane varujeta pred degenerativnimi spremembami, ki lahko vodijo v denimo alzheimerjevo bolezen.


4 Dobra je med nosečnostjo

To, da zaradi magnezija blagodejno vpliva na predmenstrualni sindrom, je že dolgo znano. Finska študija pa je dokazala še, da so nosečnice, ki v času pričakovanja uživajo temno čokolado, pod manjšim stresom kot tiste, ki je ne jedo in da so otroci ljubiteljic čokolade bolj dobrovoljni v primerjavi z otroci mam, ki se ji med nosečnostjo odrekajo.


Kaj pa negativna plat?

Ne glede na vse pozitivne učinke čokolade ni mogoče spregledati dejstva, da vsebuje veliko kalorij: približno 150 v 30 gramih. Zato z njo ne gre pretiravati, pametno pa je z žlahtno sladico nadomestiti manj zdrave prigrizke. Tako ne samo, da se boste pocrkljali, hkrati boste nekaj dobrega storili tudi za svoje zdravje.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Za nekoga, ki hujša, ni boljšega od negativnih kalorij. Kaj pa o njih pravi znanost? ali pa Da bi shujšali, morate na dan prehoditi toliko korakov 

Priporočamo tudi: Smučanje je užitek - in zdravje


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)