Partner si dopisuje z drugo. Je to prevara?

Tudi odnos, ki temelji zgolj na dopisovanju, je lahko prevara.

25.6.2022 ob 9:06 | Foto: Antonio Guillem/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Partner si dopisuje z drugo. Je to prevara?

Malce ste pobrskali po računalniku, tablici ali prenosnem telefonu partnerja in odkrili nekaj, kar vas je močno pretreslo: on si z nekom redno dopisuje.

Čeprav do telesnega stika med njim in osebo, s katero si na spletu krajša urice, ni prišlo, se počutite prevarani.

Dejstvo, da se osebno še nista srečala, vas pomirja, a to ne pomeni, da se ne obremenjujete s tem, kar ste odkrili.

Večina se, ne glede na spol, ob takšnem odkritju počuti enako. Internetna nezvestoba ali virtualna afera je odnos, ki se ohranja s pomočjo družabnih omrežji, elektronske pošte ali drugih programov za dopisovanje.

Takšen odnos lahko vključuje čustveno bližino, razkrivanje skrivnosti, izražanje naklonjenosti, ljubezenske izjave in virtualni seks, vse do masturbacije pred kamero.

V eni od na to temo opravljenih raziskav je 71 odstotkov vprašanih ocenilo, da internetna prevara vključuje spletni seks, 55 odstotkov pa je dejalo, da je odnos varanje tudi, kadar ta ni prisoten.

Fantazija lepša od resničnosti

Raziskave kažejo tudi, da virtualni ljubimci po nekaj začetnih pogovorih začno deliti skrivnosti, razpravljati o osebnih težavah in seksualnih izkušnjah iz dejanskega razmerja.

Mnogi trdijo, da jim spletni odnos zagotavlja več zadovoljstva od odnosa v živo.

To je posledica idealiziranja spletnega ljubimca, saj hočejo osebe, ki se spustijo na to pot verjeti, da so spoznale nekoga, ki jim resnično odgovarja. Poleg tega se virtualni ljubimci predstavljajo v najboljši luči, se trudijo ugajati in se s tem namenom neredko poslužujejo mnogih laži.

"Fantazija igra v spletnih aferah vedno veliko vlogo in ima večjo težo od resničnosti," je povedala Katherine Hertlein z univerze Nevada v Las Vegasu in dodala: "Resnični partner nikoli ne more prekositi parterja iz domišljije."

Vohunsko delo

Če tisti, ki vara, ne zagreši resne napake v svojem početju, je spletno nezvestobo težko odkriti. Mnogi partnerji imajo medsebojni dogovor, da ne gledajo naprav drug drugega. Kadar kdo to pravilo prekrši, ga druga stran hitro obsodi poseganja v zasebnost.

Torej zavzeto skrivanje vsebin napravic ni dovolj dober dokaz partnerjeve nezvestobe. Vsak ima namreč pravico do zasebnosti, so pa nekatera obnašanja, ob katerih bi se morale prižgati rdeče luči.

Znaki spletnega varanja

Le malo je verjetno, da bi se nekdo dopisoval s prepovedanim sadežem v prisotnosti partnerja. Ostaja on (ona) za računalnikom telefonom ali tablico dolgo v noč, ko vi že spite?

Vstaja daleč pred vami in preverja sporočila še preden vi spijete prvo kavo? Na vprašanje, kaj počne, nikoli ne dobite pravega odgovora?

S telefonom odhaja v kopalnico in tam neverjetno dolgo ostaja? Ko vprašate, kaj počne, pravi, da pride kmalu, a se to ne zgodi?

Vse to so nedvomno lahko razlogi za sum.

Terapevtske možnosti

Terapija za pare, ki se znajdejo v takšni situaciji, je podobna terapiji za pare, ki se soočajo z običajno prevaro. Terapevti parom priporočajo izpostavljanje vprašanja zaupanja, izdaje in odpuščanja.

Hertleinova pare spodbuja, da skupaj obiskujejo strani za spletno spoznavanje in odkrivajo, kaj je na njih za nekoga tako zanimivega in privlačnega, da računalnik preselijo v skupen prostor in odgovorno namestijo aplikacije za spremljanje aktivnosti na spletu.

Terapija je otežena, kadar prešuštnik svojih dejavnosti ne dojema kot spletno nezvestobo. Običajno se v tem primeru izgovarja na dejstvo, da ker ni bilo seksa, niti ne srečanja, ne gre za varanje.

A strokovnjaki navajajo, da je že čustven odnos pravo varanje in ga prevarani partner doživlja kot takšnega: "Oseba, ki je deležna spletne prevare se počuti prav tako kot nekdo, ki ga partner prevara v resničnem življenju," zaključuje Hertleinova.

Povzeto po portalu Miss7

Preberite še: Serijska ljubica svetuje: počnite to in nikoli vas ne bo prevaral

Morda vas zanima tudi: Osem najpogostejših razlogov za varanje žensk


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)