Najboljši načini za nego čepic in klobukov

Da nam bodo dolgo služili.

15.11.2017 ob 6:00

klobuk_micna.jpg

Vseeno je ali pozimi nosite klobuk in se tako skrijete pred mrazom ali vedno tečete s čepico ali pa se s slamniki skrivate pred poletnim soncem (in jih morate zato, preden jih končno že pospravite v omare, temeljito očistiti), klobuki, čepice, klobučki zahtevajo svojo pozornost. Na njih se namreč kaj hitro nabirajo znoj, maščoba z las in druga umazanija.

Kako skrbeti za njihovo čistočo? Odvisno od oblike, trdnosti, namena in materiala. Pa lepo po vrsti.

Športne čepice

Ker z njimi tečete, hodite ali se predajate drugim športnim aktivnostim, vam je zagotovo povsem jasno, da se na njihovi površini kopičijo znoj ter druga nesnaga. Redno pranje teh je zato obvezna naloga, a vendar v pralnem stroju hitro izgubijo obliko, ročno pa vam ne diši najbolj.

Prihranite nekaj prostora v pomivalnem stroju. Natančneje na njegovi zgornji rešetki. Nanjo položite čepice in ga vključite. Voda, detergent ter vročina bodo kos nesnagi, vaše čepice pa v njem ne bodo izgubile oblike.

Lahki poletni klobuki

Na srečo klobuk, ki vam je poleti delal družbo in ga morate pred spravilom v omaro temeljito očistiti, ne zahteva veliko truda. Slamnike s širokimi krajci samo nekoliko zmočite z vodo, jih zdrgnite z nežno krtačo in tako z njih odstranite še zadnje sledove poletja. Posušite jih na zraku ter pospravite v omaro.

Manjše, denimo fedora klobuke, zlasti, če so na njih ostanki losjona in krem za sončenje, lahko prav tako kot čepice, operete v pomivalnem stroju.

Seveda tudi te pred spravilom dodobra posušite. Čeprav se vam zdi, da so, ko jih vzamete iz stroja suhi, jih za nekaj ur postavite na zrak.

PREBERI še // Plavolaska, ki si je kariero sešila iz klobukov

Zimski klobuki

Običajno so iz občutljivejših materialov, zato zahtevajo malce več previdnosti. Vedno jih perite na roke in pri tem uporabite nežnejši detergent.

  • V lavor natočite hladno vodo in ji dodajte nekaj kapljic pralnega sredstva.
  • Preden vanjo potopite klobuk, vodo premešajte in pokrivalo v njej namakajte nekaj minut.
  • Nato klobuk temeljito splaknite in postavite na ravno površino, da bo iz njega odtekel višek vode.
  • Dobro ga popivnajte z brisačo, poravnajte njegovo obliko in ga na ravni površini do konca posušite.

Sicer pa, preden se tega lotite, na etiketi preverite, ali vaš klobuk sploh prenese pranje v vodi. Morda bi ga bilo bolje odnesti v čistilnico. Da kasneje ne bi česa obžalovali.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)