Kaj storite, če doma pozabite telefon?

Če je vaš telefon zadnja stvar, ki se je dotikate, preden zaspite in prva, ki jo vzamete v objem, ko se zbudite, imate težavo.

18.5.2018 ob 6:36

micnaaa.jpg

V kreativnem centru Poligon smo na konferenci o sodobnih boleznih poslušali predavanje o digitalni zasvojenosti. Kako odvisni od svojih elektronskih naprav pravzaprav smo?

Na to temo je predavala Dr. Tina Bregant, zunanja sodelavka centra pomoči pri prekomerni rabi interneta LogOut in specializantka otroške pediatrije z doktoratom otroške nevrologije ter predavateljica na Fakulteti za zdravstvo. Je digitalna zasvojenost resnična? Kdaj lahko rečemo, da smo s sodobno tehnologijo tako zasvojeni, da vpliva na naše fizično in psihično zdravje?

Medicinsko gledano digitalna zasvojenost (še) ne obstaja, toda … 

Bregantova pravi: "Zasvojenost je kronična motnja v delovanju možganov. To ni samo vedenjska motnja, ampak gre za dejansko spremembo v delovanju možganov. Spremenjeno je delovanje nagrajevalnega kroga, to je tako imenovana dopaminska pot in centrov za spomin ter čelnega režnja, ki deluje pri motivaciji. Najpogosteje se kaže kot posledica pretiranega uživanja alkohola, mamil, predajanja igram na srečo ali spolnosti, medtem ko digitalna zasvojenost uradno še ni vključena kot diagnoza," je pojasnila strokovnjakinja.

A vendar to ne pomeni, da pretirana uporaba digitalnega sveta ni nekaj, kar nas ne bi moralo skrbeti. "Za laične namene rečem, da imamo težavo takrat, ko postanemo nemirni, če nečesa ne moremo početi v trenutku, ko si tega želimo," pojasnjuje. Na primer, če postanete povsem nemirni, ko se vam na telefonu sprazni baterija in ne morete nemudoma preveriti dogajanja na družbenih omrežjih, imate težavo.

micnaa.jpg

Imate težavo?

Kako lahko sami pri sebi ocenite, če imate težavo s pretirano (neuradno) odvisnostjo od tehnologije? Odgovorite si na nekaj spodnjih vprašanj: 

Kaj se zgodi, ko doma pozabim telefon? Ali sem ves čas dosegljiv/-a)? Ali na počitnice jemljem računalnik in sem pogosto na spletu? Katera je prva stvar, ki jo naredim zjutraj? Pa druga in tretja? Kje polnim telefon? Kje je moj telefon, ko se odpravim spat? Kaj uporabljam za bujenje? Kaj počnem tik pred spanjem?

Če ob odhodu od doma po nenavadnem spletu okoliščin doma pozabite telefon in se brez obotavljanja vrnete ponj, četudi zamudite tja, kamor ste namenjeni in če je prva stvar, ki jo zjutraj naredite ta, da v roke vzamete telefon, imate težavo. Prav tako, če ga polnite na nočni omarici in pred spanjem s palcem ali kazalcem švigate po ekranu – imate težavo. 

Izbrskajte staro analogno budilko, telefon pa naj med spanjem počiva v kuhinji 

Telefon je med drugim zamenjal tudi klasično budilko, zato je nekako jasno, da je to prva stvar, ki jo vzamete v roke. In povsem zavestna odločitev je lahko, da telefon zamenjate s klasično budilko, namesto v spalnici pa ga polnite v kuhinji, kjer vas bo do jutra nedvomno počakal.

"V resnici ni treba, da vas splet ugrabi. Lahko se zavestno odločite, da boste delali drugače. Eden od ukrepov je, da telefon polnite v drugem prostoru, ne tam, kjer spite. Dve uri pred spanjem se odsvetuje katerekoli ekrane. Računalnika, tablice in telefona nikar ne nosite v posteljo. To so vse navade. Če smo se lahko navadili, da si moramo umiti zobe, se lahko tudi, kako delamo s tehnologijo," je prepričana Bregantova.

Njen nasvet je torej, naj s tehnologijo ravnamo preudarno, nenazadnje mi usmerjamo njo in ne ona nas. Če ste na kavi s prijatelji, ne glejte v telefon, če poslušate predavanje, ne tipkajte na računalnik. "To nima nobenega smisla. Zamujate zelo dragocene analogne izkušnje z ljudmi. Čeprav ste tam, ste odsotni. Zato delajte le eno od teh stvari hkrati. Če imate nujen digitalni opravek, naredite najprej to, ne pa početi obojega hkrati, saj boste oboje naredili slabo," dodaja strokovnjakinja.

A digitalni svet - čeprav je pogosto razlog za motnje spanja, težave z vidom, drugačno socializacijo, manj telesnih aktivnosti in posledično debelost, vseeno ni zgolj temačen. Daleč od tega. Splet ima tudi dobre lastnosti. Spodbuja kognitivne, čustvene, motivacijske in druge socialne kompetence, nudi podporo in komunikacijo z ljudmi po vsem svetu ... Vsekakor pa ga moramo uporabljati zmerno, saj ko začne vplivati na naše druge dnevne rutine, zagotovo predstavlja težavo, te pa nikoli niso dober znak.

Avtor: Maja Fister
Foto: Unsplash


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)