Enostavno do lepše sobe

Pametni nasveti za postavitev pohištva.

13.4.2015 ob 11:00

03_pohistvo.jpg

Vsak dom je drugačen, zato strogih in jasnih pravil za urejanje sob ne moremo upoštevati prav v vsakem prostoru. A so zakonitosti, ki veljajo v sobi kakršnekoli velikosti, sloga in oblike.

Vsak prostor potrebuje premišljene odločitve, s katerimi dosežemo najboljšo možno postavitev pohištva. Univerzalna pravila glede pohištva nam pomagajo pri ustvarjanju prijetnega prostora za bivanje.

Veliki kosi naj bodo čim dlje od vhoda

Vsak od nas si želi, da bi prostor deloval kar se da prostorno. Eden izmed načinov ustvarjanja takšnega občutka je, da vizualno največje predmete postavimo najdlje od vhoda v ta prostor. S tem bomo preprečili, da nam ta kos že takoj ob vstopu ukrade pozornost, oči pa se bodo lahko mirno sprehodile po prostoru. Prostor ne bo deloval nakopičen s kosi pohištva.

01_pohistvo.jpg

Stremite k ravnotežju

Ravnovesje s kosi pohištva bo sicer težko vzpostaviti v majhnih prostorih, a vseeno poskusite. To pomeni, da je pohištvo enakomerno razporejeno po prostoru, ne le nakopičeno v en kot sobe. Če nimate pohištva, ki bi se lahko kosal z že obstoječim, nasproti postavite kakšen dizajnerski element, ki bo vizualno ustvaril enak občutek.

Ne zamašite vhoda

Ne glede na to, za kakšno vrsto sobe gre, vhod vanjo mora biti vedno prostoren in prehoden. Na pot ne namestite kosov, ki bodo motili, tudi če le vizualno, vstop v prostor. Pohištvo naj ne bo preblizu vrat, saj lahko to ovira odpiranje.

02_pohistvo.jpg

Ni nujno, da je vse ob steni

Čeprav smo vajeni, da kosi pohištva stojijo ob steni, pa naj to ne bo edino pravilo, ki se zdi smiselno. Postavite pohištvo stran od sten, naj vas ne bo strah, da kose uporabite kot vizualne ločnice med manjšimi prostorskimi postavitvami. Naslonjače in mize uporabite kot osrednji element prostora.

Razmišljajte o gibanju

Čeprav v majhnem prostoru, kjer si vseeno želimo osnovnih kosov pohištva razmišljanje o velikem praznem delu skorajda ne pride v poštev, pa bo vseeno pametno, če mislite tudi na to, kako se bomo po prostoru gibali. Vedno pomislite na to, kako se bodo ostali premikali po sobi in zagotovite, da bo to gibanje čim bolj enostavno.

Avtorica: Daša Mavrič


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)