Triada ali kako je videti ljubezen v troje

Ljubezenska zveza, v katero so vključene tri osebe, tako imenovana triada, lahko uspe.

18.2.2020 ob 5:35 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Triada ali kako je videti ljubezen v troje

Tradicionalni pogled na intimni odnos je dokaj jasen in nedvoumen: vanj sta vključena dva posameznika, ki drug do drugega gojita topla čustva.

A v sodobnem času ljubezenske zveze velikokrat presegajo tradicionalne okvirje in pojavljajo se nove oblike intimnih skupnosti. Ena od njih je tako imenovana triada. Gre za razmerje med tremi posamezniki, z naravo ter obliko katerega se strinjajo vsi vanj vključeni.

Kako je zadeva videti v praksi, zakaj se nekateri odločijo zanjo in na kaj je treba biti v takšnem odnosu posebej pozoren, je za Pure Wow povedala družinska terapevtka  Rachel D. Miller.

Kaj sploh je triadna zveza?

Gre za zvezo, v kateri nista dva, temveč trije partnerji, torej za eno od oblik poligamnega razmerja. Vendar pa, kot navaja Millerjeva, niso vse tovrstne zveze enake:

"Lahko so vsi trije vanjo vključeni v odnosu drug z drugim. Lahko je ena oseba v središču in se sestaja še z dvema, ki med seboj nimata stika (v tem primeru je to V zveza). Vedno pa gre za z vidika vseh sporazumen odnos."

 

Zakaj sploh oblikovati takšno zvezo?

Kot je povedala terapevtka, je na to vprašanje nemogoče podati odgovor, ki bi veljal za vse. Je nekako tako, kot bi vprašali vsak par, zakaj je skupaj. Obstajajo različni razlogi za poligamijo, je pa mogoče izluščiti nekaj najpogostejših.

  1. Par je prežet s tako silno ljubeznijo, da jo želi deliti še z nekom tretjim.
  2. Poligamija se zdi bolj potreba, kot izbira in monogamna zveza nikoli ni bila opcija.
  3. Človek se lahko zaljubi v dve osebi in želi ohraniti zvezo z obema, vsi pa se s to odločitvijo strinjajo.
  4. Prijatelj para v določeni točki postane več kot prijatelj obeh partnerjev in zato se odločijo razmerju dati novo dimenzijo.
  5. Par želi začiniti svoje razmerje in spolnost.

Kakšna je dinamika takšnih zvez?

Tako kot to velja za monogamne zveze, imajo tudi triadne svojo dinamiko. Kot navaja Millerjeva so skupni imenovalci vseh kvalitetnih zvez resnična ljubezen, močna podpora (lahko čustvena, finančna), v tem primeru pa je tu še odprtost do nekonvencionalnih oblik zveze. V vseh, zlasti pa poligamnih razmerjih so to ključne postavke, brez katerih odnos ne more obstati. Vsekakor gre še za konsenz, za jasna pravila in pripravljenost na kompromise.

Kateri so največji izzivi tovrstnega odnosa?

"Vse, kar odstopa od tradicionalnega, običajnega in ustaljenega, se sooča z izzivi. Prvega v tem primeru neredko predstavlja že nestrinjanje s takšnim odnosom znotraj matične družine, ker njeni člani ne morejo ali nočejo sprejeti razmerja, ki presega konvencionalno ter znano.

Potem so tu družbena pričakovanja: zveza, poroka, družina in splošno prepričanje, da sta v zvezi lahko samo dve osebi. Torej triadnega odnosa ni mogoče uradno registrirati, kar lahko ogroža občutek varnosti vanj vključenih.

Prav tako se lahko en od partnerjev počuti zapostavljenega, odrinjenega, manjvrednega. Rešitev v tem primeru je odkrita komunikacija med vsemi vpletenimi," pomen te tudi v tovrstnem razmerju izpostavlja terapevtka.

Preberite še: Iz prve roke: Poligamija in z njo povezane zmote

Morda vas zanima tudi: Poligamisti: "Tega nas ne sprašujte več"


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)