»Slovenija je dežela zelo lepih ljudi«

Erik Ferfolja se lahko pohvali še z enim mistrom, ki se je s svetovnega izbora vrnil z izjemnim uspehom.

17.2.2015 ob 7:30

_N4F7767.jpg

Odkar niti licence Mister Slovenia v rokah drži Erik Ferfolja, gre našim fantom na svetovnih izborih več kot odlično. Z izbora v Seulu se je pravkar vrnil Mitja Nadižar, kjer so ga okronali za četrtega najlepšega Zemljana, pred dvema letoma pa je Marko Šobot osvojil naziv drugega spremljevalca. Že nekaj let so Erikove fantje v ozkem izboru najlepših desetih.

Erik je lastnik licence že šest let. Je tisti, ki odloči, kateri si zasluži naziv mister in koga bo poslal v svet, da si ustvari manekensko kariero.

Licenco Mister International za Slovenijo je odkupil leta 2009, v istem času pa je ustanovil tudi znamko Mister Slovenia. V želji, da bi bolje spoznal celotni sistem mistrov in lepotnih tekmovanj, se je leta 2008 celo udeležil tekmovanja v Tajvanu, kjer se je predstavil kot slovenski mister. A prva leta z licenco niso bila enostavna, saj je moral vanjo vložiti skoraj vse svoje prihranke, vendar se je izplačalo.

"Zdaj smo močna organizacija in verjamem, da je to komaj začetek," pravi Erik, ki se zadnji dve leti posveča tudi modni agenciji Mister Model Management. Ta je nastala iz najboljšega možnega razloga – zaradi prevelikega povpraševanja in želje po Erikovem znanju. Zdaj agencija šteje preko 40 modelov, ki so v preteklih dveh letih delali v Italiji, Španiji, Avstriji, Nemčiji, Turčiji, Hong Kongu, Sungapurju, Bangkoku, Kuala Lumpuru, Pekingu, Šanghaju, Guangzhouu in Seulu.

ErikbyKlemenPrepeluh.jpg

Kako uspešna je sedaj znamka Mister International za Slovenijo?
Znamka je v kratkem času postala najbolj verodostojno in najpomembnejše svetovno lepotno tekmovanje za moške. Ker iz leta v leto Slovenci dosegajo  vrhunske rezultate, je tudi naša organizacija poznana in cenjena po vsem svetu.

Koliko svetovnih naslovov so v tem času prejeli slovenski mistri?
Vmes smo imeli v zakupu tudi licenco Mister Universe, ki pa smo jo do nadaljnjega zamrznili. Takrat smo v eni sezoni imeli možnost osvojiti več različnih nazivov. Peter Klinc se je kot prvi Slovenec na Mister international 2009 prebil med top 10. Bojan ilijanič, mister Universe 2011, je osvojil prestižni naziv Best Body, na koncu pa je zasedel mesto 4. spremljevalca. Žan Cvet se je na Mister International 2011 prebil med top 10 finalistov. Sledilo je izjemno leto 2012, ko je Miha Dragoš na tekmovanju Mister Universe osvojil mesto 1. Spremljevalca, uspelo pa se mu je uvrstiti tudi med top 3 v tekmovanju za Best Body. Marko Šobot je bil na Mister International okronan za 2. Spremljevalca, Jure Rugani pa se je leta 2013 prebil med top 15 držav finalistk na Mister International.

Kako uspešni so ti mistri zdaj v svetu?
Tisti, ki so se odločili resneje ukvarjati z modelingom, žanjejo lepe uspehe. Delali so za številne blagovne znamke na različnih svetovnih trgih, kot so John Galliano, Les Hommes, Jil Sander, Dolce & Gabbana, Adidas, New Balance, Lotto, Peugeot, Audi, Toyota in številne druge. Moja modna agencija, preko katere delujejo, obstaja komaj dve leti, kar pomeni, da pravi uspehi še pridejo, saj smo povezani z najboljšimi agenti in agencijami na vseh najpomembnejših svetovnih trgih.

_N4F7725.jpg

Kako vi skrbite za mistre?
Moja naloga je, da fanta z nazivom čim bolje pripravim na vseh področjih. Postati mora dober ambasador blagovne znamke in zablesteti na svetovnem lepotnem izboru, kjer je konkurenca neizprosna. Skupaj s poslovno partnerico Nino Uršič preučiva prednosti in slabosti posameznika in nato narediva načrt za izpopolnjevanje. Fantu sva mentorja na različnih področjih. Naučiva ga komunicirati z mediji in ga opozoriva na številne pasti. Za fizično pripravo pa ima mister vse potrebne pogoje, da lahko vzdržuje vrhunsko formo od osebnega trenerja do športne prehrane. Za zunanji videz mistra pa skrbi stilistka Maja Lazar.

Koliko potencialnih mistrov imamo v Sloveniji?
Potencialnih mistrov je nešteto. Slovenija je dežela zelo lepih ljudi in tu je samo vprašanje, kdaj se bo še več postavnih in talentiranih fantov odločilo za to pot. Mislim, da s profesionalnim delom in posledično uspehi na lepotnem in modnem področju spreminjamo splošno mentaliteto Slovencev. Verjamem, da bomo v prihodnjih sezonah izklesali še nešteto lepotcev, ki bodo postali prave modne zvezde in upam, da tudi ikone v svetovnem merilu.

Mistri so bistveno bolj uspešni od naših misic, zakaj mislite, da je tako?
Težko primerjam, ker bi moral bolje poznati zaodrje in delo organizacije za miss. Lahko pa povem, kaj mi počnemo, da smo tako uspešni. Mislim, da je pri nas bistvo, da želimo delati na dolgi rok. To pomeni, da delamo profesionalno in zelo načrtno. S svetovno organizacijo in drugimi nacionalnimi organizatorji smo v tesnem stiku in skušamo kovati poslovne načrte. Tako lahko doprinesemo k dobremu rezultatu našega predstavnika. Posledično se tudi kakovost fantov, ki se prijavljajo na tekmovanje, veča. Iz leta v leto je težje zbirati prave kandidate in končnega zmagovalca, kar nas veseli. Tudi to je pogoj za uspehe v svetovnem merilu.

Avtorica: Branka Grbin

Foto: Luka Brataševec, Klemen Prepeluh


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)