Še en plus za razmerje: tako se telo odzove na bližino partnerja

Strokovnjaki so odkrili, da je srečen zakon močan zaveznik v premagovanju tegobe sodobnega časa.

3.3.2020 ob 5:35 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Še en plus za razmerje: tako se telo odzove na bližino partnerja

Od usklajevanja financ, skrbi za otroke do nešteto drugih obveznosti. Veliko je dejavnikov, ki v zakonu ali razmerju izzovejo stres.  A na drugi strani lahko prav resna zveza pripomore tudi k blaženju napetosti.

V novi študiji, objavljeni v časopisu PLOS One, katero povezama portal Best Life se je namreč izkazalo, da družba partnerja v stresnih situacijah znatno pripomore k premagovanju napetosti.

Telo ne laže

V namen študije je profesorica psihologije Wendy Birmingham k sodelovanju povabila 40 poročenih parov in jim dala različne računalniške naloge. Nekateri sodelujoči so naloge reševali sami, drugi ob navzočnosti partnerja.

Med tem so strokovnjaki s posebnimi infrardečimi kamerami natančno spremljali velikost zenic posameznikov, ki so se znašli pred izzivi.

Kadar so bili sodelujoči pod stresom in prestrašeni, so se njihove zenice razširile, kar je eden od fizičnih odzivov telesa na stres oziroma na neprijetne situacije.

Medtem, ko je bilo pri vseh sodelujočih ob začetku opravljanja nalog zaznati stres, so se tisti, ki so bili v družbi soproga, hitreje pomirili v primerjavi z onimi, ki so naloge opravljali sami. Prav tako so prvi uspešneje zaključili z nalogami.

 

"Bližina partnerja v resnici pomaga pri obvladovanju stresa in pripomore k lažjemu soočanju z napetostjo," je ob zaključku povedala profesorica.

Potrditev predhodnih spoznanj

Sicer pa to ni prva raziskava, ki je izpostavila ta učinek zakona. Že leta 2018 je ena od njih ugotovila, da se pri parih, ki se držijo za roke uskladijo dihanje, bitje srca in celo možganski valovi, kar pri obeh pripomore k lajšanju čustvene in fizične bolečine, je pa zadnja posebna z vidika, da je izpostavila natančne biološke pokazatelje omenjene dobrobiti družbe partnerja.

"Zenica na stresne situacije odreagira v 200 milisekundah," je pojasnil Steven Luke, profesor psihologije na omenjeni univerzi ter soavtor študije in dodal: "Z opazovanjem njenega odziva je mogoče v trenutku izmeriti, kako se nekdo odzove na situacije, ki jim je izpostavljen, kolikšen stres v njem izzovejo ter hkrati tudi, kako podpora sočloveka vpliva na zmanjšanje tega."

Študija sovpada z izsledki prejšnjih raziskav, ki so dokazale, da lahko kvaliteten zakon pomaga znižati krvni tlak, indeks telesne mase in raven holesterola, niža tveganje za srčne bolezni, demenco ter celo podaljša življenjsko dobo.

Preberite še: 7 običajnih prepirov, ki vaju čakajo, ko postaneta par

Morda vas zanima tudi: Po ločitvi: 6 žensk o tem, kaj bi v zakonu storile drugače


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)