Pred poroko obvezno storite to!

Preden nekomu dahnete usodni da, poskrbite zase.

23.1.2023 ob 6:00 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Pred poroko obvezno storite to!

Ko ste še hodili v šolo, ste imeli jasen načrt: pridobiti izobrazbo, dobiti službo in se nato poročiti. Temelje za osnovne smernice ste dobili v letih socializacije in v želji po zakonu nikoli ne bi smeli pozabiti nanje.

Čeprav je ta res pomemben, še zdaleč ni edino, kar v življenju šteje. Preden se torej nekomu res zavežete, poskrbite zase.

Kako? Portal msn ima nekaj idej, kaj vse je treba storiti pred poroko.

Zagotovite si finančno neodvisnost

Prababice in babice niso v zakonu vedno tako dolgo vztrajale zgolj zato, ker bi bile v njem srečne. Neredko so ostajale poročene, ker so bile s finančnega vidika odvisne od svojega soproga.

Ta je skrbel za njihovo streho nad glavo ter za vse, kar so za preživetje potrebovale, izključno za obroke na mizi.

Čas je prinesel spremembe, ženske so se osamosvojile, si pridobile pravice, ena od njih je finančna neodvisnost. Te vam ne more zagotoviti nihče drug, kot sami.

Nič ni narobe, če si pomagata in če se podpirata, narobe pa je, če je ena stran v zakonu povsem odvisna od druge. Zato poskrbite, da temu na nobeni točki ne bo tako in si, še preden zakorakate pred matičarja, zagotovite avtonomijo, ki je zakon ne bo ogrožal.

Kajti nikoli ne veste, kaj se lahko zgodi in če bi se zadeve obrnile v napačno smer, vam bo neodvisnost omogočila izbrati zase najboljšo možno pot.

Živite sami

Vsak, tudi vsaka ženska, mora na lastni koži spoznati, kako je živeti sam. Zapustiti gnezdo staršev in se takoj preseliti v zakonsko, ni najboljša odločitev.

Morate si zagotoviti priložnost imeti svoje stanovanje, čeprav najeto, zapravljati svoj denar po svoje, zabavati se do jutranjih ur.

Samostojno življenje ponuja neprecenljive lekcije, med drugim je najpomembnejša ta, da nekdo zna in je sposoben skrbeti sam zase.

Potujte

Potovanja širijo obzorja in odkrivanje bližnjih ali daljnih kotičkov sveta prinaša svojevrstno življenjsko šolo, katere lekcije je treba osvojiti pred poroko.

Z njihovo pomočjo boste spoznali zanimive ljudi, razširili krog poznanstev in pridobili dovolj spominov za vse življenje.

Spoznajte feministične teorije

Ne zato, da bi zagovarjali radikalen feminizem temveč zato, ker je dejstvo, da kljub napredku družbe, zakon še vedno ne deluje vedno v prid pripadnicam nežnejšega spola.

Da bi bolje razumeli njegovo dinamiko in da bi se tedaj, ko bi bilo treba, znali postaviti zase, je dobro imeti nekaj podlage iz naslova feminizma.

Sestajajte se z več osebami

Poroka s prvim moškim, s katerim se romantično zapletete, ni najboljša pot.

Ne glede na to, kako močno ste prepričani, da je to to, dobro je spoznavati več oseb, ki bi lahko bile prave, zato nepremišljenost s tega vidika nikoli ni na mestu.

Nekaj izkušenj pred zakonom vsekakor pride prav.

Končajte šolanje

Izobrazba je ključ do uspeha in pomembna odskočna deska za osebnostno rast, zato je v prid zakona nikoli ne potiskajte v drugi plan.

Ne glede na to, na kateri stopnji ste tedaj, ko začnete razmišljati o poroki, preden zadeve izpeljete, zaključite šolanje in tudi v zakonu izkoristite vse prednosti izobrazbe.

Uveljavite se v karieri

Zakonsko in družinsko življenje prinaša mnogo odgovornosti, na račun teh neredko trpi kariera žensk.

Zato se, preden dahnete usodni da, uveljavite na svojem področju, da se ne bi potem izgovarjali, da niste imeli časa ali priložnosti. Naj se sliši še tako sebično, treba je najprej poskrbeti zase.

Le tako boste lahko poskrbeli za vse, kar vam v bo zakonu namenilo življenje.

Preberite še: Ana Roš in Urban Stojan opravila nenavaden predporočni obred v zavetju gozdov

Morda vas zanima tudi: 6 (upravičenih!) razlogov za odpoved poroke


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)