S takšno postavo v očeh drugih delujete pohotno

Določena oblika telesa v drugih zbuja asociacije na seks.

24.5.2021 ob 5:10 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

S takšno postavo v očeh drugih delujete pohotno

Pravijo, da so predsodki znak omejenosti, saj zaradi njih o drugih ustvarimo mnenje, ki je lahko daleč od objektivnega. In tako nekomu storimo veliko krivico ali ga neupravičeno postavimo na piedestal.

A dejstvo je, da imamo predsodke vsi in da na njihovi osnovi sodimo. Očitno tudi glede tega, kakšne seksualne preference nekdo premore.

V časopisu The Journal of Sex Research so pred nedavnim objavili rezultate raziskave z naslovom Vpliv oblike telesa na predvidevanje o seksualnih lastnostih (The Influence of Body Shape on Impressions of Sexual Traits). Z njo so izvajalci želeli odgovoriti na vprašanje, če (in na kakšen način) oblika telesa vpliva na to, kako nekoga v seksualnem smislu dojema okolica.

Raziskavo so izvedli znanstveniki iz Laboratorija za opazovanje in raziskovanje človeške seksualnosti na kanadski univerzi Kwantlen. V njej je sodelovalo 900 prostovoljcev, starih od 16 do 71 let. Izvajalci so jim na računalniku prikazovali fotografije moških in žensk. Natančneje petih moških in petih žensk z različnimi oblikami telesa.

Po ogledu so sodelujoči dobili nalogo, naj osebam na fotografijah pripišejo različne lastnosti: od značajskih do tistih, povezanih s seksualnostjo, tudi s promiskuiteto in dominantnostjo.

Kako glede na telo doživljamo moške?

Z analizo odgovorov so izvajalci zaključili, da moške, ki so izrazito vitki ter tiste, ki imajo nekaj ali veliko kilogramov viška, drugi ne smatrajo kot samozavestne in seksualno dominantne ter jim v postelji ne pripisujejo posebnih sposobnosti.

Na drugi strani so moški s primernim indekosm telesne mase (od 18,5 do 25)  v očeh drugih ne samo atraktivni, temveč tudi pohotni, samozavestni, seksualno dominanti ter naj bi bili dobri ljubimci.

Kako po obliki telesa dojemamo ženske?

Ženske s povprečno obliko telesa ter vitke ali zelo vitke pripadnice nežnejšega spola drugi dojemajo kot dame z visokim libidom, vendar spolno zadržane.

 

Ženske s polno obliko telesa (ITM od 30 do 40 in več) drugi doživljajo v negativni luči tako z vidika privlačnosti kot z vidika libida.

Paradoksalni zaključki

"Naša raziskava je pokazala, da ljudje velikokrat zgolj na podlagi oblike telesa sprejemajo s seksualnimi lastnostmi povezane zaključke.  Zlasti je očitno, da so ljudje z močnejšimi postavami v tem smislu negativneje označeni.

Nadalje smo odkrili, da atributi seksualnih stereotipov sovpadajo s tradicionalnim pogledom na spolnost. Predvsem v smislu, da naj bi bili moški seksualno dominantni ter ženske seksualno zadržane," je povedala  Cory L. Pedersen, profesorica na univerzi Kwantlen. 

Strokovnjaki so opazili, da so vse oblike ženskega telesa povezane s spolno zadržanostjo oziroma introvertiranostjo, kar deluje nekako kontradiktorno, saj so bile določene oblike telesa povezane z visokim libidom.

"Vse to, ko gre za moško ali žensko seksualnost, med drugim še vedno nakazuje na dvoja merila v naši družbi,"povzetke raziskave navaja portal msn.

Preberite še: 20 moških potez, ki prav vsakič očarajo ženske

Morda vas zanima tudi: Mars in Venera ali vse razlike med libidom moških in žensk


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)