Zakaj nas tako privlači prav določena oseba

Poglejte, zakaj bi nekomu lahko bili všeč.

2.1.2019 ob 5:40

poljub_strast_ljubezen.jpg

Številni psihologi so združili moči in se pozabavali z vprašanjem, zakaj je za nekoga določena oseba zanimiva in druga ne. Tako so izluščili nekaj nenavadnih dejavnikov privlačnosti. Poglejte, kateri so presenetili celo njih same.

Nakupovalne navade

Letos izvedena britanska raziskava je pokazala, da so tako moški kot ženske, ki v prodajalni izbirajo naravi prijazne izdelke, za nasprotni spol privlačnejši v primerjavi s tistimi, ki jim za okolje ni mar. Zlasti to velja, kadar razmišljajo o daljši zvezi. Na drug strani so ljudje, ki v trgovinah prisegajo na luksuz, v očeh potencialnih partnerjev primernejši za kratka razmerja.

Igranje nedostopne

Leta 2014 izvedena poizvedba je prišla do zaključka, da so moški bolj zagreti za ženske, ki igrajo ledeno kraljico in ne kažejo zanimanja za osvajalca. A to velja le pod enim pogojem. In sicer, če mu je ona padla v oči še preden sta sploh govorila. V nasprotnem primeru nezainteresiranost z njene strani ne obrodi sadov.

Pravi izraz na obrazu

Za moške je privlačnejši sproščen in nasmejan ženski obraz, za ženske pa resen izraz na moškem obrazu. Povedano je odkrila leta 2011 izvedena raziskava, v kateri je sodelovalo več kot 1000 posameznikov. Z njeno pomočjo se je izkazalo, da moški »padajo« na nasmejane ženske, one pa na resne, možate in na videz ponosne moške. Sramežljivost je enako privlačna za oba spola.

Negotovost

Malce skrivnostnosti lahko pripomore k vašemu ljubezenskemu življenju, je pokazala leta 2011 izvedena britanska poizvedba. Najbolj boste namreč zanimivi in privlačni za tiste, ki niso ravno prepričano v to, ali so vam všeč ali ne.

V namen raziskave so strokovnjaki sodelujočim ženskam pokazali fotografije moških, ki so jih pred tem razdelili v tri skupine: v prvi so bili tisti, ki naj bi opazovalke ocenili kot zapeljive, v drugi moški, ki naj bi ženske opredelili kot povprečne in v tretjo oni, ki se glede ženske privlačnosti niso izjasnili.

Izkazalo se je, da so bile sodelujoče pripadnice nežnejšega spola najbolj zainteresirane za moške, ki niso odkrili svoje (ne)naklonjenosti.

Podobnost z nekdanjo ljubeznijo

Strokovnjaki pravijo, da partnerje izbiramo po določenem vzorcu in da imamo vsi tip osebe, ki nas najbolj privlači. Leta 2011 izvedena raziskava je pokazala, da ljudje kot privlačnejše ocenjujejo tiste, ki so podobni prejšnji ljubezni. Pojav je bil izrazitejši pri ženskah, kot pri moških.

Izrazita gestikulacija z rokami

Bi radi ljubezen? Mahajte z rokami. Letos objavljena britanska poizvedba je namreč dokazala, da ljudje pri hitrih zmenkih dvakrat pogosteje izrazijo zanimanje za osebo, ki veliko gestikulira kot za tisto, ki le mirno sedi.

Podobnost

Številne poizvedbe so dokazale, da rek da se nasprotja privlačijo, ne drži. Partnerji, ki jih družijo podobne lastnosti, želje, ambicije in pričakovanja, imajo več možnosti za uspeh, saj drug drugega bolje razumejo ter so bolj složni in zato uspešni kot par.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: 8 stvari, ki fante na puncah noro privlačijo ali pa 5 intimnih poz, ki vaju bodo še bolj zbližale

Priporočamo tudi: To vam sporoča vaša vagina pa morda sploh ne veste


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)