Večja vagina, čuden vonj in druge neobičajne posledice seksa

Seks lahko prinaša nekoliko neobičajne vplive na telo, a skrb je ob njih praviloma odveč.

17.11.2018 ob 5:10

seksi_par_v_postelji_moski_zenska_cipke.jpg

Potem, ko z dragim zaključita intimno dejanje, se praviloma počutite odlično. A ker spolna aktivnost vpliva na celo telo, ne le na počutje, prinaša tudi povsem fizične spremembe. Kaj vse se po seksu lahko zgodi, pojasnjuje Insider.

Počutite se bolj povezani s partnerjem

"Velikokrat se zgodi, da se partnerja po orgazmu počutita bolj povezana," je povedala Mary Jane Minkin, ginekologinja in klinična profesorica ginekologije ter reproduktivnih ved na univerzi Yale.

Za to je po njenih besedah zaslužen hormon oksitocin, znan tudi pod imenom hormon ljubezni, ki se med orgazmom pospešeno sprošča in povečuje občutke povezanosti ter bližine med partnerjema. Oksitocin je po njenih besedah prav tako povezan z zaupanjem in spodbuja razkrivanje naklonjenosti do partnerja.

Spodaj lahko izteka nekaj semenske tekočine

Če ne uporabljata kondoma, po seksu začutite, kako vam iz nožnice izteka nekaj semenske tekočine, saj vaše telo njegove semenske tekočine ne absorbira, ta zato po spolnem aktu izteče iz nožnice.

"Proces lahko pospešite tako, da takoj po dejanju opravite malo potrebo," svetuje ginekologinja Yvonne S. Thornton in dodaja, da po seksu nožnico  izperete z vodo, ter jo tako očistite.

Vaš obraz je rdeč

Rdeči madeži na obrazu po seksu prav tako niso nič neobičajnega in ne nepričakovanega. Včasih se ti po orgazmu lahko pojavijo po celem telesu. Kot je povedal osebni zdravnik Robert Huizenga, je pojav kratkotrajen in posledica povečanega pretoka krvi v kožo.

"Praviloma rdečica izgine po nekaj minutah, lahko pa je prisotna še celo uro po orgazmu."

Orgazem lahko spodbudi krče

Naj bo se seks še tako dober, prinaša lahko tudi bolečino. Kot je dokazala britanska raziskava, obstajajo posameznice, ki po orgazmu občutijo krče, ki spominjajo na menstrualne bolečine, za kar obstaja več razlogov: orgazmi lahko povzročijo krčenje maternice, bolečine pa so lahko tudi posledica stika moškega spolnega organa z materničnim vratom, do katerega pride v določenih spolnih položajih.

Krči po orgazmu so torej lahko prisotni, če pa so izjemno močni in ne popustijo več ur, obiščite ginekologa.

Nenadoma ste zelo zaspani

Če vas potem, ko se zaključi dejanje, prevzame neizmerna utrujenost, niste edini. Obstaja veliko razlogov, zakaj se posamezniki po seksu počutijo izčrpani in zaspani.

"En od njih tiči v dejstvu, da je seks dejanje, ki zahteva veliko napora in zato izčrpa telo. Zlahka ga je namreč mogoče postaviti ob bok kardio vadbi. Prav tako k utrujenosti pripomore spremenjeno ravnovesje hormonov," je povedal Huizenga. Kemične snovi, ki se sproščajo med samim odnosom, telo navdajo z novo energijo in telesno močjo, po orgazmu pa količina teh hitro vpade, kar vodi v utrujenost in izčrpanost.

"Moški so za te učinke dovzetnejši od žensk, saj se v njihovih telesih po vrhuncu sprošča več endorfinov, snovi, ki delujejo kot nekakšna pomirjevala," je še pojasnil Huizenga.

Spodaj lahko peče ali srbi

Potem, ko se zadeve umirijo, je na intimnih predelih mogoče občutiti neprijeten srbeč in pekoč občutek, ki pa ne pomeni razloga za zaskrbljenost. Najpogosteje gre za posledico trenja, ki je prisotno med penetracijo. Prav tako so za te občutke lahko odgovorne sramne dlake partnerja, ki med dejanjem pritiskajo ob telo ter lahko povzročijo draženje in izpuščaje.

Če pekoč in srbeč občutek, ter rdeča koža po nekaj urah ne izginejo, pa obiščite ginekologa. "Lahko so posledica alergije na lateks ali tudi na njegovo semensko tekočino," opozarja ginekologinja Maureen Whelihan

Nekaj ima nenavaden vonj

Seveda je povsem normalno, da imajo zadeve spodaj po seksu drugačen vonj. Kot so zapisali v publikaciji Women's Health magazine, je ta posledica vaginalnega izcedka, pomešanega s semensko tekočino, kar vodi v spremenjeno pH vrednost intimnega področja in kemične reakcije, ki povzroči neobičajne vonjave.

Hkrati so med spolnim odnosom aktivnejše žleze znojnice na intimnem področju, kar prav tako pripomore k spremenjenemu vonju in praviloma ne pomeni razloga za zaskrbljenost. Pozornost mu gre nameniti le, kadar se ga ne morete znebiti ter spominja na vonj po ribah. V tem primeru obiščite ginekologa.

Vagina je videti večja

Morda ste opazili, da je vagina po spolnem odnosu nekoliko drugačne oblike in večja, kot sicer. Tudi to je posledica penetracije. Do povečanja največkrat pride ob grobih spolnih prijemih in preskopi količini lubrikanta, kar vodi v zatekanje tkiv intimnega področja.

Mogoče je tudi, da je povečanje vagine posledica vzburjenja. Nožnica se tedaj, ko je pripravljena na seks, navlaži in poveča, kar je povsem normalno in se po nekaj urah vrne v običajno stanje.

Mogoča je bolečina

Normalno je, da je po seksu na nožnici prisotno malo bolečine, ne sme pa ta preseči praga neugodja. Bolečina je najpogosteje zaznavna po dolgih seksi seansah, vendar, v kolikor je  izrazita in vztrajna, lahko nakazuje na endometriozo ali druge nepravilnosti na intimnem področju.

"Seks ne sme biti vir nelagodja. Sprejemljiva je blaga bolečina po dolgi in intenzivni akciji," meni Jessa Zimmerman, spolna terapevtka in dodaja, da kadar je izrazita ter stalno prisotna,  ne oklevajte z obiskom pri zdravniku.

Lahko se pojavi krvavitev

Ne zaženite panike, če po seksu nekoliko krvavite. To je presenetljivo pogost pojav in zanj obstaja več razlogov: en od njih je suha vagina, saj zaradi preskope količine lubrikanta na njej pride do trenja in poškodb vaginalnih tkiv med penetracijo.

Lahko pa je tudi pokazatelj endometrioze. Krvavenje tedaj spremlja močna bolečina.  V kolikor je ta prisotna ter ste vsak mesec deležni močne menstruacije, obiščite svojega ginekologa.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: 13 neprijetnih telesnih vonjav, ki jih ne smete ignorirati ali pa Seks med menstruacijo? Absolutno za!

Priporočamo tudi: Bljižnjice do orgazma, ki jih ne poznate


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)