Stavita na prekinjen odnos? To moraš vedeti ...

Za začetek: zaščita ni učinkovita.

16.11.2017 ob 1:35

prekinjen_micna.jpg

Morda so tvoji hormoni ob kontracepcijskih tabletkah preveč podivjali, maternični vložek te prav tako ne mika preveč. Razumemo, odločitev za najprimernejšo kontracepcijo ni vedno lahka in velikokrat se izbira ne izkaže za tako idealno, kot je bilo sprva videti. Hormonska kontracepcija vpliva na počutje, težo, kožo, kondomi lahko ovirajo samo akcijo in zato mnogim pride na misel tako imenovana metoda prekinjenega spolnega odnosa.

V tem najbrž tiči odgovor na vprašanje, zakaj uporaba tega načina kontracepcije v sodobnem svetu narašča in je zlasti priljubljen med ženskami. V eni od na to temo izvedenih raziskav se je namreč izkazalo, da se k njej zateka 41 odstotkov žensk v starosti od 18 do 24 let, strokovnjaki pa domnevajo, da je to število še višje.

Kar pa v resnici ni najboljša novica. Kajti, kot večina sama dobro ve, metoda odmika žal ni najprimernejša. Če se je poslužujete tudi sami, bi o njej nedvomno morali poznati sledeča dejstva.

PREBERITE še // Ste včeraj vzele tabletko?

Učinkovitost je komaj 78 odstotna

Morda se zdi odstotek povsem sprejemljiv. A vendar sta od umika, oziroma prekinjenega odnosa, med 18. najpogostejšimi metodami kontracepcije manj učinkoviti le še dve, poroča ameriška neprofitna organizacija PlannedParenthood.

Za njo sta z 71 odstotno učinkovitostjo uporaba spremicidov in s 76 odstotno zaščito metoda, ki se zanaša na ovulacijo.

Za primerjavo povejmo, da se hormonska kontracepcija ponaša z 90 in kondomi s 85 odstotno učinkovitostjo. Največkrat do zanositve kljub uporabi kondoma pride zaradi napačnega rokovanja z njim.

Zahteva veščine

"Razlog, zakaj je prekinjen odnos z vidika zaščite pred nosečnostjo tako neučinkovit je v tem, da je v največji meri odvisen od človeškega faktorja," meni Mary Jane Minkin, klinična profesorica na medicinski šoli Yale.

Veliko je moških, ki se ne morejo odmakniti takoj, ko začne iz njihovega penisa prihajati semenska tekočina, prav tako se nekaj te izloči že pred orgazmom. " Zapomnite si, ena moška spolna celica je dovolj, da oplodi jajčece," dodaja profesorica.

Ne varuje pred spolno prenosljivimi boleznimi

Morda se vam zdi, da sedem odstotna razlika med omenjeno metodo in kondomom res ni tako velika, da bi zaradi nje razmišljali o drugi vrsti kontracepcije, a morali bi upoštevati dejstvo, da prekinjen odnos ne varuje pred spolno prenosljivimi boleznimi, opozarja Minkinova.

Nekatere bolezni, kot je denimo genitalni herpes se prenašajo s stikom kože, prav tako je pri tej zaščiti večje tveganje za okužbo s klamidijo, sifilosom in gonorejo, poroča PlannedParenthood.
Pred spolno prenosljivimi boleznimi varuje le kondom.

Uporablja jo tudi vse več moških

Po podatkih ene zadnjih raziskav ameriškega centra za nadzor bolezni in preventivo, v zadnjih letih uporaba te oblike kontracepcije tudi med moškimi strmo narašča.

Leta 2002 se je k njemu zatekalo 9,8 odstotkov moških, v letih med 2011 in 2015 je bilo takšnih že 18,8 odstotkov. 23 odstotkov teh nikoli ni bilo poročenih, 13 odstotkov pripadnikov močnejšega spola, ki jo uporabljajo, pa je v resnih zvezah. 

Odgovora na vprašanje, kje tičijo vzroki za vse večjo priljubljenost metode odmika, strokovnjaki niso podali.

Je brezplačna

"V resnici nič ne stane in to je edina prednost te oblike zaščite pred nosečnostjo, ki mi pride na misel," meni Minkinova in dodaja, da je vendarle treba gledati širšo sliko: "Res je, da druge oblike kontracepcije niso vedno brezplačne, a prav tako niso brezplačni nosečnost, skrb za otroka in zdravljenje spolno prenosljivih bolezni. Če boste upoštevali ta dejstva, si boste morali priznati, da je vendarle bolje kupiti kondome." 

Nesreče se dogajajo

Prav pri tej obliki kontracepcije velikokrat prihaja do nesreč in če se zanjo odločate zgolj tedaj, ko pri roki nimate kondoma, si velja pomagati tudi s tabletko za dan potem, svetuje profesorica. V kolikor pa jo uporabljate redno, velja, preden bo prepozno, razmisliti o varnejši zaščiti.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)