Sta samo 'prijatelja za seks'? 6 pravil, ki jih morata upoštevati

Da se zadeve ne bi preveč zapletle, igro seksa brez obveznosti igrajte po jasnih pravilih.

4.9.2018 ob 3:48

par_seksi_poza_stoje_micna.jpg

Se vam poraja ideja o vročem srečanju, ki pa naj ne bi vodilo v resno zvezo, povedano drugače, razmišljate o prijateljstvu z uslugami? Niste edini. Kot namreč kažejo številne, na to temo izvedene raziskave, se vse več moških in žensk spušča v odnose, v katere niso vključena globlja čustva, velika pričakovanja in dolgoročni skupni načrti, temveč se vse vrti okoli seksa.

Ne glede na to, kakšen razlog je vas napeljal na idejo, da bi se zgolj pozabavali, dejstvo je, da gre za odnos, ki v življenje lahko prinese novo svežino. Če seveda igro igrate prav in upoštevate nekaj osnovnih pravil za seks brez obveznosti, ki jih niza Your Tango

Poiščite pravo osebo

Pri naključnem seksu izraz prava oseba označuje nekaj povsem drugega, kot pri romantični zvezi. Tokrat ne iščete gospoda pravega (ali gospo pravo), temveč nekoga, s katerim si lahko obetate veliko odličnega seksa. Kar pomeni, da ni pametno izbirati med sodelavci in prijatelji, saj bi lahko zadeva v končni fazi med vama povzročila nemalo zadrege. Če ne prej pa tedaj, ko bi vajino navezo iz kakršnegakoli razloga končala.

Raje se torej ozrite po ljudeh, s katerimi ne prihajate pogosto v stik in vas z njimi ne vežejo globlje vezi. Morda je to znanec, ki ga srečujete v baru ali prodajalec, s katerim se vselej spogledujete.

V kolikor pri tem ne boste uspešni, brez skrbi: obstaja nešteto spletnih strani, ki so namenjene prav iskanju takšne vrste zabave. Prijavite se na katero od njih in še enkrat: roke stran od ljudi, ki so tako ali drugače del vašega življenja.

Postavite temeljna pravila

Čeprav se na prvi pogled morda zdi, da bodo pravila ubila ves čar naključnega seksa, boste, če jih ne boste postavili, sčasoma to lahko obžalovali.

Torej: najprej se pogovorita o vajinih pričakovanjih. Ta so prva stvar, ki jo morata, preden stopita korak naprej, razjasniti. Sledijo še druge, le na prvi pogled malenkosti: Se bosta sestajala tudi z drugimi, ali bosta v igri samo vidva? Kaj se bo zgodilo, če se bo kdo od vaju v nekoga zaljubil? Kako pogosto se bosta sestajala? Kje se bodo vajina srečanja odvijala? Bosta po seksu odšla vsak na svoj konec ali bi bilo sprejemljivo, če bi skupaj tudi prespala?
Bo vajina zveza skrivnost ali bosta o njej pripovedovala drugim? Večina se v takšnem primeru odloči za diskretnost. Ne glede na to, kako se bosta vidva, dogovor morata oba spoštovati ter se ga držati.

Ne pozabite na varnost

Ker sodi seks brez obveznosti z vidika zdravja med tvegana dejanja, si ne dovolite, da bi vas strast zanesla do te mere, da bi pozabili na svojo in partnerjevo varnost. Skratka, zaščita je obvezna.

V vsakem spolnem odnosu, ki ne spada v koncept resne zveze, je zaščita na prvem mestu. Varnosti in zdravja nikakor ni pametno ogrožati. Zagotovo si ne želite tvegati nosečnosti ali spolno prenosljive bolezni. Kondom je nedvomno obvezna oprema.

Pozabite na čustva

Takšen odnos deluje le, dokler sta obe strani sposobni pustiti čustva ob strani. V idealnem svetu se oba zavedata, da vaju ne povezuje nič drugega, kot zgolj seks, vendar v resnici ni tako preprosto. Ker bosta veliko časa preživela skupaj, vam bo kaj lahko postal všeč tudi z drugih vidikov (ali vi njemu), kar lahko v vajino navezo vnese nemalo zmede.

V kolikor boste razvili globlja čustva, jih nikar ne ignorirajte. Namesto tega se o občutkih  pogovorite z njim in v razmerje vnesita nekaj sprememb: morda ga bosta dvignila na nov nivo ali ga sporazumno končala. Kakršnokoli odločitev bosta sprejela, bolje je zadeve doreči prej, kot kasneje.

Ne razvijata tesnejše povezave

Nihče ne trdi, da bi morala tedaj, ko sta skupaj, molčati. Nekateri pari, ki se odločijo za naključni seks, gredo celo na nekaj zmenkov, preden končajo v postelji. Vendar morata postaviti jasno mejo med temami, ki so in tistimi, ki niso dovoljene.

Nič ne bo narobe, če bosta govorila o vsakodnevnih dogodkih, o tem, kaj ste jedli za kosilo ali kdo je zamudil v službo, osebnejši pogovori o bivših ljubeznih in družini, življenjskih željah in pričakovanjih, intimni pogovori pa niso na mestu.

Prav tako previdno pri sodobnih komunikacijskih možnostih: preveč dopisovanja s pomočjo klepetalnic, kratkih sporočil ali celo klicev ni pametna ideja. Komunikacijo tedaj, ko nista skupaj, skrčita na minimum in naj se vrti le okoli tega, kdaj in kje se bosta ponovno srečala.

Ne pustite se ujeti

Čeprav gre za razmerje brez obveznosti, se tudi v takšnem odnosu mnogi počutijo ujete. Zakaj? Preden se dobro zavedo, prilagajajo urnik drugi strani in se odzovejo na vsako njeno povabilo ter brez besed sprejmejo, kadar je njihovo zavrnjeno.

Ne pustite se ujeti v to past. Poskrbite, da bosta v zvezi enakovredna in enakopravna in če vam čas, kraj ali namen srečanja ne ustrezajo, recite ne.

Razmerja brez obveznosti so tako poimenovana z razlogom: nikomur ničesar ne dolgujete in nihče ničesar ne dolguje vam. Za odpoved ali zavrnitev srečanja ne potrebujete opravičil prav tako tudi ne, če se vam zazdi, da bi bilo vse skupaj bolje končati. V kolikor z druge strani zato pride do očitkov ali izsiljevanja, je konec odnosa tako ali tako edina prava pot.

Kajti, nič ni narobe, če se dva odrasla samo zabavata. A le, dokler oba upoštevata pravila, ki veljajo med prijatelji z uslugami.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Analni seks: 13 stvari, ki jim mora vedeti vsaka ženska ali pa 8 idej za po seksu, ki bodo okrepila vajino povezanost

Priporočamo tudi: Jasni dokazi, da imata čudovit odnos


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)