Spolnost: zakaj nekateri prisegajo na (malo ali veliko) grobosti?

Spolni odnos, ki vključuje malo ali veliko grobosti, očitno premore prav poseben čar.

13.3.2019 ob 5:14

seksi_blondinka_z_bicem_micna.jpg

Potem, ko sta luč sveta ugledala knjiga in film 50 odtenkov sive, je grobi seks, ki vključuje vezanje, elemente dominacije, podrejanja ter celo sadizma in mazohizma, doživel nekakšen preporod.

Obstaja veliko elementov grobega seksa: od ugrizov do udarcev, vezanja in še bi lahko naštevali. Ti ne samo, da odpirajo nove dimenzije užitka (če sta mu seveda naklonjena oba partnerja), temveč študije dokazujejo tudi, da se tisti, ki prisegajo na grobosti v spalnici, lahko pohvalijo z boljšim mentalnim zdravjem.

Zakaj pa je v moški (in ženskih) očeh tako zanimiv in kaj je na njem tako privlačnega, pojasnjuje Your Tango.

Element presenečenja

Presenečenja so v postelji vedno dobrodošla, in grobi seks z njimi ni skop. V pričakovanju neznanega v telesu naraste količina hormona dopamina, s tem se poveča seksualno zadovoljstvo, okrepi odnos na sploh, sam spolni akt je zato vedno razburljiv in svež.

Še tako na videz neznatna dejanja, kot sta grizljanje in ščipanje povečujeta količino dopamina v organizmu.


Element zaupanja

Znanstveniki namigujejo, da je privrženost grobemu seksu mogoče povezati tudi z evolucijo. Prijateljsko grizljanje in ščipanje sta bila v prazgodovini neredko družbena rituala in primatologi opažajo, da si tesni prijatelji pri tej skupini sesalcev pogosto na takšen način izražajo naklonjenost. Kot bi brez besed sporočali: "Tako močno ti zaupam, da vem, da me v nobenem primeru ne boš prizadel."

Nobenega dvoma ni, da je zaupanje ključna sestavina grobega seksa kot tudi ne, da je ta kvaliteta temeljni pogoj za odličen spolni odnos in srečno zvezo.


Grobi seks izraža dominanco

Moč je vabljiva in nadzor je osnovna sestavina spolnega odnosa, ki vključuje grobost. Prav dominanca je tista, po kateri neredko hrepenijo tako moški kot ženske.

Na drugi strani pa ima poseben draž tudi popolno podrejanje. Zlasti za moške in ženske, ki imajo sicer v življenju veliko odgovornosti ter jim popolna podreditev v postelji prinaša svežino in olajšanje.


Moč, ki zasvaja

Med grobim seksom en od partnerjev lahko počne vse, kar mu je všeč. In drugi občuti njegovo neizmerno poželenje.

Dominanten partner podrejenega vzburja in bolj, kot je ta zagret, več moči občuti prvi, kar je izjemno seksi za tistega, ki igro vodi kot onega, ki ji pasivno sledi.

Podrejanje in dominanca v bistvu ustvarjata vodnjak vzajemnega zadovoljstva ter spolne potešitve.


Grobi seks dovoljuje malo ali veliko sebičnosti

On (ali ona) lahko počne, kar ga je volja. Vodi igro, sprejema odločitve, zadeve pelje po svoje. Nadzoruje ritem in mu je dovoljeno biti sebičen.

Res je, da sebičnost v spolnosti sicer ni zaželena, a prav sporazumen grobi seks dovoljuje zadovoljevati primarne potrebe egoizma in gledati samo nase.

Tudi s tega vidika grobi seks v zvezo prinaša nekaj novega, drugačnega in zato tako zanimivega ter zadovoljujočega.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Modra jajčka (blue balls): kaj so, kako nastanejo in kako jih pozdraviti ali pa 5 znakov, da bi bili srečnejši, če bi bili samski

Priporočamo tudi: 7 najpogostejših spolno prenosljivih okužb (in kako spremenijo življenje)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)