Lahko "samo seksala sva" kdaj preraste v nekaj več?

Odgovor na večno dilemo, ali lahko naključni seks preraste v trajen odnos.

16.10.2018 ob 4:07

par_seksi_perilo_eroticno_micna.jpg

Seks za eno noč, naključno vroče srečanje, seks brez obveznosti, ne glede na to, kako ga poimenujemo, dejstvo je, da je takšen odnos dandanes pogosta praksa. In medtem, ko nekateri od njega ne pričakujejo več od vroče zabave, so na drugi strani takšni, ki vendarle upajo, da bodo tako spoznali pravo ljubezen in se zato sprašujejo: lahko kdaj preraste v nekaj več? V trajno intimno zvezo ali celo zakon?

Odgovor so pri Your Tangu skušali poiskati s pomočjo antropologinje in avtorice Helen Fisher, svetovalke v ločitvah Lize Caldwell in behaviorističnega analitika Stevena Sislerja.

In vsi se strinjajo: seks za eno noč lahko (včasih) pripelje v globljo povezavo, veliko pogosteje pa pri tistih, ki od odnosa pričakujejo več, vodi v čustveno tveganje.

Veliko dejavnikov

Pri svojih utemeljitvah so strokovnjaki odgovorili na več vprašanj: Lahko skok med rjuhe ob prvem srečanju zgradi tesnejšo vez, ali je ta prav zaradi naglice onemogočena? Kaj se v resnici dogaja tedaj, ko je nekdo zaljubljen v osebo, s katero samo seksa?

Ali nas seks zavezuje, da osebi, s katero se spustimo vanj, damo priložnost? Kaj pa se zgodi naslednje jutro ali nekaj tednov kasneje, ko se vendarle pokažejo vse osebnostne lastnosti, ki pa niso vedno pozitivne?

Nekaterim uspe

Glede na rezultate študije portala Match.com je Fischerjeva izpostavila, da je 35 odstotkov v njej sodelujočih trajen odnos začelo prav z naključnim seksom. Čudovito, 35 odstotkov. Kaj pa ostalih 65?

"Seks za eno noč nas prisili v intimno dejanje z nekom, ki ga skoraj ne poznamo. Vidimo osebo, vohamo osebo, okušamo osebo, dotikamo se osebe. Veliko o nekom spoznamo med rjuhami," je povedala antropologinja in dodala, da tisto, kar je ključno, vendarle ostane skrito.

Veliko je na tehtnici: če je vse odlično, ljubimca neredko prevzame navdušenje in na drugi strani razočaranje, kadar se srečanje ne odvija ravno po pričakovanjih.

Zato je na vse skupaj treba gledati večplastno. Odpeljati domov čedno osebo, s katero ste se zaklepetali v baru? Zdi se zabavno, obetajoče in seksi. Previdnost pa je vsekakor na mestu, kajti statistika ne govori razmerju v prid. Če si ga obetate, bi morda raje še malo počakali in se najprej spoznali drugače, šele nato med rjuhami.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Horoskop: 5 znakov, ki jim več kot ljubezen pomeni strast ali pa Kaj pomeni, če sanjate o seksu s prijateljem ali šefom


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)