Zdrava hrana, ki ni nujno zdrava

Žitne ploščice, smutiji in sadni sokovi - zdravo ali ne?

24.4.2017 ob 5:26

shutterstock_282950135.jpg

V časih, ko postajamo že kar obsedeni z zdravim načinom življenja, so to obsedenost zaznale tudi korporacije, ki proizvajajo tako imenovano zdravo in organsko hrano s čim manj maščob, brez sladkorja in seveda popolnoma v skladu z naravnim stanjem. Te besedne zveze so tako priljubljene, da se naše police že kar šibijo pod produkti, ki naj bi bili najbolj zdravi, najbolj biološki in še kaj.

V resnici pa se marsikatera možnost, ki bi jo izbrali kot zdravo in najprimernejšo, izkaže za popolno nasprotje – v teh izdelkih lahko namreč najdemo ogromno kalorij, nezdravih maščob in sladkorja, s tem pa si lahko naredimo več škode kot koristi. Nedavna raziskava je pokazala, da večina Američanov mešanico kosmičev, suši, sadni sok in ploščice s semeni jemljejo kot tiste, ki si jih lahko privoščijo brez občutka krivde, nutricionisti pa se s tem ne bi strinjali. Ugotovili so namreč velik razkorak med javnim mnenjem in znanstvenimi dokazi, mi pa si poglejmo nekatere največje zmote, ki jih je za Daily Mail povzela nutricionistka Tammy Lakatos Shames.

Kosmiči

Največkrat o njih razmišljamo kot o delu zdravega načina življenja in uravnoteženega zajtrka, ki je najpomembnejši obrok dneva. V resnici pa – naj poudarimo, da ne smemo vse metati v isti koš – so mnogim vrstam kosmičev dodane še nezdrave sestavine, kot so maščobe in odvečne kalorije, ki telesu samo škodijo. Izberite raje polnozrnate kosmiče in dobro preberite embalažo.

Sadni sok

Seveda lahko tudi s pitjem sveže iztisnjenega sadnega soka dobite potrebne vitamine in minerale, a v tem primeru so kalorije bolj skoncentrirane, kot pa če bi pojedli celotni sadež. Ko so kalorije preveč skoncentrirane, vaš krvi sladkor v hipu poskoči, zato si namesto soka raje privoščite sveže sadje in zelenjavo, soka pa se poslužujte ob redkejših priložnostih. In izogibajte se dodajanju sladkorja, tudi medu.

Suši

Suši je lahko odličen, če izberete bolj zdravo različico. Izognite se dodatnim omakam, maščobam in rafiniranemu belemu rižu, dodajte pa nekaj zelenjave in pustih beljakovin. In, seveda, bodite pazljivi pri uživanju surove ribe.

Granola

Lahko izberete takšno, ki temelji na ovsenih kosmičih, lahko pa kupite tudi takšno, ki je polna olj, sladkorja in drugih dodatkov. Zato se raje držite obroka, ki ga pripravite sami, vsebuje pa naj polnozrnata živila in nič sladkorja.

shutterstock_366630932.jpg

Zamrznjen jogurt

Največkrat ga jemljemo kot bolj zdravo različico sladoleda, a nimamo vedno prav. Tovrstni pripravki velikokrat vsebujejo sladkor, maščobe in kalorije – še posebej, če mu dodate različne prelive. Zato izberite takšnega z manj maščobami, pazljivi pa bodite zlasti z dodatki, kot so na primer sladek preliv, čokolada in podobno.

Žitne ploščice

Problem nastane, kadar mislimo, da je žitna ploščica nadomestilo za polnovreden obrok. Čeprav mislimo, da so zdrave, velikokrat vsebujejo povišano količino kalorij in umetne dodatke, zato si jih privoščite redko in med obroki, ne namesto njih.

Smutiji

Smutiji so zdravi le, če jih pripravljate sami doma. Žal pa je v vsakodnevni naglici lažje stopiti v trgovino in ga kupiti. Ne zavedamo pa se, da lahko ta vsebuje številne škodljive snovi, tudi sladkor in seveda ogromno kalorij. Raje ga naredite doma: dodajte mu grški jogurt za beljakovine in zamrznjeno sadje za okus in teksturo. Tako vsaj veste, kaj točno boste popili. In ne dodajajte sladkorja, saj je sadje že samo po sebi dovolj sladko.

Kokosovo olje

Zdi se, da okoli kokosovega olja vlada prava norija, ampak dejansko je koristen le v manjših količinah. Vsebuje maščobe in kalorije, zato ga uporabljajte res v majhnih količinah, namesto njega pa priporočajo avokadovo ali olivno olje.

Avtorica: Mo. S.
Foto: Shutterstock

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)