Zakaj je mogoče zanositi navkljub jemanju kontracepcijskih tabletk

En od razlogov za zanositev kljub oralni kontracepciji, je neredno jemanje tabletk, ni pa ta edini.

20.3.2019 ob 5:01

kontracepcijske_tabletke_zenska.jpg

Kontracepcijske tabletke se ponašajo z 99 odstotno učinkovitostjo pri preprečevanju nosečnosti. Kadar jih jemljete redno, vsak dan ob istem času.

V kolikor na tabletko pozabite ali oralne kontracepcije ne zaužijete vsak dan ob določeni uri, se njihova učinkovitost zniža na 91 odstotkov. Prav zato so strokovnjaki dolga leta menili, da je glavni razlog za zanositev omenjeni kontracepciji navkljub, neredno in nedosledno jemanje tabletk.

Nova dognanja pa nakazujejo, da obstaja še en razlog za nezaželeno nosečnost. In nanj na žalost ni mogoče vplivati.


Vpliv genetike

V študiji, ki so jo izvedli na univerzi Colorado, so znanstveniki odkrili gen, ki negativno vpliva na v kontracepcijskih tabletkah in drugih hormonskih oblikah zaščite prisotne hormone ter niža njihovo učinkovitost.

Raziskava, ki jo povzema publikacija The Obstetrics & Gynecology, je vključevala 350 zdravih žensk v povprečni starosti 22,5 let. Vse so uporabljale eno od oblik hormonske kontracepcije.

Rezultati so pokazali, da je v telesih petih odstotkov žensk gen, imenovan CYP3A7*1C, ki je praviloma prisoten v zarodku, po rojstvu pa se običajno izklopi.

V sicer nizkem odstotku populacije omenjeni gen ostane aktiven vse življenje ter v telesu spodbuja nastajanje encima CYP3A7, ta pa negativno vpliva na delovanje nekaterih hormonov.

"Omenjeni encim je tisti, ki pri ženskah z določenim genom povečuje možnost za zanositev kljub uporabi hormonskih oblik zaščite. Zlasti, v kolikor izbrana vrsta vsebuje nižji odmerek hormonov, ki preprečujejo nosečnost," je povedal vodja študije, Aaron Lazorwitz.

Ta je še dodal, da bodo omenjena dognanja spremenila odnos stroke do žensk, ki zanosijo kljub uporabi hormonske kontracepcije.


Ni vedno kriva nedoslednost

"Kadar ženska kljub uporabi hormonske zaščite zanosi, se domneva, da je to zgolj njena krivda. Naša dognanja pa to tezo zavračajo in dokazujejo, da do zanositve lahko pride zaradi vpliva določenega gena in ne zaradi površnosti ter nedoslednega jemanja te oblike zaščite," je dodal strokovnjak.

Omenjeni gen je zaznaven s genskimi testi in ženske z njim bodo na podlagi rezultatov lahko izbrale sebi primernejšo zaščito za preprečevanje nosečnosti, kar je nedvomno pomemben korak v smislu kontracepcije.


Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Kako sem spet vzljubila jutra (piše: Manca Čampa Pavlin) ali pa Zvezde plešejo 2019: Kdo je lepotica, ki je v roke vzela Franka Bajca?

Priporočamo tudi: Živila, ki jih je pametno imeti na zalogi, da kuhamo okusno in poceni


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)