Neobičajni zgodnji pokazatelji nosečnosti

Na nosečnost v zgodnji fazi ne nakazujejo le izostanek menstruacije, jutranja slabost ter želja po določeni hrani.

31.1.2019 ob 10:09

lepa_punca.jpg

Obstajajo očitni zgodnji znaki nosečnosti. Izostanek menstruacije, jutranja slabost in želja po določeni hrani so tisti, na katere večina najprej pomisli. A ob teh so tudi takšni, ki jih mnogi ne bi povezovali s spočetjem novega življenja. Kateri kljub temu opozarjajo na to, da ste morda zanosili, niza Womens Health.

Blažja menstruacija

Drži, izostanek menstruacije je prvo opozorilo nosečnosti. A tudi blažje mesečne krvavitve lahko pričajo o tem, da ste zanosili. Zlasti, če ste bili sicer deležni močnih, namenite pozornost dejstvu, da so te nenadoma postale blažje, morda komaj opazne, kajti te v zgodnji fazi nosečnosti lahko nakazujejo na to, da pod vašim srcem raste novo življenje.


Slabost (ne le zjutraj)

Približno 80 odstotkov žensk med nosečnostjo občuti slabost, polovica teh tudi bruha. Slabost ni nujno prisotna le zjutraj. Če torej zanjo ni očitnega razloga in vztraja iz tedna v teden, je najbrž pokazatelj nosečnosti, ki nekje po treh mesecih izgine.


Izčrpanost

Zlasti v prvih 12. tednih je pri nosečnicah neredko prisotna izčrpanost, ki je ni mogoče pregnati s primernim spancem. Gre za posledico hormonskega neravnovesja, do katerega v organizmu prihaja v zgodnji fazi nosečnosti.


Pogosta potreba po odvajanju urina

Še en zgodnji pokazatelj nosečnosti je pogosta potreba po obiskovanju stranišča. V kolikor to spremlja še povečan izcedek in je izvzeto vnetje sečil, razlog morda tiči v tem, da ste zanosili.


Občutljive, polnejše dojke

Veliko zgodnjih pokazateljev nosečnosti je mogoče zamenjati za simptome predmenstrualnega sindroma in znake ovulacije. En od njih so napete ter občutljive dojke, je povedala strokovnjakinja za plodnost Emma Cannon. Vendar to po nekaj dneh v primeru nosečnosti ne zvodeni, temveč postaja vse očitnejše in opaznejše.


Želja po določeni hrani

Morda boste v trenutku izpraznili kozarec kislih kumar, ki vam prej nikoli niso dišale, zeleni smuti, ki ste si ga sicer vedno privoščili za zajtrk, pa se vam bo zdel odvraten. Celo živila, ki so pri vas nekdaj sprožale alergije, boste lahko uživali brez težav. In ne samo to, ne boste se jim mogli upreti. Želja po določenih jedeh je še en zgodnji pokazatelj nosečnost.


Rahlo povišana telesna temperatura

Spremenjeno hormonsko ravnovesje vpliva na telesno temperaturo. Če je ta brez očitnega razloga višja kot običajno, kaj lahko nakazuje na zgodnjo fazo nosečnosti.


Spremembe v razpoloženju

Enkrat se smejite, drugič jočete brez pravega razloga. Tudi tu so posredi hormoni, ki vplivajo na razpoloženje in zaradi katerih to niha znatneje, kot sicer.


Nenavaden, kovinski okus v ustih

En najbolj neobičajnih in nenavadnih zgodnjih znakov nosečnosti je kovinski okus v ustih. Da, znova so posredi hormoni, na prvem mestu povišana raven progesterona, pojav pa ima celo svoje znanstveno ime: disgeusia ter po približno petih, šestih tednih nosečnosti izgine.


Občutljivost na vonjave

So postali vonji, ki ste jih prej komaj zaznali, izraziti ter moteči? Gre za še eno posledico nosečnosti, saj se pod vplivom hormonov, ki med njo preplavijo telo, okrepi čutilo za voh in že najbolj blaga vonjava postane še kako opazna.


Napihnjenost

Težko je spregledati dejstvo, da raven trebuh postaja vse bolj zaobljen in trebušne mišice izgubljajo svojo obliko. Zaobljenost trebuha se pojavi po nekje 12 do 17 tednu nosečnosti, včasih pa je viden v zgodnejši fazi, ko je otrok še zelo majhen. V tem primeru gre v prvi vrsti za povečano količino progesterona, kar vodi v zadrževanje telesnih tekočin in napihnjenost.


Kaj storiti?

Poleg tega, da sami doma opravite nosečniški test, obiščite tudi ginekologa, ki bo dokončno potrdil novico ne glede na to, koliko črtic se je izrisalo na testu, ki ste ga opravili doma.


Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Kdor enkrat vara, vedno vara? Kaj pravi na to znanost ali pa 7 navad ljudi, ki jih prav nič ne vrže iz tira

Priporočamo tudi: Tako čudovito so prenovili hišo na italijanskem otoku Elba (FOTO)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)