Ne nasedajte - telo za razstrupljanje skrbi samo

Trenutno se spet veliko govori o razstrupljanju, a ne podležite vsemu, kar obljubljajo.

12.3.2015 ob 9:00

shutterstock_127548626.jpg

Pomlad je čas za takšno in drugačno čiščenje, tudi telesno. A to še ne pomeni, da si morate nakupiti zalogo čajev, ki obljubljajo hitre rešitve. Ni sicer znano, zakaj mnogi še vedno nasedajo takšnim obljubam in pripravkom, a strokovnjaki so si enotni: telo za razstrupljanje skrbi samo.

Mična je o tej temi govorila z nutricionistko Mojco Cepuš, ki poudarja, da čudežna tabletka ne obstaja, ter da je edina pot do zdravega telesa sprememba načina življenja.

Kakšno je vaše mnenje o razstrupljanju telesa, h kateremu nas vabijo vsako sezono?
Bolj kot k razstrupljanju se nagibam k ideji zdravega načina življenja. Ob menjavi letnih časov nastopijo tudi v našem telesu nekatere spremembe, ki lahko vplivajo na naše počutje. Sprememba prehrane glede na letni čas je zelo smiselna, v kakšne ekstreme gremo, pa je odvisno od nas in morebitnih težav.

Kakšne učinke imajo na naše telo pripravki v obliki tablet, in čajev za razstrupljanje?
Na splošno ne bi mogla odgovoriti na to vprašanje, saj je pripravkov in učinkov res veliko.
Zdi se mi, da se pozablja, da ima telo svoj sistem za razstrupljanje, to so naši organi.  Očiščevalno vlogo imajo tudi jetra, ledvice, pljuča, ... Največ tako imenovanih strupov izločimo skozi blato, urin in seveda pljuča. Če želimo pomagati telesu, da se prečisti, morda ozdravi kakšno bolezen in nabere novih moči, je edini smiseln detoks post.

shutterstock_237694147.jpg

Strokovnjaki so za The Guardian povedali, da bi bili hudo bolni, če bi imeli v telesu takšne strupe, ki bi jih morali odplakniti s temi pripravki. Se strinjate?
Strinjam se s tem, da je telo izpopolnjen sistem in bo najbolje deloval, če ga ne bomo po nepotrebnem obremenjevali s prevelikimi količinami rafiniranih izdelkov, mesa, alkohola. Razstrupljanje, ki ima znanstveno podlago, nič ne stane in resnično deluje, je post.

V kakšen primeru bi te diete imele smisel?
Razstrupljanje s tableti je smiselno, če je človek bolan in mu terapijo predpiše zdravnik. Post pa je primeren za vsakega posameznika, ki želi telesu dati priložnost, da se očisti. Poudarila bi, da se pojmi očistiti v tem kontekstu jemlje zelo na široko. Post prav tako nič ne zdravi, ampak naredi okoliščine (odsotnost hrane), da se lahko telo samo pozdravi.

Kakšen je vaš nasvet za spomladansko razstrupljanje?
Spomladanski čas je dober za post. Najučinkovitejši je z zelenjavno sadnimi sokovi. Post lahko traja od nekaj dni, pa do več mesecev. Pomembno je, da se na post pravilno in postopoma pripravimo in da se prav tako počasi navajamo nazaj na trdo prehrano. V času posta je dobro sprejeti odločitev, da bomo, ko s postom končamo, jedli čim manj predelane hrane in veliko zelene zelenjave, ki pomaga naše telo ohranjati vitalno in zdravo. Dobro pravilo je tudi, da se potrudimo in smo pozorno na to, da je polovica hrane, ki jo zaužijemo, iz zelenjave. Na tak način bomo v telo vnesli veliko vlaknin, ki pomagajo pri redno prebavi, ki je, kot smo že omenili, pomemben dejavnik pri sprotnemu čiščenju telesa.

Še obrazložitev strokovnjakinje o razliki med razstrupljanjem in postom: "Razstrupljanje je marketinška skovanka, zelo širok pojem, ki prenese vse. Post pa je naravna in starodavna metoda. Besede razstrupljanje niti ne uporabljamo, le v medijih, da se opiše nek proces, dieta."

Kako se postiti pravilno in zdravo, si na Mični preberite jutri, ko bomo objavili natančnejši potek posta.

Avtorica: Branka Grbin

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)