Najpogostejši miti o tako zelo popularnem detoksu

Čas je, da jim prenehate verjeti.

17.4.2018 ob 5:30

limonada_limeta_detoks_ThinkstockPhotos-512202106.jpg

Vedno potem, ko nekoliko pretiravate z opojnimi pijačami ali okusno hrano, zlasti pa tedaj,  ko se vse bolj bliža čas kopalk, pomislite na razstrupljanje, oziroma na detoksikacijo, ki naj bi hitro pomagala iz telesa odplakniti strupene snovi, ob tem naj bi z njo izginil še kakšen kilogramček.

Z razstrupljanjem ni nič narobe, ne gre pa obdobjem, v katerih se nalivate s takšnimi in drugačnimi sokovi, pripisovati pretiranega učinka. O detoksikaciji namreč kroži kar nekaj mitov, ki jim ni dobro verjeti. Zlasti ne sledečim trem, na katere opozarja Women’s health. Čas je torej, da jih porušimo.

Določene pijače in diete lahko izničijo škodo, ki jo telesu povzročamo z nezdravim načinom življenja

Narobe. Še tako stroge in na videz učinkovite diete ali pijače iz izbranih sestavin, ne morejo izničiti negativnega vpliva, ki ga nezdrav življenjski slog pušča na ledvicah, jetrih, prebavilih in tudi koži.

"Najboljša očiščevalna strategija vključuje vselej primerno hrano, redno vadbo, ter prenehanje kajenja," je povedal zdravnik družinske medicine Stephen Dahmer.

S pitjem ogromnih količin vode je mogoče očistiti telo

Nedvomno je voda tista, ki telesu dovaja prepotrebno vlago, spodbuja delovanje ledvic ter pospešuje izločanje strupenih snovi iz telesa.  Vendar pretiravanje z njo v namen detoksikacije ni na mestu in je lahko tudi nevarno.

"Zastrupitev z vodo je mogoča in nastopi tedaj, ko v razmeroma kratkem času v organizem vnesemo pretirane količine tekočine. Na to se telo odzove s simptomi, kot so glavobol, utrujenost in tudi bruhanje. Potrebe organizma po tekočini so sicer individualne, a več kot dva litra je za večino nedvomno preveč," je povedala prehranska strokovnjakinja Connie Diekman.

PREBERI še // Deset najbolj zdravih živil na svetu

Znojenje spodbuja izločanje strupenih snovi

Res je, da se nekaj strupenih snovi izloči tudi s pomočjo znojenja, vendar je znoj sestavljen večinoma iz vode in odstotek toksinov, ki z njim zapustijo telo, je zanemarljiv, je povedal Dahmer in dodal: "Osnovna detoksikacija se vrši na stranišču, ne pa v savni."

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)