Gurujka zdrave prehrane: V Sloveniji imate zelo dobro hrano, izkoristite jo

Avstralka Sarah Wilson zagovarja najbolj preprost način prehranjevanja.

10.8.2017 ob 9:10

adijo_sarah_manjsa.jpg

Če na Instagramu slediš avstralski blogerki in avtorici Sarah Wilson, si zagotovo opazila, da te dni odkriva lepote Slovenije. Nekdanja novinarka, kolumnistka, sedaj blogerka, gurujka zdravega življenja  in ustanoviteljica gibanja I Quit Sugar, ki ima tudi svojo knjižno različico ter slovenski prevod Adijo, sladkor, je pred leti spremenila svoj način življenja, se posvetila potovanjem in pisanju ter iz svoje prehrane črtala sladkor. Do tega jo je prisilila avtoimunska bolezen ščitnice, za katero zdravniki niso poznali rešitve. 

Kmalu ni več mogla delati in je težko hodila, zato se je preselila v osamo, za leto in pol je odšla v kočo sredi gozda, se ukvarjala s seboj, preizkušala je različne načine samozdravljenja, hrano in recepte in se zavedela, da je zasvojena s sladkorjem. 

Kar se je začelo kot poskus, je kmalu postalo način življenja, zatem pa kampanja opozarjanja na nevarnosti, ki jih za zdravje pomeni sladkor. Takrat se je ravno pojavil Twitter, ki je postal njen prvi medij zapisovanja vtisov, izkušenj in občutenj. Iz teh zapiskov je nastala knjiga, prva avstralska e-knjiga. Kasneje so ji založniki ponudili, da jo izdajo tudi v papirni obliki. »In ker vse kar počnem, počnem med potovanjem, sem bila seveda tudi takrat na potovanju. Raziskovala sem Amsterdam, ko sem prejela klic, da za izdajo knjige potrebujejo naslovno fotografijo. Zaradi ene fotografije seveda nisem odšla domov, temveč sem si fotografiranje organizirala tam,« nastanek simpatične fotografije, ki krasi naslovnico knjige Adijo, sladkor opiše Sarah. 

adijo_5E4A2673.jpg

Zgledujmo se po starih starših

Ob svojem raziskovanju nutricizma je Sarah spoznala, da ta nima jasnih odgovorov, poleg tega pa so številne raziskave delo prehranske industrije. »Moj nasvet je, da se najprej naučimo kritičnosti in da znamo presoditi, komu lahko zaupamo in komu ne, najbolj enostaven nasvet pa je, da se vrnemo k prehrani, ki so jo jedli naši dedki in babice. Tukaj, v Sloveniji imate izjemno dobro hrano in mislim, da res lahko jeste zdravo,« svetuje Sarah, ki je med obiskom Ljubljane opazila, kako zelo cenimo lokalno hrano. »Prav tako mi je všeč, da lokali ne ponujajo ustekleničenih pijač, temveč sami izdelujejo naravne sokove in domače ledene čaje.«

Sarah pravi, da če bomo kuhali, ne moremo veliko zgrešiti. »Ne verjamem v diete. Enostaven korak do zdrave prehrane je kuhanje. Če boste kuhali, točno veste, kaj boste jedli. Izbirajte enostavne recepte, z malo sestavinami,« pojasnjuje zagovornica preprostega življenjskega sloga.

Heat haze on a hike before 9am. 34C #sarahwilsontravels #sarahwilsonhikes #LakeBled #ifeelslovenia

A post shared by _sarahwilson_ (@_sarahwilson_) on

Ljudje so celo jezni

Sarah Wilson je ob srečanju z novinarji povedala, da je bila ob izidu knjige Adijo, sladkor deležna številnih reakcij ljudi, celo tistih nekoliko jeznih. »Če bi napisala knjigo Adijo, brokoli bi bilo ljudem povsem vseeno. Tako pa so mi vpili 'neee!'.« Sladkor nas zasvoji, prav tako ga telo lahko sprejme ogromno in v telesu vzpodbudi željo po še več hrane. Reakcij 'jaz pa že ne morem brez sladkorja' je bila Sarah deležna tudi med slovenskimi obiskovalci druženja z njo, a je takšnih vzklikov vajena. Verjetno marsikdo od vas ne verjame, da se da. A ravno zato nam je v uredništvu Mične njena knjiga všeč, saj postopoma ukinja sladkor, razkriva njegove temne plati in s preprostimi recepti spodbuja k bolj zdravemu načinu življenja.

»Največja nevarnost so skriti sladkorji, ki se znajdejo v vsakodnevni hrani, predvsem tisti vnaprej pripravljeni. Zato je pomembno, da si kuhamo sami.«

Sarah torej svetuje, da berimo deklaracije na živilih, jejmo nepredelano hrano, zamrzujmo si sezonsko zelenjavo in sadje. »Polni zamrzovalniki namreč porabijo mnogo manj elektrike, kot če so napol prazni,« še pove Sarah.

Bi imela knjigo Adijo, sladkor? Sodeluj v nagradni igri, kjer podarjamo kar tri izvode! Klik do sodelovanja <--

Avtorica: Daša Mavrič
Foto: Mladinska knjiga, Instagram

preberite tudi

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)

Odgovori na vprašanje, zakaj seksamo vse manj (niso krivi le telefoni in družabna omrežja)