10 razlogov za boleč hrbet (ki niso poškodbe)

Neprijetne bolečine v križnem ali vratnem delu hrbta so najpogosteje posledica življenjskega sloga in nekaterih navad.

20.5.2019 ob 11:30

zenska_bolecina_hrbet_micna.jpg

Bolečine v hrbtu so zelo pogoste in prav tako zelo neprijetne. Res je, da so včasih posledica poškodbe, še večkrat pa se pojavijo tudi brez nje. Kje najpogosteje tičijo vzroki zanje, razkriva portal Insider.

Predolgo ste počivali

"Sedenje ali ležanje v enem in istem položaju na še tako udobnem sedišču ali ležišču, na hrbtenico ustvarja pritisk, ki vodi v bolečino," je pojasnil kiropraktik Craig Banks in dodal: "Diski med vretenicami potrebujejo gibanje, kadar predolgo mirujejo ne samo, da vanje pride premalo hranljivih snovi, temveč mirovanje negativno vpliva tudi na živčevje, ki jih obdaja."

Kadar torej dolgo sedite ali ležite, si vzemite malo predaha, se razgibajte, pretegnite, pojdite na kratek sprehod. S tem boste poskrbeli za zdravje medvretenčnih diskov, zmanjšali pritisk na živčevje in tako preprečili, da bi vas ujela zoprna bolečina.


Veliko časa preživite za računalnikom ali med zrenjem v telefon

"Dolgo sedenje za mizo prav tako ustvarja pritisk na hrbtenico in povzroča nenadno, ostro bolečino," pojasnjuje kiropraktik David A. Shapiro.

Z njim se strinja Banks. Ta dodaja, da vse, kar običajno počnemo za pisalno mizo, povečuje tveganje za bolečine v hrbtu: tipkanje po tipkovnici, sklanjanje glave proti monitorju, tudi pisanje ali branje kratkih sporočil na telefonu silijo telo v nenaravno drži, ki škodljivo deluje na hrbtenico.

V preprečevanju negativnih posledic je treba paziti na pravilen položaj monitorja, na pravilno držo in si občasno vzeti odmor, med katerim se nekoliko razgibate ter preprečite boleč hrbet.

zenska_racunalnik_micna.jpg

Zrenje v sodobne napravice najbolj obremenjuje vrat

Tako imenovani tehnološki vrat je vse bolj pogosta težava tistih, ki ure na dan zrejo v telefon, tablico ali podobne napravice. Med tem, ko je glava sklonjena proti zaslonu, se vrši pritisk na vratni ter ramenski del hrbtenice, kar vodi napetost ter bolečine.

Nasvet kiropraktika se v tem primeru glasi: nekoliko dvignite telefon. Približajte telefon obrazu in ne obratno.


Dviganje težkih bremen izzove bolečine v hrbtenici

"Kadar dvigujete težka bremena, možgani aktivirajo tudi mišice, katerih naloga ni pomoč pri dvigovanju, preobremenjenost teh pa vodi v bolečino," opozarja Banks in svetuje, da je pri tem ključno tudi pravilno dviganje in sicer iz počepa, saj se tako pritisk razporedi po celem telesu in razbremeni hrbtenico, s tem pa se zniža tveganje za boleč križ.

zenska_torbe_micna.jpg

Za boleč hrbet so lahko krivi čevlji

Določeni tipi obutve povečujejo tvegaje za bolečine v hrbtenici. Najbolj problematični so tisti, ki stopalom ne nudijo dovolj opore in imajo raven podplat.

V njih stopala težje skrbijo za ravnotežje, posledično ni pretirano obremenjen le hrbet, temveč tudi kolki, kolena in gležnji.

Tanek podplat hkrati ne blaži udarcev, do katerih prihaja ob stiku stopal s podlago in ti se prenesejo do hrbtenice, kjer izzovejo bolečine.

Problematične so tudi visoke pete, saj telo v njih ni v naravnem položaju, temveč nagnjeno rahlo naprej. Ob konstantni takšni drži pa pride do pretirane napetosti v hrbtenici in s tem do bolečin. 


Menstrualne bolečine so prisotne tudi v hrbtenici

Zaradi visoke količine prostaglandinov, kar je značilen pojav med menstruacijo, se krči maternica, ti krči pa se odražajo z bolečino, ki je zaradi živčnih poti neredko zaznavna tudi v hrbtenici.

zenska_menstruacija_micna.jpg

Bolečina v hrbtu je pogosta med nosečnostjo

Tako kot v prejšnjem primeru, tudi v tem zaradi vpliva hormonov prihaja do bolečine v hrbtu, med nosečnostjo pa svoje prida še nošenje dodatne teže in sam položaj otroka. A bolečina v tem primeru po porodu praviloma mine.


Lahko je krivo vreme

Resnica je, da so posledice starih poškodb izrazitejše, kadar se bliža dež ali je slabo vreme, kar je odraz hitrih sprememb zračnega tlaka.

"Kadar zunaj hitro pade tlak,  do enakega pojava pride v telesu, posledično se prostori med kostmi zmanjšajo in če je v sklepih ali na kosteh prisotna stara poškodba, vnetje ali artritis, se lahko pojavi bolečina," je pojasnil strokovnjak.

dez_deznik_micna.jpg

Na hrbtenico vpliva tudi mentalno zdravje

"Depresija ali tesnobnost lahko vodita v boleč hrbet. Predvsem zaradi drže telesa tistega, ki se z njima sooča," pojasnjuje Banks in dodaja, da so posamezniki z mentalnimi težavami pogosteje podvrženi nepravilni, sključeni drži telesa in nesproščeni, kar v končni fazi vpliva na hrbtenico in povzroča bolečine v vratnem, ramenskem in križnem delu hrbta.

K temu dodaja še dejstvo, da so pacienti z mentalnimi težavami pogosto umaknjeni vase, se izogibajo socialnim stikom, zavračajo spremembe in se predvsem premalo gibajo ter s tem škodujejo mentalnemu zdravju in tudi hrbtenici.

"Naša telesa so zasnovana za gibanje. Kadar je tega premalo, nas telo z bolečino opozarja, da je v stiski in potrebuje več aktivnosti," opozarja kiropaktik.

 
Vaše ležišče je staro

Dober nočni spanec je pomemben z več vidikov in nanj vpliva več dejavnikov, en od njih je nedvomno primerno ležišče, ki dobro podpira celo telo in vzglavnik, ki oporo zagotavlja vratu in glavi.

Na starem, dotrajanem ležišču telo nima primerne opore, na hrbtenico se vrši izdaten pritisk in vi se vsako jutro zbujate z bolečino v hrbtu.

Najboljša rešitev v tem primeru pa je nedvomno primerna, kvalitetna vzmetnica.

postelja_posteljnina_micna.jpg

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Priporočamo tudi: Vas boli križ? 5 stvari, zaradi katerih vas boli še bolj ali pa: V pol minute preveri, kakšno je stanje tvoje hrbtenice 

Preberite še: Izničite slabe učinke dolgega sedenja


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)