Šest rešitev za šest težav pri prenovi doma

Kako premagati lepilo za tapete, madež na preprogi, debele sloje prahu in opraskan parket.

6.3.2015 ob 1:00

shutterstock_78827059.jpg

Med prenovo stanovanja se pogosto pripetijo take in drugačne nevšečnosti, ob katerih pa ne gre izgubiti volje. Z njimi se spopadite na pravi način in jih kar najbolj gladko odpravite. Oglejte si šest rešitev za šest takih težav.

Delček tapete se noče odstraniti

Čeprav se še tako trudite, ne gre in ne gre, bojite pa se, da ne bi s preveč grobimi prijemi poškodovali stene. Torej zmešajte toplo vodo in alkoholni kis v razmerju 80 : 20 ter raztopino s krožnimi gibi nanesite na trdovratno tapeto. Počakajte 15 minut in z zidarsko žlico jo boste zlahka odstranili.

Barva je zašla pod zaščitni trak

Pogosto se zgodi, da kapljica barve pristane tam, kjer naj je ne bi bilo. Če se je to zgodilo na steni, ki ste jo želeli prebarvati z drugo barvo, vzemite mali čopič in z njim poberite višek barve. Ostanek popivnajte v robčkom, počakajte, da se madež na steni popolnoma posuši, in ga prebarvajte z želeno barvo.

Barva je pristala na preprogi

Če je barva pristala na preprogi, ukrepajte hitro. V alkoholni kis namočite krpo in tapkajte po madežu, dokler na njej ne bo ostala barva. Nato namočite v kis čisti del krpe in postopek ponavljajte, dokler madež povsem ne izgine.

Po prenovi je povsod ogromno prahu

Vseeno je, kolikokrat pobrišete površine, še vedno je povsod prah. V plastenko z razpršilom nalijte vodo in z njo poškropite prostor in tudi stene. Nato vlažne stene, tla in police očistite s suho krpo.

Poškodovano pohištvo ali lesena tla

Ne bodite jezni nase, saj obstaja rešitev tako za pohištvo kot za tla. Če gre za svetel les, skuhajte močan črn čaj. Z njim prelijte odrgnine. Z vato tekočino vtapkajte v praske in popivnajte njen višek. Za temen les iz instant kave in vode izdelajte gosto pasto, nanesite jo na poškodovana mesta, jo s krožnimi gibi vtrite v prasko in višek obrišite.

Barva na umivalniku

Ko ste oprali čopiče, je na umivalniku ostala barva, ki je ne morete odstraniti. Če ne gre z milom in s toplo vodo, vam bo zagotovo uspelo z acetonom.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)