Pravilno pranje in sušenje za vedno mehke in vpojne brisače

Nepravilno pranje in sušenje brisač je pogosto krivo, da te hitro postanejo trde ter grobe.

19.7.2020 ob 5:40 | Foto: Artisteer/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Pravilno pranje in sušenje za vedno mehke in vpojne brisače

Ni lepšega občutka, kot se po prhanju obdati z mehko, nežno in dišečo brisačo. Vendar pa ohranjati takšne ni prav lahka naloga. Kajti že po nekaj pranjih se rado zgodi, da sprva mehke brisače postanejo grobe in trde.

Ni se vam treba kar vdati v usodo, saj s primernimi načini pranja ter sušenja brisač lahko poskrbite, da bodo te dolgo kot nove. Kako pa jih pravilno negovati ter katerim napakam se morate pri pranju in sušenju brisač izogibati, za House Beautiful svetuje strokovnjakinja za nego perila Liz Eichholz.

Pranje

Kako pogosto bi morali prati brisače? Po tem, ko se vanje obrišete tri do petkrat, svetuje Liz in niza nekaj dodatnih napotkov:

  • Skupaj z brisačami perite samo … brisače. Ukrep se morda zdi skrajen, a z njim je mogoče podaljšati mehkobo ter vpojnost brisač, saj se njihova vlakna tako poškodujejo v manjši meri, kot kadar se perejo z drugimi, zlasti tršimi in bolj grobimi tkaninami.
  • Izbirajte nižje temperature. Tudi belih brisač ne perite pri temperaturi, ki je višja od 60 stopinj Celzija. Nižje temperature preprečijo krčenje vlaken in druge poškodbe tkanine.
  • Ločujte barve. Bele brisače perite ločeno od barvastih in tako preprečite, da bi se navzele drugih barv.
  • Ne uporabljajte belila. "V nobenem primeru pri pranju brisač ne uporabljajte belil. Tudi pri pranju belih ta sredstva niso priporočljiva, saj zaradi močnih in agresivnih sestavin poškodujejo vlakna," opozarja Eichholzova.
  • Ne pretiravajte z detergentom. Čeprav se vam zdi, da je v prid čistoče brisač bolje detergenta dodati malo več, kot je navedeno na embalaži, to ne drži. Kajti višek tega se bo ujel v vlakna, izpiranje ga ne bo odstranilo iz njih in brisače bodo z vsakim pranjem trše, bele pa bodo prav zaradi prevelike količine pralnega sredstva posivele.
  • Ne dodajajte mehčalca. Industrijski mehčalci zagotavljajo prijeten vonj in mehkobo brisač. Žal pa le na kratek rok. Kajti v teh sredstvih prisotne kemikalije se kopičijo v vlaknih, posledično zaradi njih brisače sčasoma dobijo neprijeten vonj in postanejo trde. Raje med pranjem dodajte malo alkoholnega kisa ali v boben stroja med sušenjem oziroma pranjem dodajte tri teniške žogice.

Sušenje

  • Nizke temperature. Potem, ko so brisače oprane, jih v sušilnem stroju ne sušite na previsokih temperaturah. Te namreč, tako kot med pranjem, poškodujejo bombažna vlakna. Raje jih sušite pri nižjih temperaturah, čeprav to pomeni, da so bodo sušile dlje.
  • Ne uporabljajte sušilnih robčkov. Kajti, kot navaja Liz, ti ne doprinesejo k mehčanju brisač, ravno nasprotno. Zaradi sušilnih robčkov bodo trše in manj vpojne.
  • Ne odlašajte. Takoj, ko se sušilni stroj ustavi, brisače odstranite iz njega, jih nekoliko pretresite in zložite.
  • Sušite jih v senci. Če brisače sušite na zraku poskrbite, da ne bodo izpostavljene soncu. Sončno žarki namreč povzročijo, da postanejo grobe in trde. Tudi na zraku sušene brisače poberite in pospravite takoj, ko se posušijo.

Preprečite neprijetne vonje

"Zgodi se, da brisače v omari dobijo neprijeten vonj, ki spominja na plesen. To je največkrat posledica dejstva, da tedaj, ko ste jih pospravili v omaro, niso bile povsem suhe. Neprijetnega vonja se brisače navzamejo tudi med posamičnimi uporabami, če se med njimi ne posušijo povsem. Zato jih vsakič, ko se obrišete vanje, obesite na zračno mesto," svetuje strokovnjakinja in dodaja:

"V kolikor neprijeten vonj kljub pranju ne izgine, v pralni stroj ne dodajajte mehčalca, temveč pol skodelice alkoholnega kisa in jedilne sode. Mešanica bo nevtralizirala neprijetne vonjave."

Kako pogosto jih menjati

Na žalost še tako dosledna nega ne zagotavlja, da bi brisače trajale v nedogled. Praviloma po letu, dveh nastopi čas za nakup novih.

Očitni znaki, da je brisača odslužila svojemu namenu so slaba vpojnost, trda tekstura, vidne poškodbe tkanine in vonj, ki se ga ne glede na vse ne morete znebiti. 

Preberite še: 5 nasvetov za uporabo mehčalca v gospodinjstvu in pa To se zgodi, če preredko perete brisače

Morda vas zanima tudi: 8 stvari, ki jih ne posojamo niti najbližjim


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)