Pet nenavadnih, a učinkovitih načinov za nego obutve

Čevlji bodo dlje kot novi.

18.11.2016 ob 10:45

cevlji_shutterstock_395681290.jpg

Lahko gre za čevlje iz umetnega usnja ali iz naravnega materiala, za platnene superge ali gumijaste škornje, s pravimi triki bodo čisto vsi dolgo kot novi. Ne glede na to, v kakšen vremenu bodo greli vaša stopala.

Nam že sledite na Facebooku

Vazelin za lakirano obutev

Naj bodo črni, rdeči ali nevtralni, praske na lakiranih čevljih so neizogibne. Na srečo jih lahko odpravite s preprostim načinom: na čisto krpo nanesite malo vazelina in ga utrite v poškodovano površino. Postopek ponavljajte, dokler ne boste zadovoljni z učinkom. In ko ste že pri delu: če boste z vazelinom zloščili celo obutev, ji boste povrnili zaradi pogostega nošenja malce zbledel sijaj.

Pravo usnje očistite z regeneratorjem za lase

Na vaših usnjenih škornjih so ostale posledice vremenskih vplivov. Namesto, da bi jih odpravili s kupljenim loščilom, vzemite regenerator za lase in ga manjšo količino utrite po celotni površini obutve. Snovi iz tega, sicer kozmetičnega pripomočka, bodo usnje navlažile tako, kot navlažijo vaše lase in jim in zagotavljajo lesk.

Superge očistite s čudežno gobico

Tista mala bela gumijasta gobica, imenovana čistilna radirka, ki je tako dobrodošla pri čiščenju doma, bo pomagala tudi pri zagotavljanju čistoče vaših superg. (Če je ne boste našli v trgovini, jo lahko kupite prek spleta.) Najprej jo malce zmočite in nato z njo čistite madeže, dokler povsem ne izginejo.

Čevlji iz brušenega usnja ljubijo radirko

Z brušenega usnja boste umazanijo najlažje odstranili s povsem običajno radirko, s katero popravljate napake pri pisanju ali računanju. Najboljša bo bela. Z njo dobesedno zradirajte madeže.

Gumijaste škornje osvežite z olivnim oljem

Ko ste jih kupili, so bili sjoči, s časoma pa se je na njih pojavil bela obloga. Ta največkrat nastane zaradi zunanje vlage in toplote doma. V trenutku bodo kot novi, če boste na krpo kanili malce olivnega olja in s krožnimi gibi zloščili njihovo površino. Samo ne pretiravajte in si zapomnite: ko gre za uporabo olja velja pravilo, manj je več.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)