Kako pregnati mrčes iz vašega doma

Še malo in v naš dom bodo priletele nadloge, ki se jih otepamo vse celo pomlad in poletje.

31.3.2015 ob 1:00

shutterstock_155363555.jpg

Končno je tu pomlad, hitro bo za njo prišlo poletje. In čeprav so toplejši dnevi polni prenekaterih radosti in velikokrat neusahljiv vir dobre volje, imajo tudi svoje slabe plati.

Ena od njih je mrčes, ki bo znova zavzel naša domovanja. Prav zato vam nizamo nekaj nasvetov, kako se ubraniti pred muhami. Poglejte, kaj potrebujete za obrambo pred njimi in si prave pripomočke priskrbite še preden bi imele priložnost brenčati okoli vaših glav.

Rožmarin in lovor. Zdrobite nekaj vejic svežega ali suhega rožmarina ter listkov lovorja in z mešanico napolnite okrasne skodelice. Te postavite ob koš za smeti, na okenske police, na kuhinjski pult, skratka povsod tja, kjer se muhe najraje zadržujejo. Obe rastlini imata močan vonj, ki ga ta mrčes ne mara, hkrati pa prijetno osveži dom.

shutterstock_168307511.jpg

Meta. Zmešajte deciliter vode s 25 kapljicami eteričnega olja mete. Mešanico nalijte v plastenko z razpršilom in z njo kar največkrat poškropite prostor. Meta ima močan vonj, ki pozitivno vpliva na naše dihalne organe, muhe pa je ne prenesejo ter bodo zato pred njo zbežale.

Sivka. Okoli hiše, na okna, na balkon ali teraso zasadite nekaj rastlin sivke. Pomlad je pravi čas za to. Preprosta je za vzdrževanje, prelep okras in ima močan vonj, ki ga muhe, komarji in drug mrčes ne mara. Sivko lahko v zaščito pred njim uporabite tudi na enak način kot meto: iz eteričnega olja izdelajte razpršilo in z njim preko dneva večkrat poškropite dom. Vam prijetna aroma bo odgnala nezaželene goste.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)