14 nasvetov za popolno praznično drevo

Ker bi nedvomno radi, da bi bilo vaše božično-novoletno drevo resnično čudovito, upoštevajte nekaj uporabnih nasvetov dekoracije.

19.12.2019 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

14 nasvetov za popolno praznično drevo

S primerno postavitvijo, domiselno kombinacijo barv in pravilno namestitvijo lučk je mogoče pričarati popolno praznično drevo. Nekaj uporabnih namigov, s pomočjo katerih bo tudi vaše takšno, niza portal msn.

Izberite primerno mesto

Večina božično-novoletno drevo postavi ob okno. Tako lahko ob pogledu nanj uživajo tudi mimoidoči. A poskrbite, da ne bo preveč zastiralo naravne svetlobe, ki zaradi bogatega zelenja ne bo mogla uhajati v prostor ter zato okrašena smrečica doma ne bo prišla do izraza.

Naravno drevo naj ne bo blizu virov toplote. Ne samo, ker se ta zaradi ovire ne bo širila po prostoru, temveč tudi, ker bi se drevo v bližini radiatorja ali drugega grelnega telesa, prehitro posušilo.

Upoštevajte velikost prostora

Le z drevesom, ki se po velikosti lepo poda v izbran prostor, lahko prikličete popolno praznično vzdušje.

Nobenega dvoma ni, da premajhno ne pride do izraza, preveliko pa zavzame preveč dragocenega prostora. Upoštevajte tudi višino stropov in izbiro prilagodite tej. Od vrha drevesa do stropa naj ostane vsaj pol metra.

Uredite veje

Lepo urejene veje tudi plastičnim drevesom zagotavljajo naraven videz. Zato jih, preden jih okrasite, poravnajte in dodobra razrahljajte.

Uporabite komplementarne barve

Odlično se dopolnjujejo denimo modra, srebrna in bela. Tako kot rdeča, zlata in zelena, ki veljajo za tradicionalne praznične barve.

Pravilno namestite lučke

Lučke na drevo namestite prve. Veliko lažje je na osvetljeno drevesce dodajati okraske, kot na okrašeno drevo nameščati praznično razsvetljavo. Če kupujete nove lučke, bodite pozorni na barvo žice. Izberite takšno, ki bo na drevesu najmanj opazna.

Napeljujte jih od vrha proti dnu drevesca in lučke ovijajte okoli krošnje. Posamični ovoji naj si sledijo v razmahu približno15 centimetrov. Preden namestite lučke, ne pozabite preveriti, če brezhibno delujejo.

Pričarajte globino

Za poseben učinek en niz lučk namestite po deblu drevesa, drugega pa po njegovi krošnji. Takšna dekoracija je zlasti čudovita, če so vaše lučke bele barve.

Trakovi so lepa dekoracija

Če uporabljate okrasne trakove, upoštevajte njihov celoten učinek. Namestite jih lahko bliže deblu, saj ne sodijo le na zunanje veje. Manjši, zviti trakovi odlično dopolnijo prazne veje, če vam morda primanjkuje božičnih okraskov.

Okraske obešajte v pravem zaporedju

Med obešanjem okraskov najprej okrasite notranje, nato zunanje veje. Za občutek globine, večje nameščajte na notranje in manjše na zunanje veje.

Prave barve

Tradicionalne božične barve so rdeča, zelena in zlata, a uporabite lahko tudi druge, takšne, ki se bolj podajo k barvam vašega stanovanja. V kolikor je vaš dom odet v nevtralne tone, denimo bele, bež ali pastelno rjave, to ne bo težava, saj jih je mogoče kombinirati z domala vsako barvo.

V koliko prevladujejo močnejši odtenki izberite okrasje, ki se poda osnovnim tonom.

Okrasite vrh drevesa

Ne pozabite na vrh drevesa. Zanj lahko izberete tradiciono dekorativno konico, zvezdo, snežinko ali bolj oseben okras. Le, da ne bo ostal prazen.

Razmislite o podlagi

Pod drevo položite dekorativno tkanino ali papir, ki se ujema z barvami na centralnem božičnem okrasju. Ne samo, da bo takšna podlaga dopolnila dekoracijo, če imate naravno drevo, se bodo nanjo ujele tudi odpadle iglice.

Postavite mala drevesa

Velikemu božičnemu drevesu naj se pridružijo manjša ali ikebane iz smrečja. Z njimi okrasite ostale prostore in tudi vanje prikličite praznični duh.

Upoštevajte občinstvo

Če imate majhne otroke sami ali so ti pri vas pogosto na obisku, okraševanje s slaščicami ni najboljša ideja. Male ročice bi kaj lahko segle po njih in prevrnile z dobrotami okrašeno drevo.

Preberite še: Naj smrečica vse praznike ostane sveža

Morda vas zanima tudi: Adventni sejmi: Po najlepše praznično doživetje v Salzburg


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)