Šest pariških muzejev v čast Yves Saint Laurentu

V začetku prihodnjega leta bodo v Parizu potekale čudovite razstave.

19.12.2021 ob 6:40 | Foto: Reuters | Avtor: STA

Šest pariških muzejev v čast Yves Saint Laurentu

Šest pariških muzejev - Center Pompidou, Louvre, Muzej moderne umetnosti, muzej Orsay, Picassov muzej in Muzej Yvesa Saint Laurenta je združilo moči za pripravo razstave ob 60. obletnici prve samostojne modne revije francoskega modnega oblikovalca Yvesa Saint Laurenta. Razstava bo v sodelujočih muzejih na ogled od 29. januarja do 15. maja 2022.

S skupnim projektom želijo v muzejih opozoriti na poseben odnos kultnega modnega oblikovalca do umetnosti, pisanje francoskih medijev povzema hrvaška tiskovna agencija Hina.

Saint Laurent je prvo samostojno modno kolekcijo predstavil leta 1962, ko je imel le 26 let. S svojimi kreacijami se je takoj uvrsti med najpomembnejše modne oblikovalce tistega časa.

Obiskovalci bodo lahko v šestih sodelujočih muzejih videli Saint Laurentove kultne kreacije, ki jih bodo v muzejih povezali s svojimi stalnimi zbirkami. Oblikovalčeva kariera in modne kreacije bodo tako predstavljene z različnih zornih kotov.

V Centru Pompidou bodo obiskovalci lahko odkrivali moderen stil njegovih modnih kreacij, medtem ko bodo v Picassovem muzeju priča vplivom umetniških del na Saint Laurentovo ustvarjanje. Kustosi Muzeja moderne umetnosti so se odločili raziskati oblikovalčevo poigravanje z barvami, svetlobo in materiali, v muzeju Louvre pa so se osredotočili na Saint Laurentovo fascinacijo nad zlatom. V muzeju Orsay raziskujejo vpliv Marcela Prousta na oblikovalčevo delo, v Muzej Yvesa Saint Laurenta bodo na ogled skice in kreacije iz arhiva muzeja, še piše Hina.

Saint Laurent (1936-2008) se je rodil v Oranu v Alžiriji. V Parizu je obiskoval šolo za modno oblikovanje. S 17 leti je postal asistent Christiana Diorja. Po njegovi smrti je leta 1957 postal direktor modne hiše Dior, od leta 1962 je vodil svoje podjetje. Upokojil se je leta 2002.

Velja za enega najizvirnejših in najpomembnejših modnih oblikovalcev po 2. svetovni vojni. Bil je pobudnik številnih modnih poudarkov in novosti. V žensko modo je uvedel moška oblačila, populariziral hlače, površnike in blazerje.

Leta 1965 je predstavil Mondrian Look, nato modo dr. Živago, leta 1968 prozorne bluze iz šifona, leto pozneje pa je uveljavil nostalgično noto. V 70. letih minulega stoletja je visoko modo osvežil z novimi živimi barvami, med drugim rdečo, oranžno in vijolično, leta 1981 je populariziral bolero. Ukvarjal se je tudi s kostumografijo za gledališke in baletne predstave ter filme.

Za Saint Laurenta velja, da je prehajal meje med modo in umetnostjo. Njegove kreacije so bile že leta 1983 razstavljene v newyorškem Metropolitanskem muzeju.


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)