Preboden septum: Modni hit, ki mamam para živce

Tetovaže in prebodeni deli telesa so zadnja leta postali vsesplošno priljubljeni modni dodatki, na srečo pa obstajajo tudi manj večne različice.

25.6.2016 ob 6:00

uhan_manjsa.jpg

Piercing, oziroma prebadanje kože je starodavna tehnika umetnosti in okraševanja telesa, ki so jo poznale že generacije veliko pred našimi babicami. Dele telesa so si po vsem svetu prebadali že v antiki, uhane v ušesni mečici in nosu so našli med izkopavanjem mumij, poznali so jih že v afriških in ameriških plemenskih kulturah, pri avstralskih aboriginih, ter v antični Indiji in Rimu. V zahodni kulturi je prebadanje kože postalo širše priljubljeno po drugi svetovni vojni, v sedemdesetih so jih posvojile subkulture s punkerji na čelu, v devetdesetih pa so uhani v ušesih postali del mainstreama.

cetrta.jpg

Zakaj so mame proti?

Nasprotno od tetovaž (a tudi te niso več nujno večne), so piercingi lahko začasni modni dodatki. Prebodena koža se namreč po odstranitvi uhana zaceli, ponekod ostane le majhna brazgotina. Zakaj potem bojazen? Tudi pri prebadanju kože obstaja nekaj nevarnosti. Največ tveganja predstavljajo alergijske reakcije in infekcije. Ko v prebodeno kožo vstavimo uhan, je ta za naše telo tujek, ki ga lahko zavrne. Zato, če se vendarle odločite za ta korak, poskrbite, da poseg opravi zaupanja vreden strokovnjak, tak, ki bo uporabil sterilne pripomočke in uhan iz materialov, ki ne povzročajo alergij. Mimogrede, večina studiev pri nepolnoletnih strankah zahteva prisotnost ali podpisano dovoljenje staršev.

prva.jpg

Kako skrbeti za nov dodatek?

Ker so novi piercingi pravzaprav rane, se morajo najprej zaceliti. Čas celjenja je različen na različnih delih telesa, na primer preboden septum, se celi tudi dva meseca. Možne so otekline in blažje krvavitve, pri resnejših bolečinah pa se obrnite na studio, kjer ste naredili piercing. Rano moramo (največ!) dvakrat dnevno čistiti s fiziološko raztopino in toplo vodo. Rane se nikakor ne dotikajte z neumitimi rokami, prav tako pa v procesu celjenja uhanov ne vrtite in premikajte. Med procesom celjenja odsvetujejo tudi kopanje v javnih kopališčih.
Kot svetujejo v studiih, morate biti pred prebadanjem spočiti in siti in nikakor ne smete biti pod vplivom opojnih substanc. Če imate težave z zaustavljanjem krvavitev, kakšno nalezljivo oziroma kronično bolezen, epilepsijo, sladkorno bolezen, alergijo na kreme, kovine, lateks in podobno, se predhodno obvezno posvetujte z zdravnikom.

Trenutni modni hit: preboden septum

Tudi pri prebadanju kože obstajajo modni trendi. Prebodena ušesna mečica ali hrustanec in nosnica (leva, desna ali kar obe) sta najbolj pogosta piercinga. Sledijo mu piercingi popka, ustnic, obrvi, jezika, bradavičk, genitalij in drugih delov telesa. Prebodene nosnice izvirajo v Indiji, Pakistanu, Nepalu in so priljubljene po vsej južni Aziji, piercing v nosu pa je tudi del kulture avstralskih aboriginov.

tretja.jpg

Zadnja leta je v popularni kulturi postalo priljubljeno tudi prebadanje septuma, nosnega pretina med dvema nosnicama. Starejše generacije ga rade poimenujejo kar bikov uhan, saj spominja na kos kovine, ki ga v nosnice vstavijo govedu. Piercing za septum je tudi edini obrazni piercing, ki ga je mogoče povsem skriti, tudi v času začetnega celjenja. Obroček nad konico nosu namreč lahko zavihate navzgor, ali pa ga zamenjate s palčko. Prebadanje tega dela telesa je dokaj neboleče, cene v studiih pa se gibljejo okoli 30 evrov.

druga.jpg

Varna alternativa: umetni piercing!

Ravno zaradi hitro spreminjajoče se narave modnih trendov in skrhanih živcev staršev, so umetni piercingi odlična alternativa za tiste, ki bi radi sledili modi, a ne za vsako ceno. Umetni uhani niso nobena novost in izbira umetnih uhanov za septum je še posebej pestra. Zadnje leto so se s preluknjanimi nosovi pojavile številne svetovne zvezdnice – Kylie Jenner, Rihanna, Zoe Kravitz … a v resnici imajo pravi piercing le redke. Umetni obroček si samo nataknete v nosni pretin in ste gotove – brez bolečine in maminih nočnih mor.

Avtorica: Maja Fister


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)