Petra Nemcova: Svetovno znana manekenka, ki jo je očarala Ljubljana

Domačo prestolnico je kot častna gostja aktualnega ljubljanskega tedna mode MBFWLJ obiskala svetovno znana češka manekenka Petra Nemcova.

24.5.2016 ob 6:50

k.jpg

Letošnji modni dogodek Mercedes-Benz Fashion Week Ljubljana (MBFWLJ) je obiskala svetovno znana manekenka, voditeljica in filantropistka čeških korenin Petra Nemcova, ki se v Sloveniji počuti zelo domače.

"Prihoda v Ljubljano sem se zelo veselila, saj sem že od več prijateljev slišala, kako lepo mesto je. Včeraj sem bila še v Berlinu, kjer mi je prijatelj, ki Ljubljano pozna, rekel, da bi šel najraje kar z menoj in mi razkazal mesto. Pričakovanja niso razočarala," je v smehu povedala Nemcova, ki pravi, da jo zelena Ljubljana s svojo arhitekturo zelo spominja na Prago.

"Vem, da sta si mesti arhitekturno precej podobni, a tudi nasploh se tu počutim zelo domače," nam je zaupala Nemcova, ki je s svojimi sledilci na Instagramu (mimogrede, ima jih skoraj 95 tisoč!) delila fotografijo, na kateri pozira na ljubljanskem Tromostovju.

Guess where I landed?

A photo posted by Petra Nemcova (@pnemcova) on

Skoraj 37-letna manekenka je sodelovala s številnimi zvenečimi imeni. Od modnih brvi se je sicer že poslovila, kadar ne snema modnih kampanj ali v elitni družbi pozira na rdečih preprogah – pred kratkim je bila na filmskem festivalu v Cannesu, pa se predstavlja tudi kot obraz novega Mercedesovega razreda GLC. A začetek njene kariere ni bil lahek.

Modni skavti agencije Next Management so jo odkrili v Pragi, leta 1995 je zmagala na tekmovanju Elite Model Look na Češkem, zatem pa se je preselila v Milano, modno prestolnico, kjer je začela z grajenjem modne kariere.

Vsak začetek je težak - tudi za Petro Nemcovo

"Ko sem začenjala v modnem svetu, so bila najbolj zaželena drobna dekleta fantovskega videza in s temnimi kolobarji pod očmi. Jaz imam obline. Da bi ustrezala takšnemu kalupu, sem morala na stroge in nezdrave diete. Kadar ne ješ pravilno in fizično nisi zdrav, te pokoplje tudi psihično. Potem tekaš iz enega kastinga na drugega, nekje ti odpovejo brez opravičila, drugje te niti pogledajo ne. Vse skupaj je nek čustven jo-jo. Mislim, da so začetki najtežji, saj so to najbolj negotovi časi," je za Mično povedala Petra.

In na kateri del svoje kariere je Nemcova najbolj ponosna? "Teh je kar nekaj. A najbolj bi izpostavila naslovnico revije Sports Illustrated, ki je mojo kariero popeljala stopničko više. Takrat sem iz dvodimenzionalne fotografije postala tridimenzionalna oseba. Ljudje so me bolj spoznali, kar mi je odprlo nove poti," je povedala Petra, ki je omenjeno naslovnico posnela leta 2003, eno leto pred še večjo življenjsko prelomnico.

a.jpg

Komaj preživela uničujoč cunami, zdaj pomaga žrtvam naravnih katastrof

Petra je leta 2004 z zaročencem in fotografom Simonom Atleejem počitnikovala na tajskem otoku Khao Lak, ko je ta del sveta doletel katastrofalen cunami, ki je terjal več kot 250.000 življenj. Atlee ni preživel, Petro pa so rešili, potem ko se je osem ur oklepala palme.

Manekenka je utrpela hude notranje poškodbe in zlom medenice, dve leti kasneje pa je zagnala dobrodelno organizacijo Happy Hearts Fund. Ta je v preteklem desetletju omogočila zagon več kot 100 varnih hiš in šol ter otrokom, ki so izgubili svoje starše, pomagala na njihovi poti do vključevanja v družbo.

Čehinja o tragični izkušnji nima zadržkov govoriti, veseli pa jo, da lahko ob tem naredi tudi nekaj dobrega. "Naravne katastrofe prinesejo veliko groze in trpljenja, a veseli me, da smo s fundacijo Happy Heart stopili skupaj. Trudimo se nuditi dolgotrajno pomoč tistim, na katere pozabijo, ko s kraja nesreče odide prva pomoč." Plavolaska novo zgrajene šole tudi obiskuje, po Mehiki jo čaka še obisk Haitija, Nepala in Filipinov, nekaj šol pa bodo zgradili še v Indoneziji.

Avtorica: Maja Fister

Foto: Arhiv organizatorja, Instagram/pnemcova


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)