»Neverjetno, kako staromodna moda je«

Modna oblikovalka Stella McCartney pri svojem delu ne uporablja nobenih živalskih produktov.

4.4.2015 ob 1:30

stella_micna.jpg

Britanska oblikovalka Stella McCartney je odraščala kot vegetarijanka, vso svojo kariero pa gradi na tem, da je njeno delo prijazno do narave. "Vsaka industrija mora razmišljati o trajnosti. Vsi živimo na tem planetu, imamo omejene vire, populacija pa se veča. Vsi moramo biti ozaveščeni in odgovorni za to, kar porabimo. Modna industrija je na isti ladji. Na žalost je luksuzna moda neverjetno škodljiva do narave, vsa moda je. Morali bi biti bolj moderni in odločni," je na pogovoru, ki jih organizira portal Business of Fashion povedala Stella McCartney.

"Neverjetno, kako staromodna moda je," meni oblikovalka. "V modi se ceni zgodovino modne hiše. Več kot ima zgodovine, bolj je prestižna. To jo dela pomembno – bolj kot je hiša stara, boljša je. Realnost pa je, da bolj kot je stara hiša, bolj je obtičala v tistih časih. Ne glede na to, koliko je tvoje podjetje staro, moraš v korak s časom."

Pri Chloe je morala spremeniti način dela

"Zame je zelo starokopitno, da industrija še vedno ubije na milijone živali na leto. Usnje je eden najbolj škodljivih delov mode. In ni luksuzen. Ne gre za obstranski proizvod. To je le mit," je povedala oblikovalka, ki pri svojem delu ne uporablja nikakršnih živalskih produktov. Seveda je grajenje lastne znamke ob takšni miselnosti  predstavljalo velik izziv. Tudi pri znamki Chloe, kjer je bila kreativna direktorica. 

"Prišla sem v hišo s štirideset letno tradicijo, kjer so delali iz usnja in sem rekla, da tako pač jaz ne bom delala. Morali smo spremeniti celoten proces pri dodatkih. To je bil velik izziv. Veliko materialov smo morali tudi sami razviti. Velik del čevljev na tem planetu je narejenih iz usnja."

"Naš načrt je, da smo vsako sezono boljši in slabe stvari nadomestimo z dobrimi. Gre za počasno potovanje," je še povedala oblikovalka.

Avtorica: Da. M.

Foto: Reuters


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)