Janja Videc ustvarila oblačila, katerih bistvo vidi le tisti, ki jih nosi

Oblikovalka Janja Videc je ustvarila zanimivo kolekcijo oblačil s potiski, ki so vidni samo tistemu, ki oblačilo nosi.

25.10.2021 ob 5:20 | Foto: Rok Vrečer

Slika avtorja - Daša Mavrič Piše:

Daša Mavrič

dasa.mavric@delo.si

Janja Videc ustvarila oblačila, katerih bistvo vidi le tisti, ki jih nosi

Vse hladnejše vreme in krajši dnevi nas usmerjajo navznoter. Najbolj pomembna sta nam udobje in toplina, ki v mrzlih dneh ustvarjata sproščeno vzdušje, varnost in osrediščenost. Prav zato je oblikovalka Janja Videc želela pričarati opisano vzdušje in nas povabiti k raziskovanju notranjega sveta. Za svojo novo kolekcijo znamke Witches Sisterhood je potiske tokrat postavila na notranjo stran oblačil, le za oči ženske, ki oblačilo nosi, da jo nežno spominja na njeno magično naravo.

»Kot vsaka kolekcija, ki jo ustvarim, je tudi slednja odraz mene v določenem obdobju. Lahko bi rekla, da je kolekcija, ki sem jo poimenovala Higly Sensitive Goddes, celo najbolj intimna do sedaj, najbolj samoizpovedna in zame osebno celo zdravilna. Predvsem zato, ker se mi je ob njenem ustvarjanju dogajal vzporeden proces zdravljenja odnosa do lastne senzibilnosti, ki je vedno bila opazen del mene, vendar je poprej nikoli nisem znala videti kot prednost. Kot posledico vzgoje in okolja, v katerem sem odraščala, sem se jo naučila videti kot šibkost,« pravi oblikovalka.

»Zadnje čase pa prepoznavam njene darove in se vse bolj zavedam, da eno ne more obstajati brez drugega. Vsi občudujejo moč intuitivnega uvida, uglašenosti na notranji svet drugih, zdravilni dotik, brstečo kreativnost ... Po drugi strani pa slednje ne more obstajati, brez da se nas svet globo dotakne v vseh svojih razsežnosti, tudi v bolečini in v nelepem … Nemogoče je, da smo senzibilne in intuitivne samo takrat, ko bi si želele. Svet se nas lahko ne dotakne ali pa se nas dotakne v vseh svojih barvah in okusih,« pravi Janja Videc.

Magični pomen oblačil poznali že naši predniki

Za naše prednice je imelo oblačilo magični pomen. Pogosto so bile tkanine poseljena z znaki, ki so jim predstavljali zaščito pred zli silami. Njihova tradicija temelji na načelu spoštovanja in čaščenja narave, kar je vključevalo tudi spoštljivo ravnanje z oblačili iz naravnih materialov, ki so se prenašala iz roda v rod.

Ne le, da se zavedamo, da nas lahko njihova modrost opolnomoči, Janja Videc verjame, da jo v hitrem življenjskem tempu potrebujemo bolj kot kadarkoli. Ob posvojitvi izdelka Witches sisterhood so zato priložena navodila za izvedbo rituala, ki bo v tkanino vnesel košček magije.

Trajnostni ekološki materiali

Pri znamki že ves čas strmijo k trajnostni naravnanosti. Trudijo se izogniti zalogam, zato je večina izdelkov izdelana za vsako stranko posebej. Kot je značilno za vse Witches Sisterhood kolekcije, so tudi tokrat velik poudarek namenili iskanju ravno pravšnjega materiala, ki združuje estetiko, udobje in etično komponento.

»Od nekdaj mi je bilo pomembno kakšne občutke vzbujajo materiali, s katerimi oblikujem. Tudi pri tem se lahko zahvalim svoji visoki senzibilnosti. Nikoli nisem prenesla občutka poliestra na svoji koži, predvsem, če je bilo oblačilo oprijeto. V mojih kolekcijah so materiali na otip vedno naravni, prijetni, takšni, ki dihajo in ki čutno razvajajo - na otip in na pogled,« še o svoji zadnji kolekciji pove oblikovalka.

Preberite še: Slovenska oblikovalka z oblačili za otroke podira stereotipe o princeskah in princih

Morda vas zanima tudi: Slovenska znamka spodnjega perila po podporo na Kickstarter


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)