FOTO: Beneška rdeča preproga spet razprta

Poleg dobrih filmov, se v Benetkah te dni godi prava modna poslastica.

31.8.2017 ob 9:20

naslovna_AP_Pictures-20170830200458-81277400.jpg

V Benetkah se sinoči začel 74. mednarodni filmski festival. Odprl ga je film Downsizing režiserja Alexandra Paynea, ki je na Lidu doživel svetovno premiero.

V Benetkah vsako leto prikažejo mešanico velikih produkcij z zvezdniškimi imeni in filmov, ki niso toliko v ospredju. In čeprav je do podelitve najbolj zaželenih filmskih nagrad - oskarjev še pol leta, se že na beneškem festivalu začnejo ugibanja, kdo vse bi lahko dobil zlat kipec. Festival se je namreč v minulih letih že večkrat izkazal kot dober pokazatelj za te prestižne filmske nagrade.

Med filmi, ki jih bodo prikazali, je tudi letos nekaj izjemnih stvaritev, ki se lahko pozneje nadejajo kakšnega od zlatih kipcev. Takšni so filmi Georga Clooneya, Darrena Arnofskyja, Guillerma Del Tora pa tudi otvoritveni film Downsizing.

 V tekmovalni program pa je med drugim vključen tudi dokumentarec kitajskega disidentskega umetnika Aija Weiweija z naslovom Human Flow na temo begunske krize.

O dobitniku zlatega leva za najboljši film bo odločala žirija, ki ji predseduje igralka Annette Bening.

Zlatega leva za življenjsko delo bosta prejela hollywoodska zvezdnika Jane Fonda in Robert Redford. Festivalsko občinstvu ju bo lahko videlo tudi v filmu Our Souls at Night režiserja Ritesha Batre, četrtem filmu, v katerem sta skupaj stopila pred kamero.

Posebno nagrado, namenjeno ustvarjalcem, ki so z inovativnimi prijemi obogatili sodobno kinematografijo, bodo podelili britanskemu režiserju Stephenu Frearsu.

Lani je zlati lev pripadel drami Ženska, ki je odšla filipinskega režiserja Lava Diaza.

Utrinke prvega večera, ko so premierno predvajali film Downsizing, najdete v galeriji.

Vir: STA
Foto: Reuters, AP


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)