Arijana Gadžijev s čudovitim nakitom poje hvalnico naravi

Aleksandra Atanasovski in Maja Licul sta v svoj studio EHO na Slovenski ulici povabili oblikovalko Arijano Gadžijev, ki ustvarja vzorce in motive za tisk na različne tekstilne izdelke. Na razstavi je predstavila kolekciji Slovanka in JM juniors, ki se razigrano navdihujeta v pomladi.

29.3.2023 ob 8:40 | Foto: Kristjan Jarni | Avtor: Melita Meršol

Arijana Gadžijev s čudovitim nakitom poje hvalnico naravi

Arijana Gadžijev je magistrica umetnosti, samostojna oblikovalka in asistentka na Katedri za oblikovanje tekstilij in oblačil Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Svoja dela predstavlja na samostojnih in skupinskih razstavah ter v projektih doma in v tujini.

Za mnoga dela je prejela domače in mednarodne nagrade in priznanja. Je članica mednarodne platforme za sodobni umetniški nakit Klimt02.

Kot oblikovalka tekstilij ustvarja vzorce in motive za tisk, ki zaživijo na različnih teks­tilnih izdelkih. V svojem delu spaja tako ročne kot digitalne tehnike oblikovanja in razis­kuje, kako vzorec deluje na določeni obliki, kako potuje okoli nje, se ujame v šivu in kako lahko spremeni podobo forme.

Od leta 2019 snuje tekstilni nakit za telo in prostor. Kolekcije odražajo spoštovanje do umetniško-obrtnega dela in v eklektični kombinaciji oblik, barv in avtorskih vzorcev pogosto pojejo hvalnico naravi ter pozivajo k njeni ohranitvi. Pomladno navdihnjeni sta kolekciji Slovanka in JM juniors.

Slovanka

Projekt Slovanka je kolekcija avtorsko potiskanega tekstilnega nakita z navdihom v slovanski folklorni umetnosti, v njenih rastlinskih vzorcih in motivih. V kontekstu raz­iskave tipičnega cvetja in drugega rastlinja, značilnega za določeno deželo v okviru slovanskega ozemlja, so nastali avtorski vzorci, ki v sodobni tehniki tiska na tekstil ter na geometrijskih oblikah elementov nakita oživljajo vez med ljudskim in sodobnim ter med naravo in človekom, ki je danes od nje vedno bolj oddaljen.

Sporočilo kolekcije je pomembnost zavedanja o ljudski kulturni dediščini, ki na preprost, a iskren način poje hvalnico lepoti narave in prikazuje (so)od­visnost med njo in posamez­nikom.

Nakit za telo in prostor je v celoti izdelan iz skrbno izbranega tekstilnega materiala, ki je preprost za vzdrževanje in je ostal od prejšnjih kolekcij. Tako se s trajnostnega vidika izognemo večji količini odpadkov. Vsak tekstilni kos je potiskan v tehniki sublimacijskega tiska, ki je eden bolj ekoloških in katerega edini ostanek je papir, uporabljen za embalažo izdelka.

Nakit je lahek in mehak, sestavljen je iz različnih geo­metrijskih oblik, lahko je modularen in ga je mogoče poljubno sestavljati ter kombinirati glede na motive ali oblike, lahko ga nosimo kot ogrlico ali broško, lahko pa ga kot samostojen prostorski element obesimo ali postavimo v prostor.

JM juniors

JM juniors je kolekcija avtorsko potiskanega tekstilnega nakita za telo in prostor, nadaljevanje prejšnje kolekcije tekstilnega nakita v obliki žuželk Jewel Majuscule. Obe odražata avtoričino navdušenje nad pestrostjo žuželčjega sveta ter njegovo ranljivost in ogroženost, ki je posledica človeških ravnanj.

JM juniors so tako »podmladek«, ki povzema organske oblike žuželčjih ličink in jajčec. Njihove svetle in živahne barve predstavljajo začetek novega življenja in optimizem za ohranjanje edinstvenih in za naš obstoj ključnih bitij.

Vsak kos nakita je sestav­ljen iz geometrijskih likov, ki se med seboj dopolnjujejo in katerih vzorci prehajajo s ploskve na ploskev ter tako tvorijo celostno likovno motiviko. Nosi se lahko kot obesek okoli vratu ali kot broška, pripeta na oblačilo, lahko pa postane prostorski element, ki obešen na steno ali ležeč na mizi dopolnjuje naš interier.

Organski vzorci nakita predstavljajo videz rudnin in mineralov ter prereze dragih kamnov, ki jih najdemo v naravi, v tleh, naravnem habitatu za rastline in monogotere žuželke.

Preberite še: Neverjetna življenjska zgodba Louisa Vuittona, pri 13 pobegnil od doma in prepešačil Francijo

Morda vas zanima tudi: Tako široke kavbojke to pomlad kombinirajo modne navdušenke


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)