Tako sem postal žrtev ljubezenske spletne prevare (iskrena izpoved)

Ta zgodba je dokaz, da je čisto vsak lahko žrtev ljubezenske spletne prevare.

28.2.2022 ob 6:03 | Foto: Marjan_Apostolovic/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Tako sem postal žrtev ljubezenske spletne prevare (iskrena izpoved)

Razmah spletnega spoznavanja je prinesel marsikaj dobrega. Iskanje partnerja ali zgolj sogovornika je tako res velikokrat olajšano. A žal ima, tako kot vsaka, tudi ta medalja dve plati. Na spletu je nemalo goljufivih ter prav toliko, pa jim recimo, naivnih duš, ta kombinacija ustvarja idealne pogoje za takšne in drugačne spletne prevare.

O spletnih goljufijah, kjer je posredi ljubezen, se zadnje čase veliko govori. In prav je tako, vsaka zgodba naj bo opozorilo tistim, ki bi se lahko ujeli v zanko, spleteno iz sladkih besed in zbujanja sočutja.

Tako, kot se je pustil pretentati Jason Weiland, ki je svojo izkušnjo delil na spletni strani Medium.com in najprej zapisal, da se to lahko zgodi čisto vsakomur. Takole začenja zapis:

"Imam se za dokaj pametnega in preudarnega. Vsaj večino časa. Rekel bi, da se ponašam s povprečno inteligenco, sem premišljen, vedno pomislim, preden odprem usta, v šoli sem imel dobre ocene in zlahka skrbim zase. Vse to zagotovo nekaj šteje.

A verjeli ali ne, tudi sam sem bil žrtev spletne ljubezenske prevare.

Zgodilo se je že davnega leta 2010. Tedaj sem bil potrt, prizadet in osamljen. Bilo je tik po ločitvi in le redko sem odhajal od doma. Izogibal sem se stikom z drugimi, najraje sem bil sam. Bal sem se zunanjega sveta, saj sem bil zaradi mentalnih težav prepričan, da ne sodim več v okolje, ki me obdaja.

Moje okno v svet je bil internet. Tam sem bil povsem drugačna oseba. Pisal sem več blogov, bil sem aktiven na Facebooku, klepetal z ljudmi s pomočijo spletnih klepetalnic. In tako zašel v težave.

Lepa, mlada in prijazna

Nekega dne me je presenetil pozdrav neznane osebe: "Hello!" je zapisala. Običajno sem upošteval pravilo, da se ne pogovarjam z ljudmi, ki jih ne poznam, a tokrat sem ga prekršil. Odpisal sem. Imenovala se je Sally in sodeč po njeni fotografiji je bila lepa ženska.

(Vem, kaj si mislite, a razumeti morate dvoje: tedaj nisem bil takšen, kot sem danes. Bil sem manj samozavesten in bolj naiven ter verjel sem, da so vsi ljudje pošteni. In drugič: bil sem idiot. To pojasni marsikaj.)

Začela sva klepetati. Povedala mi je, da je trenutno v Londonu, kjer skrbi za svojo bolno mamo. V ta namen je tudi pustila službo. Izmenjala sva si elektronska naslova in si poslala fotografije. Bila je kar mlajša od mene, a očitno je to ni motilo. Torej tudi mene ni.

Na tej točki moram povedati še nekaj: bil sem 40 let star, moški, ki skoraj nikoli ni šel od doma in se ni spogledoval že ogromno časa. Bil sem neverjetno osamljen in v takšnem položaju je moški pripravljen verjeti vse. Zlasti, če besede pridejo iz ust lepe ženske.

Vedel sem, da so na spletu ljudje, ki lovijo naivneže in da to počnejo zgolj zato, da iz njih izmolzejo čim več denarja. A bil sem prepričan, da to počnejo tako očitno, da ni mogoče spregledati njihovih namenov. Nisem vedel, da so to zelo dobro podkovani lumpi in da lahko mlada ženska s spretnimi besedami prepriča starejšega moškega, da jo zanima zveza z njim.

Niti sanjalo se mi ni, da bi bilo kaj narobe. Če bi me takrat vprašali, bi rekel, da sem v razmerju na daljavo s čudovito žensko. Pogovarjala sva se skoraj vsak dan in zelo sva se zbližala. Vsaj mislil sem tako.

Prva prošnja za denar

Nekega dne sem si zaželel, da bi se pogovarjala po telefonu. Hotel sem slišati, kakšen glas ima bitje, ki mi je v tako kratkem času ukradlo srce.

Ko sem ji to predlagal, se je izgovorila, da trenutno nima telefona. Vprašal sem jo, če obstaja možnost, da si ga priskrbi vendar je rekla, da trenutno ne. Bil sem zmeden, a alarmi se niso prižgali. Mislil sem da se izgovarja zato, ker je sramežljiva.

Sally (ali kdorkoli se je predstavljal kot Sally) je najbrž začutila, da se mi zdi nekaj sumljivo, kajti že naslednji dan je prevaro popeljala na višji nivo. V mailu me prosila, če bi ji lahko poslal nekaj denarja, da bo plačala račun za elektriko.

To je bilo prvo sporočilo, ki mi je nakazalo, da nekaj ni v najlepšem redu. Mislil sem si, da Sally ne poznam dovolj dobro, da bi ji pošiljal denar. Na mail nisem takoj odgovoril, zato mi je hitro pisala v klepetalnico in mi napletla zgodbico, kako je res v stiski, kako je njena mama bolna, potrebuje zdravila in stalno nego, ona pa nima nikogar, na katerega bi se lahko obrnila. Če bi ji lahko pomagal, bi mi res bila hvaležna.

Kljub svojim dvomom sem ji nakazal 100 dolarjev. To je bilo vse, kar sem takrat imel viška.

Naslednjih nekaj dni je bila zelo ljubeča, prijazna in zgovorna. Vsakič znova se mi je zahvalila za mojo dobroto in prvič napisala, da se je zaljubila vame.

V devetih nebesih

Vsi dvomi glede Sally so izginili. Kajti ona me je ljubila. Vse na svetu je bilo prav. Vsak dan sva klepetala, a nikoli govorila po telefonu. Ni me bilo strah, kajti povedala mi je, da je zelo sramežljive narave.

Sčasoma sem očitno prestal vse teste, čez katere prevarantje peljejo svoje žrtve in dokazal, da sem dovolj velik bedak. Znova so začele deževati prošnje za finančno pomoč. Stanje njene mame se je poslabšalo in morala je v bolnišnico, kjer je morala plačati 500 funtov za posebno terapijo.

Znova so se prižgali alarmi, kajti prepričan sem bil da so bolnišnice v Londonu brezplačne, pa vendar … lahko bi šlo za posebno situacijo. Stalno mi je pisala in pritiskala name, naj ji čim prej pošljem denar.

Največja težava (in sedaj sreča) je bila, da denarja nisem imel. Kajti, če bi ga, bi ji ga verjetno poslal. 

Vendar ni obupala in je ubrala še eno taktiko:

Nekaj dni me ni kontaktirala. Mislil sem, da je jezna name, ker ji nisem poslal denarja. Vedeti morate, da sem bil prepričan, da imava razmerje in da me ona ljubi. Bil sem žalosten, ker ji nisem mogel pomagati.

A ti prevarantje točno vedo, kjer in kako pritisniti, da bi uspeli.

Minilo je nekaj dni in znova se mi je oglasila. Njena mama je umirala in potrebovala bi 10.000 funtov, da bi jo lahko prepeljala v Nemčijo. Vse karte je položila na mizo.

Padec na realna tla

Odmislil sem čustva in začel razmišljati o celotni situaciji: drobne malenkosti, ki sem jih hote ali nehote spregledal, so postale pomembne. Delčki zgodbe, ki sem jih ignoriral, so dopolnili mojo sestavljanko.

Ne vem, zakaj tega nisem storil že prej, a obrnil sem se na Googla in zelo hitro izvedel vse, kar bi moral vedeti.

Nisem bil edini, ki je bil ogoljufan. Sally je bilo le eno od imen, ki so skušala oškodovati moške, kot sem bil jaz.

Napaka, ki so jo prevarantje storili, je bila, da so vsi pri navezovanju stikov uporabljali isto fotografijo. Prav tako so vsi imeli isto zgodbo. Šlo je za celo organizacijo. Imeli so svoje sodelavce v Londonu, kamor smo žrtve pošiljale denar, sedež pa v Nigeriji, ki bi, seveda, bila bolj sumljiva.

Ko sem ji poslal denar, sem ga nakazal preko Westeren Union na naslov v Londonu. Nekdo je tam pač dvignil moj prispevek. 

Na srečo sem ji poslal le 100 dolarjev. Nekateri so pošiljali veliko veliko večje zneske, nekateri so se, kot so anonimno zapisali na formunih, zadolževali, da bi lahko pomagali.

Zadevo sem prijavil, sem pa si dovolil še zadnji pogovor s Sally in ji napisal, da vem, kaj počne. Še vedno je vse zanikala, trdila, kako me ljubi, da bi se rada poročila z mano, me prepričevala, da se motim o njej in me rotila, naj ji vendar pošljem 10.000 funtov, kajti življenje njene mame visi na nitki.

Vztrajala je pri svoji zgodbi, dokler je nisem blokiral. To je bil moj zadnji stik s Sally.

O tem nisem veliko govoril, kajti sram me je bilo, da sem tako grdo nasedel in da sem bil tako neumen. A sem spoznal tudi, da še zdaleč nisem edini in da je takšnih prevar ogromno, mnoge ostanejo neprijavljene.

Razumem, zakaj.

En od razlogov je, da se ljudje v te prevarante resnično zaljubijo, zaljubljeni pa so pripravljeni verjeti vse. Padec na realna tla je boleč.

Šola za življenje

Na srečo se je pri meni dokaj dobro končalo. Kakšno leto kasneje sem na spletu spoznal resnično ljubezen. Če bi dovolil, da bi me ta prevara odvrnila od nadaljnjega spoznavanja, je nikoli ne bi.

Hkrati sem se nekaj naučil. Čeprav šola na prvi pogled ni bila ravno prijetna."

Preberite še: Čas za novo ljubezen? To so nasveti za zmenke po razhodu

Morda vas zanima tudi: Zato nikoli nikogar ne prosite za ljubezen


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)