Suho ščetkanje: Za koga je in za koga ni primerno

Suho ščetkanje telesa res prinaša določene koristi, ima pa lahko tudi slabosti.

10.5.2021 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Suho ščetkanje: Za koga je in za koga ni primerno

Gwyneth Paltrow prisega na ta način, Miranda Kerr ga obožuje, Elizabeth Moss se mu predaja vsak dan. Beseda je o suhem ščetkanju telesa. Gre za staro prakso ajurvede, ki v sodobnem času stopa vse bolj v ospredje.

Kaj je suho ščetkanje?

Suho ščetkanje je oblika pilinga, med katerim se s ščetko potuje po suhi koži.

Ostanejo na polti praske in druge poškodbe?

Brez skrbi, s pravim pripomočkom in pravo intenziteto pritiska so te izvzete, ima pa ščetkanje zagotovo pozitiven učinek na videz in zdravje kože.

Kako pravilno izvajati suho ščetkanje?

Prvi korak: koža naj bo povsem suha. Najbolje je ščetkanje kot del sprostitve izvesti pred prhanjem, saj tako kasneje curki vode s kože sperejo odmrle celice.

 

Drugi korak: začnite na koncu stopal in s počasnimi krožnimi gibi potujte proti srcu. Na stegnih in zadnjici lahko pritisk nekoliko okrepite in s tem pospešite krvni ter limfni pretok, s čimer boste pripomogli k odpravi celulita.

Tretji korak: nadaljujte proti sredini telesa in zaključite na hrbtu.

Četrti korak: na vrsti so roke: začnite pri dlaneh in počasi s krožnimi gibi potujte proti ramenom. Okrepite pritisk na nadlahti ter nežno preidite čez pazduhe.

Peti korak: po predelu nad prsmi sledijo te. Bodite nežni, saj je koža na njih tanjša, kot na ostalih delih telesa.

Šesti korak: po ščetkanju se oprhajte kot običajno, uporabljajte nežni gel, ki ne vsebuje salicilne ali glikolne kisline.

Sedmi korak: čisto kožo popivnajte z brisačo in na še vlažno nanesite losjon ali mleko za telo.

Kako pogosto izvajati suho ščetkanje?

Sicer ni natančnega napotka, kako pogosto naj bi se posluževali suhega ščetkanja, priporočljivo je začeti počasi in ga, vsaj od začetka, izvajati le enkrat tedensko. Kasneje lahko po potrebi dodate še eno tovrstno nego.

Osnovni nasveti za suho ščetkanje

  • Vedno začnite pri robu telesa in nadaljujte proti srcu.
  • Istega področja ne ščetkajte več kot enkrat.
  • Gibi naj bodo počasni in pritiski nežni do zmerni.
  • Vedno uporabljajte krožne gibe.
  • Celoten postopek ne vzame veliko časa, največ deset minut.

Kako izbrati pravo ščetko?

Glede na to, da postaja suho ščetkanje vse bolj priljubljeno, se temu prilagaja ponudba primernih ščetk, ki so na voljo na spletu in v drogerijah.

Pri izbiri imejte v mislih predvsem velikost glave ščetke in dolžino ročaja: ščetke s krajšim so primerne za lahko dostopne dele telesa, prav tako je z njimi lažje nadzorovati pritisk, ščetka z daljšim je nepogrešljiva za hrbet, a v končni fazi je dolžina ročaja stvar osebnega okusa.

Ne glede na to, kakšno ščetko boste izbrali, pazite na njeno čistočo. Po vsaki uporabi njene ščetine operite z milnico, splaknite in dobro posušite. Ščetke med posamičnimi negami ne shranjujte v kopalnici, saj je v  tem prostoru preveč vlage.

Prednosti suhega ščetkanja

Najpomembnejša korist suhega ščetkanja je čiščenje kože. Z njim se z nje na naraven način odstranjujejo odmrle kožne celice, hkrati se odmašijo kožne pore, pospeši se krvni pretok v njej ter s tem izboljšata njen videz in tekstura, s čimer se zmanjšata pojavnost in videz celulita.

Čeprav nekateri zagovorniki poudarjajo, da suho ščetkanje pripomore tudi k odstranjevanju strupenih snovi iz telesa, ni še opravljenih raziskav, ki bi podkrepile to trditev.

Pomanjkljivosti suhega ščetkanja

Večjih pomanjkljivosti ob primerni izvedbi ni. Previdno le, če imate ekceme ali občutljivo kožo. V tem primeru bi lahko kocine ščetke povzročile več škode kot koristi.

Prav tako postopka ne uporabljajte, če so na koži prisotne praske, kraste, rane ali druge poškodbe, saj se lahko vanje prenesejo bakterije in povzročijo okužbe, v vsakem primeru pa se upočasni proces celjenja.

S količino ščetkanja ne pretiravajte, prav tako ga izvajajte z rahlim do zmernim, nikoli pa ne z močnim pritiskom ter še zadnji napotek: vedno uporabljajte krožne gibe.

Povzeto po portalu Miss7

Preberite še: "Poglejte, tudi jaz ga imam!" (zvezdnice, ki se ne sramujejo celulita)

Morda vas zanima tudi: Je suho ščetkanje res najboljše orožje proti celulitu?


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)