Skrivnostne sestavine v negovalni kozmetiki

So čudeži mogoči?

29.8.2017 ob 4:55

obraz_micna_ThinkstockPhotos-467108750.jpg

Poznate učinkovine hialuronske kisline? Danes jo zasledimo marsikje, največkrat se jo uporablja v polnilih za glajenje gub, vedno več pa je tudi krem, ki obljubljajo upočasnitev staranja, pri tem pa jim pomaga hialuronska kislina. Kaj je torej skrivnost trenutno najbolj iskane molekule?

Hialuronska kislina je učinkovina, ki jo naš organizem sam proizvaja in je ključna molekula v procesu staranja kože. Prav z njo dobi koža potrebno elastičnost, ki zagotavlja mladosten videz. Z leti se njena količina v telesu občutno zmanjšuje. Pomanjkanje se navzven kaže kot suha koža, neelastičnost in zateglost ter pojav gub. Približno 50 odstotkov hialuronske kisline, ki je v našem telesu, je prav v koži, zato sta skupaj s kolagenom ključna za strukturo kože. Kolagen skrbi za čvrstost, za hialuronsko kislino pa lahko rečemo, da skrbi za kolagen, saj njeno delovanje spodbuja tudi sintezo kolagena in nekatere druge naravne kožne funkcije. S svojimi lastnostmi in delovanjem je ključna pri ohranjanju in spodbujanju nekaterih bistvenih procesov v koži ter tvorbi njene strukture.

ustnice_ThinkstockPhotos-815681696.jpg

Uporablja se tudi v estetski kirurgiji, kjer jo vbrizgajo v vdolbine in gube v koži ter jih tako zgladijo, ali pa kislino injicirajo globlje, da dobijo bolj poln videz. Gre torej za polnila, s katerimi pod kožo gladijo gubice ali pa z njimi povečajo, zapolnijo določen del, na primer ustnice. Takšna polnila se postopoma razgrajajo, zato je treba postopke ponavljati.

Mislimo preventivno

Za lep videz kože je seveda ključna nega, kar vam bodo priznali tudi estetski kirurgi. »Točno vidim, katera ženska je v mladosti redno hodila na nege, skrbela za svojo kožo in katera ni postorila nič, a na stara leta pričakuje čudeže,« je nedavno dejal priznani kirurg. Dejstvo je, da kreme ne bodo zgladile globokih gub, tudi tiste ne, ki vsebujejo hialuronsko kislino. A bistveno lahko pomagajo pri preprečevanju nastanka oziroma vsaj upočasnijo proces staranja. Največ za svojo kožo naredimo z vlaženjem, nega s hialuronsko kislino pa deluje kot ojačevalec vlaženja. Pomagale bodo kreme, ki so mikromulekularne in lahko prodrejo do določene globine. Strokovnjaki pa preventivno nego kože, s katero bomo zamaknili nastanek gub, priporočajo že mladim, koža se namreč začne spreminjati okoli 25. leta.

koza_ThinkstockPhotos-516282919.jpg

Osnovna nega

V dnevno rutino, ne glede na tip, vključite štiri korake, s katerimi boste poskrbeli za svojo kožo.

Čiščenje – z njim odstranite znoj, smog, ličila, maščobe, sebum. Uporabljajte blage odstranjevalce, ki so primerni tudi za čiščenje predela oči. Takšno čiščenje koži namenite dvakrat na dan, zjutraj in zvečer.

Luščenje oziroma pilingi – že dolgo ne velja več, da so ti priporočljivi le občasno. Dnevni pilingi so blagi in primerni za vsakodnevno uporabo, z njimi pa boste odstranili odmrle celice.

Toniranje – s tonikom boste odstranili še zadnje nečistoče, hkrati pa kožo nahranili, napojili in navlažili. Tonik kožo tudi napne, a izberite takšnega, ki ne vsebuje alkohola. Z obraza se ga ne izpira.

Vlažilna krema – nego zaključite s kremo, ki naj bo dovolj vlažna, saj je hidracija ključna za mladosten videz.

Avtorica: Da. M. 
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)