Si pogosto delate obrazno masko? Pozor!

Tako, kot z nobeno drugo stvarjo, tudi z maskami, s katerimi negujete obraz, ne smete pretiravati.

25.11.2018 ob 8:07

kozmetika_naravno_nega_kopalnica_zenska_maska_micna.jpg

Preprosta obrazna maska je včasih vse, kar po napornem dnevu potrebujete za malo razvajanja. Pa je teh lahko tudi preveč? Odgovor se glasi: lahko. Pretiravanje s takšnimi in drugačnimi, tudi naravnimi maskami, lahko pripelje do preobčutljive in razdražene kože. Kar sicer ne pomeni, da se jim morate odpovedati, vendar pa jih, kot sta za Pop Sugar povedala dermatologa Harold Lancer in Justine Kulk, ne smete uporabljati prepogosto. 

Vsekakor ne vsak dan

Vsakodnevno nanašanje mask vodi v kožne težave, opozarja Lancer: "Ne glede na to, ali uporabljate kupljene ali maske iz domače delavnice, pretiravanje z njimi vodi v ekceme, vnetja, rdečo kožo in zamašene pore, saj se na površini obraza nakopiči preveč različnih snovi, ki preobremenijo polt."

Zlasti so po mnenju Kulkove problematične maske z glino in ogljem, ki ob prej omenjenem še pretirano izsušijo povrhnjico.

Kaj se zgodi ob dolgotrajnem pretiravanju?

Po besedah Lancerja lahko dolgotrajna vsakodnevna uporaba mask za nego obraza vodi v pojav alergij in kroničnih vnetji, ki jih je zelo težko zdraviti.

"Normalna koža postane preobčutljiva, saj se poruši njena naravna odpornost. In težave s poltjo so tako še večje, kot so bile pred uporabo sredstev, ki naj bi jih odpravile." 

Kako pogosto uporabljati maske?

"Če s poltjo nimate večjih težav, jo redno čistite, vlažite in ščitite pred soncem, je uporaba maske enkrat, največ dvakrat tedensko povsem dovolj," meni Kulkova.

Bi morali uporabljati več različnih mask?

Ob bogati ponudbi takšnih in drugačnih mask se je težko odločiti zgolj za eno, vendar to ne pomeni, da bi jih za maksimalne rezultate morali uporabljati več.

"Ljudje radi zapletajo zadeve in s tem storijo več škode, kot koristi, vendar je za lepo in negovano polt bolje izbrati masko, ki je najbolj primerna za vašo kožo in jo redno uporabljati," je prepričana Kulkova.

Kaj, če rezultatov ni?

V kolikor rezultatov z redno uporabo maske ni, bi morda morali razmisliti o kemičnemu pilingu ali iglični mezoterapiji, s pomočjo katerih polt postane mehkejša, čistejša, ten pa enakomernejši.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Top izdelki za nego in ličenje ta hip z največje lepotne konference v Sloveniji ali pa Uporabnice iskreno o menstrualni skodelici


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)