Proti neprijetnemu vonju stopal

Skrb za nego stopal se začne s primerno higieno in zaključi s pravo obutvijo.

16.4.2015 ob 6:30

shutterstock_150961703.jpg

S težavami, ki jih povzroča neprijeten vonj stopal, se ubadajo moški in ženske. In čeprav obstajajo kozmetični preparati proti tej nadlegi, včasih niso dovolj. Treba je spremeniti tudi vsakodnevne navade in upoštevati nekaj pravil.

Prava obutev

Nosite samo čevlje iz naravnih (nesintetičnih) materialov. V njih zrak lažje kroži, kar onemogoča stopalom, da bi se potila, bakterijam na njih pa, da bi razkrajale znoj. Enako velja za nogavice. Tudi te naj bodo iz naravnih materialov, torej iz vsaj 95-odstotnega bombaža.

Ne prepogosto

Iste čevlje nosite največ dva dni zapored. Nato jih pustite vsaj dva dni na svežem zraku, da se popolnoma posušijo.

Skrb za obutev

Za čevlje, ki jih ne nosite, uporabite leseni kalup. Obutev bo tako obdržala obliko, les pa bo iz nje vpil odvečno vlago. Če kalupov nimate, lahko uporabite časopisni papir.

Primerna higiena

Izogibajte se agresivnim milom, ki dodatno izsušijo kožo, s tem pa spodbujajo znojenje in delovanje žlez ter bakterij, ki povzročajo neprijeten vonj.

Domača pomoč

Pripravite si posebno kopel. V vodo dodajte eno do dve pesti posušenih listkov žajblja in skodelico domačega jabolčnega kisa ter v njej vsak večer vsaj 10 minut namakajte stopala.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)