Počesalnica: Salon, kjer nas pozdravi čudovit ambient in dolgolasa boginja

V Ljubljani se je odprl nov frizerski salon Počesalnica.

16.2.2018 ob 6:00

02_pocesalnica.jpg

Obisk frizerja je vedno zanimiv, sploh če sodite med tiste ženske, ki se veselijo sprememb. Ura ali dve, ki si ju vzamemo zase, pa sta prijetni tudi zaradi ambienta, na katerega stavi vse več frizerskih salonov. Zadnji takšen se je odprl v središču Ljubljane, poleg trendovske opreme, pa mu je lastnik nadel še nadvse zanimivo ime, Počesalnica.

Frizerja Domna Gašperina je v prvi vrsti pritegnila navdihujoča okolica Tabora z Etnografskim muzejem, gotsko redovno cerkvijo srca Jezusovega s parkom, Slomškova ulica s Staro elektrarno ter dvorana Tabor. V vogalu Metelkove in Slomškove ulice je v stari meščanski hiši najel 37 kvadratnih metrov velik pritlični prostor nekdanje ordinacije s čakalnico ter poiskal arhitektki Petro Hudobivnik in Aljo Vehovec.

»Izhodiščna ideja oblikovanja Počesalnice izhaja iz naročnikovega pristopa do frizerske dejavnosti, ki v prvi vrsti poudarja naravno lepoto las. Rdeča nit salona je bila skrivnostni vrt, le streljaj iz centra umaknjena skrita zelena oaza, v kateri se ženske počutijo kot boginje, moškim pa predstavlja prostor sprostitve. Glavni element v prostoru je fantazijska tapeta botaničnega vrta z bujnim tropskim zelenjem. S stropa pred steno visijo tri okrogla ogledala v črnih kovinskih okvirjih, ki zrcalijo podobe strank med preobrazbo. Občutek vrta in dolgih las poudarijo tudi zelene plezalke, ki so razporejene na predelni kovinski steni, ki sega vse do stropa, s čimer se poudari tretja dimenzija in višina sicer razmeroma majhnega prostora,« nam je povedala arhitekta Petra Hudobivnik.

04_pocesalnica.jpg

Arhitektki sta med prenovo sledili logiki staromeščanske hiše. Prostor se je očistil do osnovne konstrukcije, izvedle so se rušitve predelnih sten. Ohranili so obstoječ, v ribjo kost položen star hrastov parket. Stavbno pohištvo se je obnovilo, a se je ohranilo njegovo obstoječo svetlo sivo barvo. Želja lastnika je bila, da so posegi v instalacije minimalni. »Od tu izhaja centralna postavitev stolov za pranje in razporeditev treh delovnih mest vzdolž frontalne stene. Pregradna kovinska stena tako služi kot vizualna in funkcionalna zaščita proti vhodu ter hkrati kot razstavni prostor prodajnih izdelkov,« nam pojasni arhitektka.

Zaradi tapete z zelenimi motivi in pregradne stene, po kateri pleza zelenje, prostor deluje toplo, kot nekakšen zimski vrt ali džungla. To sicer ni značilen interier frizerskih salonov. Od kje ideja za takšno izbiro barv, nas je zanimalo. »Barve in vzorci izhajajo iz osnovne ideje oblikovanja tropskega vrta ter so izbrane tako, da dopolnjujejo obstoječe materiale in barve v prostoru. Barvi hrastovega parketa in sivega stavbnega pohištva se je dodala petrol zelena barva, ki poudarja občutek vrta. Kot protiutež podobe raja so izbrani delovni stoli iz tabaco usnja, posamezni elementi pohištva in luči pa so kovinski in črni. Ob blagajniški pult sta postavljeni dve črni retro lupini Nika Kralja. Za njima s stropa visi mehka žametna zavesa v pastelno zeleni barvi. Vzorec kara izhaja iz geometrije parketa. Ponovi se na pregradni steni, stranici blagajniškega elementa ter na visečih omaricah delovnega pulta. Posamezni elementi pohištva imajo 3d obdelavo površin,« odgovori sogovornica.

03_pocesalnica.jpg

Veliko detajlov v salonu boste morda odkrili šele ob drugem, tretjem obisku, a že prvič zagotovo v Počesalnici ne boste spregledali velikega logotipa dolgolase boginje. Grafično podobo in logotip sta oblikovala Emil Kozole in Miha Artnak.

Avtorici projekta: Petra Hudobivnik in Alja Vehovec (AVA- arhitektura in design)
Naročnik: Domen Gašperin, Počesalnica
Lokacija: Metelkova ulica 1, Ljubljana
Leto projekta in izvedbe: 2016-2017
Grafično oblikovanje tapete: Jagoda Jejčič
Celostna grafična podoba: Emil Kozole in Miha Artnak
Fotografije: Janez Marolt

Napisala: Daša Mavrič

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)